İran: 'Dünyanın en büyük' lityum rezervlerinden birini keşfettik
Dünyada lityum rezervi açısından 39 milyon tonla Bolivya ilk sırada gelirken, Şili 19,9 milyon tonla ikinci sırada, Arjantin 12 milyon tonla üçüncü sırada, İran ise son keşifle 4 dördüncü sırada yer alıyor.
İran, dünyanın en büyük lityum rezervlerinden birini keşfettiğini açıkladı. İran hükümetinin açıklamasına göre, 8,5 milyon ton lityum içeren bir rezerv keşfedildi.
Lityum madenleri açısından zengin ülkeler sıralamasında 4. sıraya çıkacak olan İran, bu keşif ile Güney Amerika kıtası dışında en fazla lityuma sahip ülke olacak.
İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’na göre büyük kil yataklarına sahip bir bölge olan Hamedan’da daha fazla lityum cevheri rezervi keşfedilme olasılığı fazla.
Lityum neden önemli?
Lityum yeni nesil bataryaların üretiminde ana ürünlerden biri olarak kullanılıyor.
İran hükümeti tarafından yapılan açıklamada, keşfedilen lityum rezervi sayesinde Tahran’ın cep telefonu, dizüstü bilgisayarı ve buna benzer elektrikli araçlarda kullanılan metalin üretilmesiyle ilgili küresel yarışta söz sahibi bir ülke olacağı bildirildi.
Dünyada ne kadar lityum rezervi var?
ABD’de jeoloji alanında düzenlenen bir araştırma İran'ın keşfinden önce bütün dünyada lityum rezervinin yaklaşık 89 milyon ton olduğunu ortaya koymuştu.
Tahran’ın keşfi, bu ham madde ile ilgili toplam potansiyelin onda birinin bu ülkede olduğunu ortaya koyuyor.
Bu arada metal ve enerji alanında danışmanlık hizmeti veren SFA Oxford şirketinde lityum araştırmacı olarak çalışan Thomas Chandler, Quatz isimli haber sitesine yaptığı açıklamada, bulunan lityumunu yoğunluğu ve kalitesiyle yeryüzüne çıkartılmasının ne kadara mal olacağı konularının da önemli olduğunu belirtirken, bununla birlikte bulunan miktarın önemli olduğu kabul etti.
Bolivya ve Şili lider
Dünyada lityum rezervi açısından 39 milyon tonla Bolivya ilk sırada gelirken, Şili 19,9 milyon tonla ikinci sırada, Arjantin 12 milyon tonla üçüncü sırada, İran ise son keşifle 4 dördüncü sırada yer alıyor.
7,7 milyon ton ile Avustralya, 6,7 milyon tonla Çin ve 5,9 milyon tonla Hindistan dana sonraki sıraları alıyor. (Ajanslar)