Haşdi Şabi, KDP'nin Kerkük'e dönüşüne izin vermedi
Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentinde, 2017'den bu yana ordunun ve Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) birliklerinin karargahı olarak kullanılan binanın Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) geri verilmesi kararı askıya alındı.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, 2014'te DEAŞ örgütünün ortaya çıkmasından sonra Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere konuşlanmış ve 3 yıl boyunca kentte denetimi fiilen ele almıştı. IKBY'nin 25 Eylül 2017'de düzenlediği bağımsızlık referandumunun ardından, merkezi hükümete bağlı güçler ve Haşdi Şabi 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girdi ve kentteki Peşmerge varlığına son verdi. Irak ordusu KDP binasını boşaltıp Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yaptı. KDP, binanın daha önce parti tarafından kullanıldığını ve yeniden partiye verilmesini istedi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 18 Mayıs'ta yapılacak yerel seçimler öncesi, ordunun ve büyük kısmı Şii savaşçılardan oluşan Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) birliklerinin karargah olarak kullandıkları binanın KDP'ye devredilmesi yönünde talimat verdi. Bina, Kürtlerin ağırlıklı yaşadığı Seydere Mahallesi'nde yer alıyor. Kerkük'te Es-Sudani'nin kararının protesto edildiği gösteriler ise 25 Ağustos'ta başladı. Haşdi Şabi birlikleri, binanın önünde çadır kurdu ve KDP güçlerinin geri dönmesini engellemek için Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı. Binanın KDP’ye verilmesine karşı yapılan gösterilere Arap aşiretleri ve bazı Türkmen gruplar da destek verdi.
2 Eylül Cumartesi günü Kürtler de şehirde gösteriler düzenlemeye başladı ve Haşdi Şabi'nin karargah binası önünde kurduğu çadıra doğru yürüyüşe geçti. Yaşanan olaylarda 4 kişi öldü.
Kerkük petrol zengini
Kerkük, Irak'ta en fazla petrol rezervine sahip ikinci şehir... Saddam döneminde şehirde Araplaştırma politikası uygulandı, Kürtler ve Türkmenler bu politikadan zarar gördü. 2003 yılında ABD'nin Irak'ı işgali sonrası Kürtler Kerkük'e dönmeye başladı, şehirde nüfuzları arttı. Irak Anayasası'nın 140. maddesi, "tartışmalı bölge" olarak görülen Kerkük'ün geleceği için referandum yapılmasını öngörüyordu. Ancak Iraklı Kürtler 25 Eylül 2017'deki bağımsızlık referandumu sonrası Kerkük'te askeri ve siyasi güçlerini kaybetti. Şehirde kontrol, Irak ordusu ve Haşdi Şabi milislerine geçti. Şehrin yönetimi de Irak merkezi hükümetine devredildi. Hükümet, Irak'ın güçlü Sünni Arap aşiretlerinden Cuburi'ye mensup Rakan Cuburi'yi kayyum vali olarak atadı.
Başbakan Sudani’nin son kararının Aralık ayında yapılacak seçimlerde Kürtlerden oy çekebilmek amacı taşıdığı iddia ediliyor. (Ajanslar)