Lübnan-Suriye Sınırında Neler Oluyor?
![](https://hurseda.net/resimler/news/25/2/07/lubnan-suriye-sinirinda-neler-oluyor.jpg)
Lübnanlı aşiretler, Suriye'de yönetimi ve iktidarı ele geçiren Heyet Tahrir Şam örgütüne bağlı silahlı unsurların saldırılarına karşı koymaya devam ediyor.
Son günlerde Suriye sınırındaki Bekaa bölgesinde terör örgütleri listesinde yer alan ve Türkiye, Katar, ABD ve Siyonist rejimin açık desteğiyle Suriye'nin kontrolünü ele geçiren Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) silahlı unsurları ile Lübnanlı aşiretler arasında çatışmalar yaşanıyor.
Suriye'deki haber kaynaklarına göre, Colani hükümetine bağlı HTŞ silahlı unsurları son günlerde Lübnan-Suriye sınırına yakın çok sayıda köy ve bölgeye saldırılar düzenledi.
HTŞ’li unsurların Lübnan-Suriye sınırına bitişik El-Kusayr'daki Havik köyüne yönelik saldırısının ardından, iki Lübnanlı aşiret de bu köyün sakinlerini desteklemek için harekete geçti. Burada Lübnanlı aşiretlerle Colani hükümetine bağlı silahlı unsurlar arasında silahlı çatışma çıktı.
Öte yandan Lübnan kaynakları, Colani hükümetine bağlı silahlı unsurların Lübnan'daki Hermel köylerine düzenlediği saldırılar sonucu çok sayıda Lübnan vatandaşının yaralandığını bildirdi.
HTŞ unsurları, Lübnan-Suriye sınırındaki El-Hermel kentinin kuzeyindeki El-Kawakh kasabasına roket attı; saldırıda çok sayıda Lübnan vatandaşı yaralandı.
Medya kaynakları, bugün Lübnanlı aşiretlerin Suriye sınırında HTŞ’ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürmeyi başardığını bildirdi.
Aynı kaynaklar, Lübnan'ın doğusundaki Bekaa bölgesinde HTŞ’li silahlı gruplarla Lübnanlı aşiretlerin arasında çatışmaların yeniden başladığını duyurdu.
Lübnan Cumhurbaşkanı Josef Avn ile Suriye geçici Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (el-Colani) arasında yapılan telefon görüşmesinde, iki ülke sınırlarının kontrolü ve sivillerin hedef alınmasının önlenmesi için tarafların koordineli çalışma konusunda mutabakata varmasına rağmen sınırdaki silahlı çatışmalar devam etti.
Lübnan'daki yerel medya, daha önce Colani hükümetine bağlı unsurların Lübnan sınırındaki Carmash köyünde yaşayan halka yönelik saldırı düzenlediğini bildirmişti.
Aynı kaynaklar, Colani hükümetine bağlı silahlı unsurları bölgeden çıkarmak ve Suriye ile doğu sınırındaki köylerde tam güvenlik sağlamak amacıyla Cafer ve Zaitr aşiretleri ile Lübnanlı Arap Şii aşiretlerden takviye birliklerin geldiğini de aktardı.
Söz konusu kaynaklar, Suriye halk direnişinin, Lübnanlı Hermel aşiretine destek olmak ve halka karşı işlenen suçlara yanıt olarak, şehrin güneybatısındaki Colani hükümetine bağlı HTŞ'li unsurlara ait bir askeri karakolu uygun silahlarla hedef aldığını, bunun sonucunda 10 silahlı unsurun öldürüldüğünü, üç silahlı kişinin de yakalandığını belirtti.
Siyonistler HTŞ'li Unsurların Yardımına Koştu
Suriyeli kaynaklara göre, Colani hükümetine bağlı silahlı unsurların Lübnan ve Suriye'nin sınır köylerine yönelik saldırılarıyla eş zamanlı olarak İsrail savaş uçaklarının Lübnan'daki Bekaa Vadisi'ne de hava saldırısı düzenlemesi, Colani hükümetiyle İsrail rejimi arasında Lübnan'ı hedef alma konusunda koordinasyon olduğunu gösteriyor.
Suriye Sınırındaki Çatışmalara Hizbullah'ın Katıldığına Dair İddialar Yalanlandı
Suriye Halk Direniş Grubu yayınladığı açıklamada, Lübnan-Suriye sınırında bulunan Colani hükümetine bağlı silahlı unsurlara karşı halkı mücadeleye çağırdı. Sınırındaki çatışmalara Hizbullah'ın katıldığı yönündeki dair iddialari reddeden direniş grubunun açıklamasında, "Çatışmalara bölgedeki aşiretlerden gelen kişiler katıldı ve aralarında Hizbullah militanlarından hiçbiri yoktu, çünkü Hizbullah'ın size (HTŞ unsurlarına) karşı bir hareket yapmak istemesi halinde iki saatten kısa bir sürede Şam'a ulaşabilir." ifadesi kullanıldı.
Colani Hükümetinin Lübnan-Suriye Sınır Çatışmalarına İlişkin Tek Taraflı Anlatımı
Colani hükümetine bağlı Humus Valiliği'nin medya ofisi, Lübnan ile Suriye arasındaki sınır çatışmalarına ilişkin tek taraflı bir açıklama yaparak, Suriye-Lübnan sınırlarını kontrol altına almaya yönelik devam eden çabalar çerçevesinde, Sınır Güvenlik Müdürlüğü'nün (Colani hükümeti) silah ve yasaklı madde kaçakçılığı ile mücadele için sınır köyü Hevik'te geniş çaplı bir operasyon başlattığını ileri sürdü. Ofisin iddiasına göre; Bu operasyon, Suriye ve Lübnan ülkelerine zarar veren yasadışı faaliyetleri azaltmak ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek amacıyla kapsamlı bir strateji çerçevesinde yürütüldü.
Açıklamada, operasyonda şu ana kadar kaçakçılık faaliyetlerinde bulunan çok sayıda aranan şahsın yakalandığı, çok sayıda silah ve yasaklı maddenin ele geçirildiği öne sürüldü. Açıklamada, "Söz konusu operasyon sırasında sınır güvenlik güçlerimiz ile çok sayıda aranan şahıs arasında çatışma çıkmış, bu çatışmalar sonucunda iki askerimiz görev başındayken kaçırılmıştır." denildi.
Humus Valiliği'nin medya ofisinin iddiasına göre, güvenlik güçleri (Colani hükümetine bağlı unsurlar), bölgeyi istikrarsızlaştırmaya ve Suriye ile Lübnan halklarının çıkarlarına zarar vermeye çalışan silahlı kalıntılar ve kaçakçılık çetelerine karşı koyma kararlılığını vurguluyor.
Suudi medyasının Lübnan-Suriye Sınırındaki Gelişmeleri Nasıl Aktardı?
Suudi Arabistan'ın El-Hadath televizyonunun haber sitesinde, Colani hükümetine bağlı silahlı unsurlarla Lübnanlı aşiretlerin arasında devam eden çatışmalar hakkında "Lübnan-Suriye sınırında şiddetli çatışmalar" başlığı ile haber yayınlandı. (Rast)