AB de, Rusya’nın dondurulan varlıklarına el koyma kararı aldı
AB üyesi ülkeler, Rusya Merkez Bankası’nın Şubat 2022’den sonra dondurulan varlıklarından elde edilen milyarlarca avroluk gelirin Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılmasına yönelik ilk adım planını destekledi. ABD'de de beş gün önce benzer bir karar alınmıştı.
Financial Times (FT) gazetesinde yer alan habere göre pazartesi günü oybirliğiyle alınan ve önümüzdeki haftalarda resmiyet kazanacak olan karar, birliğin Kiev’e yardım çabalarının bir parçası olarak gösterildi.
Karar, aynı zamanda AB liderlerinin perşembe günü Ukrayna’ya 50 milyar avroluk mali yardımı onaylamalarının beklendiği zirve öncesinde alındı.
2022’de dondurulan 260 milyar avroluk varlığın 191 milyar avrosu, merkezi bir menkul kıymet saklama kuruluşu olan Euroclear’da bulunuyor ve menkul kıymetlerin vadesi geldikçe ve yeniden yatırım yapıldıkça milyarlar kazanılıyor.
Taslak metne göre, varılan anlaşma uyarınca Euroclear tarafından elde edilen karlar ayrı olarak kaydedilecek ve AB ülkeleri oybirliğiyle ‘Ukrayna’ya yardım sunmak için bu net karlar üzerinden AB bütçesine yapılacak mali katkı’ oluşturulmasına karar verene kadar hissedarlara temettü olarak ödenmeyecek.
Metinde, bunun ‘uygulanabilir sözleşme yükümlülükleriyle tutarlı ve uluslararası hukuka uygun’ olacağı belirtildi.
Üye ülkeler ayrıca, hukuk ve yönetim maliyetlerini karşılamak için gereken miktarlara ek olarak, merkezi teminat depolarının ne kadar tutabileceğini de belirleyecek.
Aralık ayında AB Komisyonu’nun bu yöndeki önerisi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve kritik başkentlerin bunun finansal istikrarsızlığı tetikleyebileceği ve Rusya’nın misilleme önlemlerine neden olabileceği yönündeki endişeleri nedeniyle eleştiri almıştı.
ABD’nin başını çektiği ve Britanya, Japonya ve Kanada’nın desteklediği, Rusya’nın varlıklarına sadece kârlarına değil, tamamına el koyma yönündeki ayrı bir girişim, başta Almanya, İtalya ve Fransa olmak üzere Avrupalı G7 üyelerinin direnişiyle karşılaşıyor. (FT/harici)