Suudi Arabistan'da rekor sayıda idam
Aralık ayı, Suudi Arabistan'da en çok idam cezasının verildiği ay oldu. 2023'te toplam idam sayısı 170'e çıktı.
Suudi Basın Ajansı'na (SPA) göre Suudi Arabistan, yılbaşı gecesi dört kişiyi idam ederek 2023'te gerçekleştirilen toplam infaz sayısını 170'e çıkardı.
SPA, İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına dayanarak, 31 Aralık'ta idam edilen dört kişinin cinayetten hüküm giydiğini bildirdi.
Bunlardan ikisi kuzeybatıdaki Tebük şehrinde, biri başkent Riyad'da ve biri de güneybatıdaki Cizan'daydı.
Aralık ayı aynı zamanda Suudi Arabistan'da toplam 38 idamın en fazla gerçekleştiği ay olarak kaydedildi.
2023 yılı boyunca idam edilenler arasında terörle bağlantılı suçlarla suçlanan 33 kişi ve vatana ihanetten hüküm giymiş iki asker de vardı.
İnsan hakları savunucuları uzun süredir krallığın idam cezasını uygulamasını eleştiriyor.
Sosyal medya paylaşımına idam cezası
Ağustos ayında İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bir Suudi mahkemesinin X hesabındaki paylaşımlar nedeniyle bir adamı ölüm cezasına çarptırdığını bildirdi.
Ceza, Suudi hükümetinin barışçıl muhaliflere karşı ifade özgürlüğüne uyguladığı baskının nasıl arttığının bir örneği olarak eleştirildi.
HRW'den Suudi Arabistan araştırmacısı Joey Shea, "Suudi Arabistan'daki baskı, mahkemenin barışçıl paylaşımlar için de ölüm cezası verebileceği korkunç yeni bir aşamaya ulaştı" dedi.
"İnsan hayatına karşı umursamazlık"
Uluslararası Af Örgütü'ne göre Suudi Arabistan, 2022'de Çin ve İran dışında diğer tüm ülkelerden daha fazla idam gerçekleştirdi.
İnsan hakları grubu, krallığın 2022'de 196 kişiyi idam ettiğini, bunun, Af Örgütü'nün ülkede son 30 yılda kaydettiği en yüksek yıllık infaz sayısına işaret ettiğini söyledi.
Uluslararası Af Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Heba Morayef, Suudi yetkililerin "insan hayatına karşı tüyler ürpertici bir umursamazlık" sergilediğini söyledi.
Morayef, "Yetkililerin aralıksız cinayet serisi, suçların işlendiği sırada 18 yaşın altında olan, idam cezasına çarptırılan genç erkeklerin hayatlarıyla ilgili ciddi korkulara yol açıyor" dedi.
Uluslararası kınamaya rağmen Suudi yetkililer, kamu düzenini korumak için bu cezaların gerekli olduğunu iddia ederek ölüm cezasının kullanılmasını savundu.(MEE)