Fransa, Mali'nin ardından Burkina Faso'dan da çekiliyor: İki ülke ortak federasyonu görüştü
Afrika'da Rusya'nın nüfuzu genişliyor. Fransa, Mali'nin ardından Burkina Faso'dan da çekiliyor. Askeri darbe hükümetlerinin yönetimde olduğu Mali ve Burkina Faso'dan 'ortak federasyon' hamlesi geldi.
Burkina Faso, ülkede konuşlu Fransız askeri birliklerinin ayrılmasını talep etti.
Burkina Faso Devlet Televizyonunun haberine göre, Burkina Faso hükümeti, Fransa ile 2018'de imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını 18 Ocak'ta askıya aldı.
Hükümet, Burkina Faso'da konuşlu Fransız askeri birliklerinin 1 ay içerisinde ülkeden ayrılmasını istedi. Paris yönetimi birliklerin ülkeden ayrılacağını bildirdi ve Burkina Faso'daki elçisini geri çağırdı.
Başkent Vagadugu'da konuşlu Fransız Sabre Görev Gücü'nde, 400 asker görev yapıyor.
Burkina Faso'da 30 Eylül 2022'de yapılan askeri darbe sonrasında bir süredir var olan Fransız karşıtlığı güç kazanmıştı.
Darbeyle hız kazanan Fransız karşıtı eylemler
Burkina Faso'da 30 Eylül 2022'de yaşanan askeri darbenin ardından devrik lider Paul-Henri Damiba'nın Fransa Büyükelçiliğine sığındığı iddiaları sokakları karıştırmıştı.
İddiaların ardından Fransa Büyükelçiliği etrafında toplanan göstericiler, Fransa karşıtı sloganlar atarak binaya girmeye çalışmıştı. Elçiliğe giremeyen göstericiler, binanın giriş kısmını ateşe vermişti.
Fransa Büyükelçiliği, o tarihten bu yana halkın girişine kapatılırken etrafındaki güvenlik önlemleri artırılmıştı.
18 Kasım 2022'de düzenlenen gösteride de büyükelçilik önünde toplanan protestocular, Fransa karşıtı sloganlar atmış, elçilik binasına taş ve sopalarla saldırmaya çalışmıştı.
Mali ve Burkina Faso federasyon kurmak istiyor
Askeri darbe hükümetlerinin yönetimde olduğu Mali ve Burkina Faso'nun geçiş hükümetleri boyunca 'federasyon' kurabileceği belirtildi.
Mali'ye ziyarette bulunan Burkina Faso Başbakanı Apollinaire Joachimson Kyelem de Tambela, Mali Başbakanı Choguel Maiga ve geçiş sürecinin Cumhurbaşkanı Assimi Goita ile görüştü. Tambela, görüşmeler sonrası basına yaptığı açıklamada, Mali ile karşılıklı güvene dayanan esnek bir federasyon kurabileceklerini söyledi.
Mali'nin büyükbaş hayvancılık, altın ve pamuk üretiminde lider olduğuna vurgu yapan Tambela, Burkina Faso'nun da aynı alanlarda üretim yaptığını ve 2 ülkenin güçlerini birleştirebileceğini kaydetti.
Tambela, önceki nesillerin de böyle bir girişimi olduğu ancak başarısızlıkla sonuçlandığını vurgulayarak, kendisi henüz başbakanlık görevine gelmeden de bu fikir üzerine düşündüğünü belirtti. Her 2 ülkenin de tek başına kaldıkça risklere daha açık hale geldiğine işaret eden Tambela, birlikten kuvvet doğacağına vurgu yaptı.
Tambela, federasyon fikrinin geçiş hükümetleri döneminde hayata geçirebileceğini zira siyasetçilerle böyle bir şeyin çok zor olacağını söyledi.
Art arda 2 askeri darbe yaşayan her iki ülkede de yönetimde askerler bulunuyor. (Ajanslar)