Putin adaylığını duyurdu, Reuters ‘Batı yaptırımlarının başarısızlığına’ bağladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2024’te düzenlenecek devlet başkanı seçiminde aday olacağını duyurdu.
Reuters ise bu haberi Batı’nın yaptırımlarına rağmen Rus ekonomisinin toparlanma başarısı ile bağdaştırarak verdi:
“Rusya’nın Batı’nın petrol fiyatlarını sınırlamasından kurtulma başarısı, enflasyon ve yüksek faiz oranlarının yol açtığı sorunlara rağmen Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden seçime hazırlandığı şu günlerde ekonomik büyümenin toparlanmasına yardımcı oluyor.”
Rusya parlamentosu gelecek yılki başkanlık seçim tarihini resmen 17 Mart olarak belirledi.
Perşembe günü ekonominin bu yıl %3,5 büyüyeceğini söyleyen Putin, cuma günü yeniden aday olacağını duyurdu.
Reuters, Rusya’nın ihracat odaklı 2,2 trilyon dolarlık ekonomisinin, Ukrayna müdahalesi sonrası Putin’i “cezalandırmak ve izole etmek” isteyen Batı’nın beklediğinden daha iyi durumda olduğunu yazdı.
Reuters’a göre, en önemlisi de “Batı’nın Rusya’nın petrol gelirlerini etkili bir şekilde engelleyememiş olması”. Rusya ihracatını Çin ve Hindistan gibi ülkelere yönlendirdi ve Batı’nın petrol fiyat sınırlamasını aşmak için “gölge gemi filoları” olarak adlandırılan opak gemi sahipliğini kullandı.
Kasım ayında enerji gelirleri Rusya’nın bütçesine 961.7 milyar ruble (10.41 milyar dolar) katkıda bulunurken, bu rakam Ocak ayında 425.5 milyar ruble idi.
Sıradaki zorluklar
Reuters’a göre, petrol gelirlerinin toparlanmasıyla birlikte Putin’in ülke içindeki en önemli sorunu, geçen yılki “askeri seferberlik” ve Ukrayna müdahalesinden bu yana yüz binlerce insanın göç etmesiyle daha da ağırlaşan “işgücü açığıyla mücadele etmek” olacak.
Haberde, zayıf ruble, yüksek enflasyon ve faiz oranları gibi diğer ekonomik sorunların, ülke sandık başına giderken özellikle hassas bir konu olan hane halkının satın alma gücünü azaltma riski taşıdığı kaydediliyor.
İşsizliğin %2,9 gibi bir seviyede olması ve Moskova’nın askeri üretimi artırarak savunma sektörüne mali kaynak aktarması, bilişim gibi diğer sektörlerin personel açığı yaşamasına ve verimliliğin düşmesine neden oluyor.
Putin’in ekonomi danışmanı Maxim Oreshkin kasım ayında yaptığı açıklamada, Rusya’nın imalat sanayilerinde istenen teknolojik egemenlik seviyesine ulaşabilmesi için daha fazla kalifiye işçiye, yöneticiye ve yüksek kaliteli mühendise ihtiyacı olduğunu söyledi.
Oreshkin, “İnsanların buraya daha istekli gelmeleri için cazip maaşlara ihtiyacımız var” dedi.
Oreshkin, kısa vadeli yaptırım şoklarının üstesinden gelindiğini, ancak Batı’dan gelen baskının artacağını ve tüm ekonominin Rus teknoloji platformlarına geçiş için çalışması gerektiğini söyledi.
2022’deki daralmanın ardından reel gelirlerin bu yıl keskin bir toparlanma göstereceği düşünülüyor ancak bu toparlanmanın sektörler ve bölgeler arasında dengesiz bir şekilde gerçekleşeceği ve birçok aileyi özellikle ithal mallarda kesinti yapmaya zorlayacağı ifade ediliyor.
‘Petrol fiyatı Rusya’yı rahatlatıyor’
Öte yandan Rusya ekonomisinin can damarı olan petrol fiyatları, bu hafta son beş ayın en düşük seviyesine gerilemiş olsa da, şu anda Rusya’nın mali güvenliği için ihtiyaç duyduğu seviyenin oldukça üzerinde seyrediyor.
OPEC+ ülkelerinin bir dizi üretim kesintisi ve Batı’nın fiyat sınırlamasının yaygın bir şekilde aşılması, Rusya’nın enerji gelirlerini artıran faktörler oldu.
Reuters’a göre, Batı’nın Moskova’nın temel finansman kaynağını kesmek üzere tasarladığı yaptırımlar bu yılın başlarında Rusya’nın bütçe açığı üzerinde büyük bir baskı yarattı, ancak yeterli olmadı ve Moskova şimdi GSYH’nin sadece %1’i civarında bir açık bekliyor.
Reuters’a konuşan Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü ve Kiev Ekonomi Okulu’nda (KSE) kıdemli araştırmacı olan Elina Ribakova, “Petrol fiyatı mevcut seviyede kalırsa, Rusya için olağanüstü rahat olur,” dedi. (harici)