Senegal'de öğrenci ve yalnızların ramazanda uğrak yeri: Sokak lokantaları
"Dior'un Yeri" isimli sokak lokantasının sahibi Dior Diop, "Yalnız yaşayanlar evde tek başına orucunu açmaktansa buraya geliyorlar, oruçlarını açıp diğer müşterilerle sohbet ediyorlar. Burada bir aile gibiyiz." dedi.
Senegal'in başkenti Dakar'daki sokak lokantaları, ramazan ayında müşterilerine samimi ve mütevazi bir iftar deneyimi yaşatıyor.
Senegal'de özellikle büyük şehirlerde sıkça rastlanan sokak lokantaları bazen birkaç metrekarelik teneke bir kulübeden bazen de birkaç metre uzunluğundaki ahşap bir tezgahtan oluşuyor.
Bu derme çatma mekanlarda patates kızartmasından kahveye, sulu yemeklerden çeşitli soslara kadar birçok lezzet bulunabiliyor.
Tezgahın sahibi evinde hazırladığı yemeklerin neredeyse tamamını ekmek arası servis ediyor. Tezgahta ekmek arası mercimek, ton balığı, et hatta makarna bile satılıyor.
Uygun fiyatıyla özellikle öğrenci ve çalışanların tercih ettiği bu derme çatma tezgahlardan oluşan lokantalar Fransızcada "gargote" ismiyle biliniyor.
Dakar'da neredeyse her köşe başında kurulu bu sokak lokantaları, genellikle yılın her günü sabahtan akşama kadar satış yapıyor.
Ramazan ayında da sadece iftar vakti açılan bu mütevazi tezgahların müşterileri arasında, orucunu dışarıda açmak zorunda kalanlar, öğrenciler, eve yetişemeyenler ya da yalnız yaşayanlar yer alıyor.
"Evde tek başına iftar yapmak istemeyenler geliyor"
Dakar'ın Nord Foire Mahallesi'nde "Dior'un Yeri" isimli sokak lokantasının sahibi 35 yaşındaki Dior Diop, ramazan ayının nasıl geçtiğini AA muhabirine anlattı.
Tezgahında yaklaşık 10-15 çeşit seçenek bulunduğunu ve hepsini evinde hazırladığını söyleyen Diop, iftardan 2 saat önce tezgahını hazırlamaya başladığını belirtti.
Diop, tezgahında erkek kardeşiyle patates kızartması, makarna, fasulye, mercimek yemeği, kahve, meyve suyu, et, tavuk ve balık ızgara sattığını, orucunu tezgahta açmak isteyenler için de masa ve sandalye koyduklarını dile getirdi.
Birçok kesimden müşterisi olduğunu ifade eden Diop, uygun fiyatları sayesinde özellikle dar gelirlilerin orucunu açmak için geldiğini aktardı.
Diop, müşterilerin büyük bir kısmının öğrenci ve şoförlerden oluştuğunu kaydederek "Yalnız yaşayanlar da evde tek başına orucunu açmaktansa buraya geliyorlar, oruçlarını açıp diğer müşterilerle sohbet ediyorlar. Burada bir aile gibiyiz." dedi.
Fiyatlarının da 150 CFA (3,5 TL) ile 700 CFA (17 TL) arasında değiştiğini bildiren Diop, ramazan dolayısıyla talebin diğer dönemlere göre daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.
"Çok para harcamadan orucumuzu açıyoruz"
Müşterilerden öğrenci Samba Thiam da ramazanın başından beri her gün Dior'un Yeri'ne geldiğini ve yemekleri çok beğendiğini söyledi.
"Yalnız yaşıyorum, ailem Dakar'da değil. Öğrenci olunca bütçem de kısıtlı. O nedenle orucumu burada açıyorum." diyen Thiam, kahve ve sandviç için 250 CFA (6 TL) ödediğini dile getirdi.
Diğer müşteri Alpha Diallo da Dior'un Yeri'nin çok ucuz olduğunu ve iftar hazırlamaktansa sık sık burada orucunu açtığını kaydetti.
Diallo, "Geçen ramazan ayında da buradaydım. Hem çok para harcamadan orucumuzu açıyoruz hem de atmosfer güzel. Dior bizim için bir kardeş, abla gibi." diye konuştu. (AA)