İsrail'de şok: ‘’ABD’ye rağmen Hizbullah hükümette’’
![](https://hurseda.net/resimler/news/25/2/07/israilde-sok-abd-ye-ragmen-hizbullah-hukumette.jpg)
Lübnan Cumhurbaşkanlığı ofisi, Başbakan adayı Nevaf Selam liderliğinde, Hizbullah'ın da dahil olduğu 24 bakandan oluşan yeni hükümetin kurulduğunu açıkladı.
İsrail’in önde gelen haber sitelerinden Yediot Ahronot, 9 Şubat Pazar günü, ‘’ABD'ye rağmen Hizbullah’ın yeni Lübnan hükümetine katıldığını’’ yazdı.
Lübnan Cumhurbaşkanlığı ofisi, Lübnan İslami Direnişi – Hizbullah’ın dahil edilmemesinde ısrar eden ABD'nin çizdiği 'kırmızı çizgiye' rağmen Cumartesi günü Başbakan adayı Nevaf Selam liderliğinde, aralarında Hizbullah'ın da bulunduğu 24 bakandan oluşan yeni bir hükümet kurulduğunu açıkladı.
Lübnan LBCI kanalı, Hizbullah'ın müttefiki olan Şii Emel Partisi'nden Meclis Başkanı Nebih Berri'nin hafta sonu ABD'nin Orta Doğu Elçi Yardımcısı Morgan Ortagus ile görüştüğünü ve hükümetin “bugün ya da yarın” kurulacağına dair güvence verdiğini bildirdi.
Ortagus Lübnan ziyareti sırasında ABD'nin Hizbullah'ın yeni hükümette yer almasına karşı olduğunu vurgulamıştı.
Hükümetin kurulduğunun açıklanması haftalar süren istişarelerin ardından geldi.
Geçtiğimiz Perşembe günü çıkan haberlerde hükümetin kurulmasının “son anda başarısızlığa uğradığı” ve son engelin beşinci Şii bakanın atanması ihtiyacından kaynaklandığı belirtiliyordu.
Şii ikilisi (Meclis Başkanı Berri liderliğindeki Emel Hareketi ve Hizbullah) yeni hükümette beş bakanlık elde etti.
Hükümette ayrıca eğitim, refah, turizm, gençlik ve spor ile çevre bakanlıklarını denetleyen beş kadın bakan da yer alıyor.
Yeni hükümetin şimdi yaklaşımını ve önceliklerini özetleyen bir politika bildirisi hazırlaması ve yetkilerini tam olarak devralmak için parlamentodan güvenoyu alması gerekiyor.
Yeni bakanların ilk toplantısının önümüzdeki Salı günü saat 11.00'de yapılması planlanıyor. (Ajanslar)