İddia: Ukrayna ordusu misket bombası kullanmaya başladı | Misket bombası nedir?
TASS haber ajansında dün yer alan bir habere göre, Ukrayna ordusu Zaporijya bölgesinde bulunan Tokmak kentine misket bombalarıyla saldırı düzenledi. Misket bombası nedir? Ve neden %98 civarında sivillere zarar veriyor?
Ukrayna tarafından bu iddiaya henüz bir yanıt verilmedi.
ABD yönetimi, 7 Temmuz'da Ukrayna'ya misket bombaları da dahil olmak üzere 800 milyon Amerikan Doları değerinde ek askeri yardım sağlayacağını duyurdu.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün yaptığı bir açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya misket bombaları sağlaması durumunda, bunun karşılığında Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna ordusuyla olan savaşta benzer silahları kullanmaya mecbur kalacağını belirtti.
Öte yandan ABD'nin Ukrayna'ya misket bombaları tedarik etme kararı, uluslararası arenada tepkiler almaya devam ediyor.
İtalyan Senatör De Cristofaro, ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası sağlamasını pervasız bir hareket olarak nitelendirerek, durumun oldukça endişe verici olduğunu ifade etti.
De Cristofaro, misket bombasının son derece ölümcül bir silah olduğunu vurgulayarak, bunun gibi eylemlerin aylardır Ukrayna'daki krizin tırmanmasına sebep olduğuna dikkat çekti.
Rusya-Ukrayna anlaşmazlığının patlak vermesinden bu yana, ABD ve NATO ülkeleri Ukrayna'ya silah sağlama ve silahların öldürücülüğünü artırma eğiliminde.
De Cristofaro, Ukrayna'ya silah sağlamanın barış getirmeyeceğini belirterek, mevcut acil önceliğin krizi diplomatik yollarla çözmek olduğunu aktardı.
MİSKET BOMBASI NEDİR?
ABD’nin Ukrayna’ya vereceği DPICM tipi misket bombası, içinde 88 tane ufak patlayıcı barındıran bir büyük bombadır. 155 milimetrelik Howitzer topundan ateşlenebilen misket bombaları, her bir patlayıcı başına 10 metre kare olmak üzere toplamda 30 bin metre karelik bir alanı tehdit altına alabiliyor.
Misket bombaları, içindeki patlayıcı biçimine göre piyadelere, mayınlara ya da zırhlı araçlara karşı kullanılabiliyor. Ukrayna’nın geçtiğimiz ay başlayan taarruzunda karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi Batı’dan gelen zırhlı araçları imha eden mayınlı bölgeler olmuştu. Ukrayna’nın misket bombalarına erişim sağlaması bu mayınlı arazilerin temizlenmesini kolaylaştırabilir.
NEDEN SİVİLLERİ HEDEF ALIYOR?
Misket bombasının birincil özelliği çok geniş bir alanı tehdit ediyor olması. Bu silahın kullanıldığı bölgede sivil ya da askeri hedeflerin ayrıştırılması zorlaşıyor. Yapılan araştırmalara göre misket bombasının yerleşim yerlerine yakın bölgelerde kullanılmasının sivil ölümlerini neredeyse garantilediği ortaya çıktı. Dahası, atılan bombaların yüzde 40’ının patlamadığı biliniyor. Misket bombasının kullanıldığı bölgede patlamamış mühimmatlar mayına dönüşüyor ve sivillere uzun yıllar zarar vermeye devam ediyor.
Misket bombası, ABD’nin Vietnam işgali sırasında Vietnam’da ve Laos’ta yüksek miktarda kullanıldı. ABD’nin Laos’u bombalaması 1973’te durmasına rağmen 2009’a kadar yılda 100 Laoslu patlamamış misket bombası sebebiyle hayatını kaybetti. Handicap International isimli sivil toplum örgütünün raporuna göre, bugüne kadar kaydedilen 13 bin 306 misket bombası kaynaklı ölümün yüzde 98’i sivillerden, yüzde 27’si ise çocuklardan oluşuyor.
KİMLER KULLANDI?
123 ülkenin imza attığı “Misket bombası anlaşması”, misket bombalarının kullanılmasını yasaklıyor. Anlaşmaya imza atan ülkelerin, envanterindeki misket bombalarını imha etmesi, mühimmatın kullanıldığı bölgeleri kalıntılardan temizlemesi ve etkilenen bireylere destek sağlaması bekleniyor. Ancak imza atmayan bir çok ülke de mevcut. Bunların başında Rusya, ABD, Brezilya gibi ülkeler geliyor.
Misket bombası, ABD’nin işgal ettiği hemen her ülkede kullanıldı. ABD ordusu, Kosova Savaşı’ndan Vietnam’a, Irak’tan Afganistan’a aktif olduğu her yerde misket bombası atmaktan çekinmedi. (CRI/Ajanslar)