Siyonist İsrail hem öldürerek hem aç-susuz bırakarak soykırım yapıyor!
Hem Gazze yönetimi, hem Filistin yönetimi, hem uluslararası kuruluşlar hem de sivil Gazze halkı, kritik boyutlara ulaşan Gazze'deki su sorunu hakkında uyarı üstüne uyarıda bulunuyor.
Arkasına Amerika ve Avrupa Birliği'nin desteğini alarak, 7 Ekim'den bu yana, Gazze'de, 4 aydır aralıksız soykırım yapan Siyonist İsrail'in Gazze'ye yapılan yardımları engelleyerek ve Gazze'deki şehir altyapısını tahrip ederek yeni bir savaş suçuna daha imza attığı bildirildi. İnsan hayatı için vazgeçilmez olan temiz su, Gazzeliler için artık ulaşılamaz boyutta. Gazzeliler, her türlü hastalığa gebe kirli su içmek ve kullanmak zorunda bırakıldı.
Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki Filistinliler, içmeye uygun biraz su elde edebilmek için tankerlerin önünde ellerinde plastik kaplarla uzun kuyruklar oluşturarak saatlerce az miktar su alabilmek için bekliyor.
Bazıları az miktarda su alabilirken büyük bir çoğunluk tankerdeki suyun bitmesi nedeniyle ailelerinin yanına elleri boş dönmek zorunda kalıyor.
Siyonist rejimin soykırım stratejisinin bir parçası olarak Gazze'deki altyapıyı, su hatlarını ve deniz suyu arıtım tesislerini yerle bir etmesinin ardından, Gazze'nin tamamında temiz suya erişim krizi yaşanıyor.
Gazzeliler, kirli su ile yemek pişiriyor, yıkanıyor ve 'temizleniyor'
Cibaliya Mülteci Kampı'nda, çok sayıda Filistinli, Siyonist İsrail ordusunun yıktığı su hattından, içecek su elde etmeye çalışıyor.
Biraz su almak için yıkılan hattın önünde bekleyen 30'lu yaşlarındaki Kerem Ebu Neda, Cibaliya kampı sakinlerinin kirli olmasına rağmen buradan su aldığını söyledi.
"Yemek pişirme, yıkanma ve temizlik için genellikle kirli su kullanıyoruz." diyen Ebu Neda, suyun içmeye uygun olmadığını ancak daha temizini bulamadıkları sürece bu suyu içmek zorunda olduklarını anlattı.
Gazzeliler, su kullanımını minimuma indirmek zorunda kaldı
Gazzeliler, birkaç günde bir zar zor bulabildikleri suyu idareli kullanmak zorunda kalıyor.
Su tüketimini asgari miktara düşürmeye çalışan Gazzeliler, bulaşık yıkama ve şahsi temizlik için kullandıkları sudan feragat ediyor.
Ebu Neda, mümkün olduğu kadar az su kullandıklarına dikkati çekerek, halihazırda sağlık hizmetinin alınamadığı bölgede su kıtlığının başta çocuklar olmak üzere bağırsak hastalıkları ve dehidrasyonu (sıvı kaybı) tetiklediğini söyledi.
Uluslararası kuruluşlara seslenen Ebu Neda, temel ihtiyaçların yokluğunda, Gazze'nin kuzey bölgelerinde hayat şartlarının göz önüne alınması çağrısında bulundu.
Gazzeliler, içilmeyen şebeke suyunu içmek zorunda
Gazze sakini Raid Rıdvan, ailesinin günlerdir su sıkıntısı çektiğini söyledi.
Elektriğin olmaması ve jeneratörü çalıştıran yakıtın az olması sebebiyle 3-4 günde bir kendi kuyusundan su çekebildiğini belirten Raid, yaşadıkları bölgedeki bir dernekten plastik kaplara doldurarak su ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti.
Rıdvan, dernekten aldıkları suyun ailesinin bir günlük ihtiyacını bile karşılamaya yetmediğini vurgulayarak, bu durumun onları su kullanımını mümkün olduğunca azaltmaya yönelttiğini vurguladı.
İsrail'in zorla susuz bıraktığı 50'li yaşlardaki Gazzeli Rıdvan, "Bu su, savaştan önce sadece bulaşıkları yıkamak ve temizlik için kullanılıyordu. Ancak bugün içmek için kullanıyoruz ve bağırsak enfeksiyonlarından böbrek hastalığına, dehidrasyona (sıvı kaybı) kadar pek çok hastalık geçirmemize neden oluyor." dedi.
Hem batı hem İslam ülkeleri soykırıma karşı sessiz
Rıdvan, İsrail'in başta kuzey bölgeleri olmak üzere Gazze Şeridi'nde Filistinlileri zorla aç ve susuz bırakması ve Filistin halkına yönelik saldırıları karşısındaki "dünyanın sessizliğini" kınadı.
İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'dan yerinden edilerek Cibaliya'da barınma merkezine dönüştürülen bir okula gelen Yusuf Ahmed de su kıtlığı nedeniyle binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin son derece zor sağlık şartları altında hayata tutunmaya çalıştıklarını söyledi.
Gazzeli Ahmed, "3 aydan uzun süredir okulda (barınakta) ciddi bir su krizinden sıkıntı çekiyoruz. Ana jeneratörü çalıştıran yakıtın eksikliği nedeniyle yalnızca birkaç günde bir az miktarda su alabiliyoruz." diye konuştu.
Su kıtlığının, hastalıklara neden olduğuna dikkati çeken Ahmed, hijyen eksikliği nedeniyle yerinden edilmiş kişiler arasında özellikle de çocuklarda bağırsak ve cilt hastalıklarının görüldüğünü belirtti.
Siyonist İsrail katletmekle yetinmiyor! Aç-susuz-ilaçsız bırakarak da soykırım yapıyor
Siyonist İsrail, her gün bombalayarak yaşlı-kadın-çocuk demeden yüzlerce sivili katlettiği 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'ndeki elektrik, su, yiyecek, yakıt ve ilaç tedariğini kesti.
Filistin Sular İdaresi verilerine göre, Ekim 2023'ün ortalarından bu yana Gazze'de elektrik ve yakıt eksikliği nedeniyle deniz suyu ve atık su arıtım tesisleri faaliyet göstermiyor.
Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlar, Gazze Şeridi'nde su ve hijyen malzemelerinin eksikliği nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılması konusunda sık sık uyarıda bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Christian Lindmeier, konuya ilişkin, "Gazze'deki insanlar felaketi yaşıyor. Gazze'de insan açlıktan, yetersiz beslenmeden ve susuzluktan ölebilir ya da kurşunlardan, yaralanmadan ve çöken binalar nedeniyle ölebilir. Bu, korkunç bir durum." açıklamasında bulunmuştu.
Yaklaşık 2 milyon kişinin yerinden edildiği Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, barınma merkezlerindeki aşırı kalabalık, su ve yiyecek eksikliği ile sağlık hizmetinin sağlanamaması nedeniyle yaklaşık 700 bin bulaşıcı hastalık, cilt hastalığı, soğuk algınlığı, ishal ve hepatit vakasının tespit edildiğini duyurmuştu.(Milli Gazete)