Irak 153 milyar dolarlık bütçeyi onayladı
Irak Meclisi, merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda aylardır süren çekişmelerin ardından 3 yıllık bütçe onaylandı. IKBY'nin 3 yıl içindeki petrol satışı 400,000 varil.
Meclis’te 5 gün süren görüşmelerden sonra yaklaşık 153 milyar dolarlık bütçe milletvekillerin oylarıyla kabul edildi. Bağdat ve Erbil arasında bütçenin 14’üncü maddesinde anlaşmazlık yaşanmıştı. Meclis’ten geçirilen bu maddeye göre Erbil, her ay petrol gelirlerini merkezi yönetime teslim edecek. Bağdat da bu miktar içinde IKBY’nin payını Erbil’e aktaracak. Ayrıca IKBY’ye bağlı kentler, Erbil ile bütçe anlaşmazlığı yaşadığı durumda bütçe tahsisi için direkt Bağdat ile temasa geçebilecek. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 14’üncü maddenin meclisten bu şekilde geçirilmesine karşı çıkmıştı.
Öte yandan bütçe, Irak’ın ana gelir kaynağı olan petrol ihracatı için öngörülen varil başına 70 dolarlık fiyata dayanarak 2023 gelirini yaklaşık 103.3 milyar dolar olarak öngörüyor. 400,000 bin varili IKBY’den olmak üzere günde 3.5 milyon varil ihracat yapılacağı tahmin ediliyor. 153 milyar dolarlık bütçede, 48 milyar dolar civarında açık öngörülüyor.
Uluslararası Para Fonu’nun geçen ay Irak’ın mali durumu üzerine hazırladığı bir raporda, bütçe planında önerilen “mali gevşemenin” kısa vadede enflasyon ve döviz kuru dalgalanmalarına yol açabileceği, orta vadede ise petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların “kritik makroekonomik istikrar risklerine” yol açabileceği uyarısında bulunulmuştu. Raporda, “Petrol fiyatlarında büyük bir artış olmaması halinde, mevcut mali duruş önümüzdeki yıllarda açıkların artmasına ve finansman baskılarının yoğunlaşmasına yol açabilir” denilmişti.