Selman: BAE bizi sırtımızdan bıçakladı
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Suudi Arabistan arasında Körfez'de kimin sözünün geçeceği konusunda rekabetin kızıştığı ileri sürülüyor.
Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Aralık 2022'de basına kapalı bir toplantıda yerel gazetecilere BAE ile yaşanan gerilimler hakkında demeç verdi. Veliaht Prens Bin Selman, BAE'ye atıfla "sırtımızdan bıçaklandık" diye konuştu.
Habere göre, yıllardır Arap dünyasının zirvesine tırmanmak için mesai harcayan iki ülke, ABD'nin mevcut süreçte daha az görünürde olduğu Orta Doğu'da rekabete girdi. Bu kapsamda Bin Selman ile BAE lideri Muhammed bin Zayed Al Nahyan arasında Orta Doğu'da ve küresel petrol pazarlarında jeopolitik ve ekonomik gücü elde etme yarışına girildi. Taraflar arasındaki liderlik çekişmesi, Bin Selman ve Al Nahyan'ın altı aydan fazla süredir birbirleriyle temasa geçmemesine yol açtı.
Suudi prensten BAE uyarılar
Dahası, Bin Selman'ın kapalı kapılar ardında yerel gazetecilere BAE'ye ambargo uygulayabileceğine dair sinyaller verdiği öğrenildi. Yemen politikaları ve petrol konuları üzerine çıkan tartışmalarda Muhammed Bin Selman'ın BAE'ye yerine getirilmesi gereken bir talep listesi gönderdiği belirtildi. Bin Selman'ın "BAE'nin taleplere riayet etmemesi halinde cezalandırıcı adımlar atmaya hazır olduğu uyarısında bulunduğu" da iddia edildi. Katar'a geçmiş yıllarda uygulanan ambargonun daha yıpratıcı boyutlusunun uygulanabileceğini öne süren Bin Selman konu hakkında "Katar'da yaptığımdan daha kötü olacak. Neler yapabileceğimizi görecekler." diye konuştu
Petrol konusunda da ipler gerildi
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından petrol üretiminde azaltmaya gitmişti. OPEC üyesi olan BAE'nin petrol üretimini azaltma kararını kabul ettiği ancak BAE'li yetkililerin gizli kanallar aracılığıyla ABD yetkililerine ve medyaya Suudi Arabistan'ın kendisini bu kararı desteklemeye zorladığını söylediği bildirildi. OPEC'in 3 milyondan fazla varil petrol çıkartma politikasına rağmen BAE, petrol üretimini günlük 4 milyon varil petrol çıkartma kapasitesine yükseltti. BAE'nin petrol üretimi kapasitesini artırması ayrıca Körfez ülkesine küresel petrol fiyatlarını aşağı yukarı hareket ettirme potansiyelini de sağlıyor. Suudi Arabistan'ın BAE'nin bu tür "aykırı adımlarına" tepkili olduğu düşünülüyor.(Ajanslar)