Batı'nın tahtı Sahel'de sarsılıyor! Burkina Faso ve Mali'den Nijer ile dayanışma mesajı
Nijer, dünyanın en büyük uranyum tedarikçileri listesinde 7. sırada yer alıyor. Ülke, Fransa'nın 3. AB'nin de 2. en büyük uranyum tedarikçisi konumunda bulunuyor. Uranyum, silah sanayisinden nükleer enerji tesislerine kadar birçok farklı alanda kullanılıyor.
Burkina Faso ve Mali geçiş hükümetleri, Nijer'e yönelik herhangi bir askeri müdahaleyi kendilerine yönelik bir savaş ilanı olarak göreceklerini duyurdu.
Burkina Faso ve Mali geçiş hükümetleri tarafından Nijer'deki son duruma ilişkin ortak bir bildiri yayımlandı.
Bildiride, "Nijer'e yönelik herhangi bir askeri müdahaleyi Burkina Faso ve Mali'ye yönelik bir savaş ilanı" olarak görecekleri kaydedilirken, aynı zamanda Burkina Faso ve Mali'nin "ECOWAS'tan çekilmesine yol açacağı" belirtildi.
"Kaderlerini sorumlu bir şekilde kendi ellerine almaya karar veren kardeş Nijer halkıyla" dayanışma içinde oldukları ifade edilen bildiride, "mevcut yönetim ve Nijer halkını desteklemek üzere meşru müdafaa tedbirleri alınacağı" ifade edildi.
ECOWAS'ın Nijer'e karşı yaptırım uygulamasını kınayan iki ülke, bu tür tedbirlerin sadece "halkın acılarını arttırdığını ve pan-Afrikanizm ruhunu tehlikeye attığını" açıkladı.
Bildiride, "Burkina Faso ve Mali geçiş hükümetleri, bir yandan egemen bir ülkede anayasal düzeni yeniden tesis etmek için silahlı güç kullanmaya istekli bazı Batı Afrikalı siyasi liderlerin aceleciliği ve maceraperestliği ile diğer yandan bu örgütlerin ve siyasi liderlerin, on yıldır terörizmin kurbanı olan ve kaderin insafına terk edilen devletlere ve halklara yardım etme konusundaki eylemsizliği, kayıtsızlığı ve pasif suç ortaklığı arasında gözlemlenen dengesizlik karşısında derin bir öfke ve şaşkınlık duymaktadır" denildi.
Bildiride ayrıca, "NATO'nun Libya'ya tek taraflı müdahalesinde olduğu gibi tüm bölgeyi istikrarsızlaştırabilecek ve Sahel ve Batı Afrika'da terörizmin yayılmasına yol açabilecek" Nijer'e yönelik bir askeri müdahalenin "feci sonuçlarına" karşı uyarıda bulundular.
NE OLMUŞTU?
Afrika’nın önemli ülkelerinden Nijer’de geçen hafta bir grup asker yönetime el koyduğunu açıkladı. Kendilerine “Vatanı Koruma Ulusal Konseyi(CNSP)” diyen askeri yönetim, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Abdourahmane Tchiani ve dokuz subayla birlikte kameralar karşısına çıktı. Ülkenin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik kriz nedeniyle Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un devrildiği, anayasanın da askıya alındığı duyuruldu. General Tchiani yaptığı açıklamada, Muhammed Bazum’un devrilmesi sonrası geçiş yönetiminin başına geçtiği bilgisini paylaştı. Tchiani, “Güvenlik sorunları nedeniyle askerler iktidarı ele geçirdi.” ifadesini kullandı.
Öte yandan darbeyi destekleyen binlerce Nijerlinin Rusya bayraklarıyla meydanlara inmesi yeni yönetimin Rusya’ya yakın olacağı izlenimi bıraktı. Nijer’de gerçekleşen darbe sonrası Fransa ülkeye yardımlarını kestiğini duyurdu ve Nijer’i terk etmeye başladı.
ECOWAS’TAN ASKERİ MÜDAHALE TEHDİDİ
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Bazum'un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için Ulusal Konsey’e bir hafta süre verdi. Ayrıca ECOWAS ülkeleri, Nijer'e tüm hava ve kara sınırlarını kapattı; ülkenin Batı Afrika Devletleri Merkez Bankasındaki (BCEAO) varlıkları donduruldu. ECOWAS, talepleri yerine getirilmezse askeri müdahale dahil her türlü seçeneğin değerlendirileceğini bildirdi. (Ajanslar)