Birçok ülke İran'da gerçekleştirilen terör saldırısını kınarken Batı sessiz kalıyor
Komşulardan ve dost ülkelerden taziye ve destek mesajları yağarken, insan haklarının gerçek savunucusu olduğunu iddia eden ancak ayrılıkçı ve terör örgütlerini fiilen destekleyen Avrupa ülkeleri ve ABD, Şiraz terör saldırısına karşı sessiz kaldı.
Savaş, şiddet ve güvensizliğin bölgenin büyük bir bölümünü kasıp kavurduğu son on yılda, İran sadece istikrar ve güvenliğin bir öncüsü olmakla kalmadı, aynı zamanda komşulara, tüm bölgeye zarar vermek üzere olan bir terör dalgasını da içeren yabancı destekli tekfirci gruplara karşı mücadelelerinde yardımcı oldu. Bu dönemde, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın dediği gibi, Tahran'ın düşmanları, savaş alanındaki yenilgilerinin intikamını almak için savaşı İran'a sürüklemeye çalıştılar. Her ne kadar düşmanları şimdiye kadar acımasız hedeflerini gerçekleştirememiş olsalar da, son ayaklanmalar İran halkının düşmanlarına İran'daki onlarca, hatta yüzlerce terörist planlarından birini gerçekleştirme fırsatı verdi.
Çarşamba akşamı, Şiraz'daki Şahçerağ Türbesi'ne girdikten sonra silahlı bir terörist ziyaretçilere ateş açtı, bu sırada 15 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı. Fars eyaleti emniyet müdür yardımcısı, teröristin türbeye saldırı sılahı giren ve operasyonunu tek başına gerçekleştiren 30 yaşındaki Bahreynli bir adam olduğunu ve önünde gördüğü herkese 60'a yakın kurşun sıktığını açıkladı. Bu terörist kısa süre sonra güvenlik güçleri tarafından hedef alındı ve yaralandı.
Saldırıyı IŞİD terör örgütü üstlendi. Terör örgütü, Haziran 2017'de başkentte İmam Humeyni'nin türbesine ve meclis binasına saldırmıştı.
Dünya terör saldırısını kınadı
Saldırı uluslararası tepkilere yol açtı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırının ardından İranlı mevkidaşı Seyyid İbrahim Reisi'ye taziye mesajı göndererek Rusya'nın terörle mücadelede işbirliğini artırmaya hazır olduğunu duyurdu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, terör saldırısını şiddetle kınadı ve İran halkı ve hükümetine duyduğu sempatiyi dile getirdi.
Umman Sultanı Heysem bin Tarık saldırıyı kınadı ve İran'a taziyelerini iletti.
Pakistan dışişleri bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, sivillerin katledilmesini kınadı ve İran'a desteğini belirtti. Pakistan'ın terörün her türlüsünü kınadığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Şiraz kentindeki Şii türbesine yapılan menfur ve zalim terör saldırısını şiddetle kınıyor, ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.
Sana merkezli Yemen Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed Ali El Husi, saldırının İranlıları düşman karşısında birleştirdiğini söyledi. İran Lideri Seyyid Ali Hamaney'e ve İran milletine başsağlığı diledi.
Irak Ulusal Hikmet Hareketi Lideri Seyyid Ammar el-Hakim, bir mesaj yayınlayarak saldırıyı kınadı.
"Kurbanların ailelerine en içten taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz" ifadeleri ile Azerbaycan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, terörle karşı karşıya kalan bir ülke olarak Azerbaycan, terörün her türlüsünü şiddetle kınıyor denildi.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Şiraz saldırısını kınayan bir diğer yetkiliydi. “Masum insanların trajik hayatını kaybetmesine neden olan Şiraz kentindeki Şahçerağ türbesine yapılan terör saldırısının ardından İran halkına ve hükümetine en içten taziyelerimizi ve başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.
Venezuela dışişleri bakanlığı bir kınama bildirisi yayınlayarak, "Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, barış diplomasisi çerçevesinde, küresel güvenliğe ciddi tehdit oluşturan her türlü terörizmi kınıyor" denildi.
Iraklı direniş grupları ortak mesajla saldırıya tepki gösterdi. Asaib Ehl-i Hak Genel Sekreteri Kays el-Hazali, Telegram kanalında, Tekfirci teröristlerin ve onları takip eden kibirli güçlerin "ülkelerimizi ve direnen ulusları kontrol etmek için hasta yanılsamalarını" gerçekleştiremedikten sonra, bir kez daha suçlu ve barbar doğalarına döndüklerini, Şiraz'daki Ahmed bin İmam Musa Kazem'in kutsal türbesindeki masum sivillere saldırdıklarını yazdı. Kan dökme ve kutsallıklara saldırma yasağını ihlal eden bu karanlık ve canice Vahhabi eylemini kınıyoruz. Bu barbarca katliamın sorumlusunu, tekfirci düşünceyi ve onların destekçilerini destekleyen platformları sorumlu tutuyor ve dünyadaki dini ve uluslararası örgütleri Şiilere yönelik provokatif saldırılarla yüzleşmeye çağırıyoruz."
Batılı insan hakları savunucuları sessizliği seçti
Komşulardan ve dost ülkelerden taziye ve destek mesajları yağarken, insan haklarının gerçek savunucusu olduğunu iddia eden ancak ayrılıkçı ve terör örgütlerini fiilen destekleyen Avrupa ülkeleri ve ABD, Şiraz terör saldırısına karşı sessiz kaldı. Son haftalarda Batılı ülkeler İslam Cumhuriyeti'ni insan haklarını ihlal etmekle suçladılar ve İran'daki isyanları desteklediler ve isyancıların haklarına saygı gösterilmesini talep ettiler. Bu ülkeler, İran'ın ülke dışındaki huzursuzluğuna desteğin boyutlarının geniş olduğunu göstermek, medyayı ve Tahran'a karşı siyasi propagandayı artırmak için İran karşıtı gösteriler düzenleme izni bile verdiler.
Saldırıyı gerçekleştirdiğini iddia eden IŞİD terör örgütü Batı tarafından besleniyor ve 2014 yılında Suriye hükümetini devirmek için kuruldu. Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bir keresinde terörist grubun kendileri tarafından Arap fonları ve Türk desteğiyle kurulduğunu itiraf etmişti.
İran'da 1979 İslam Devrimi'nin ardından, başta ABD ve İsrail olmak üzere Batılı ülkeler tarafından desteklenen ve barındırılan terörist grupların saldırıları sonucunda 17.000'den fazla İranlı öldürüldü. Bununla birlikte, Batılı insan hakları grupları, karşılık olarak herhangi bir pratik önlem almamıştır ve bu grupların bazılarının liderleri bile, oradaki hükümetlerin resmi güvenlik, mali ve siyasi desteğiyle Avrupa ülkelerinde özgürce yaşamaktadır.
İran'ı bölge devletlerinin içişlerine karışmakla suçlayan İsrailli ve Suudi yetkililer, son yıllarda defalarca İran'ı içeride bir savaşa sokma ile tehdit etti. İran'a terörist göndermek, İran'a darbe indirme projelerinin bir parçası. Son isyanlar sırasında, İran güvenlik yetkilileri, İran'ı istikrarsızlaştırmak için teröristlere bağlı birkaç silah sevkiyatı keşfettiklerini açıkladılar.
İran'da silahlı operasyonlar yürütmenin yanı sıra, Suudiler tarafından finanse edilen Londra merkezli haber ağları ile İran'a karşı medya terörizmini harekete geçirdiler ve sahte haberler yayınlayarak isyanları yoğun bir şekilde körüklemeye öncülük ettiler. (Al Waght)