ABD'den yeni dönen Ürdün kralından Gazze adımı
Kral Abdullah’ın ABD gezisinden ve Iştiyye hükümetinin istifasından hemen Gazze'deki 'yardım adımı' dikkat çekti: Ürdün'den havalanan 3'ü Ürdün, 3'ü de Mısır, Fransa ve BAE uçaklarından oluşan 'hava yardım filosu' Gazze'nin sahil ve denizine insani yardım indirdi.
Gazze Soykırımı sürecinde ABD'yi ilk ziyaret eden Arap ve Müslüman lider ünvanını da alan Ürdün Kralı Abdullah, Gazze'ye dayatılacak 'barış/ateşkes sürecinde' oynayacağı rol merak konusu olmuştu. Özellikle Batı Şeria'daki Filistinlilerin Ürdün'e sürülmesi veya kısmen Ürdün topraklarına ilhak ettirilmesi Siyonist liderlerin sık sık gündeme getirdiği bir konu.
ABD'de aldığı brifing ve kendisine tevdi edilen yeni roller gereği ABD'den döner dönmez ayağının tozuyla ilginç bir adım atmış, hem de İsrail'in hiçbir itirazı veya müdahelesine maruz kalmadan:
(Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze soykırımı sürecinde ABD'yi ilk ziyaret eden Arap lider olarak tarihe geçti)
Barbar siyonist rejimin dayattığı açlık ve imkansızlıkların pençesindeki bazı Filistinliler ufak balıkçı tekneleriyle bazıları ise yüzerek denize düşen yardımlara erişmeye çalıştı.
Ürdün ordusundan yapılan yazılı açıklamada, “Uluslararası kardeş ve dost ülkelerin çabaları kapsamında, Gazze Şeridi halkının acılarını hafifletmeyi amaçlayan insani yardım operasyonunun bir parçası 3’ü Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetlerine, 3’ü de Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Fransa’ya ait olmak üzere 6 adet C130 tipi uçak başkent Amman’dan havalandı.” denilmişti.
Ürdün Kralı 2. Abdullah da Gazze Şeridi’nin kuzey ve orta bölgelerine havadan insani yardım indirme operasyonuna katılmıştı.
Ürdün Silahlı Kuvvetleri dün de Gazze Şeridi’ne 4 uçakla havadan gıda ve insani yardım malzemesi indirildiğini açıklamış, yardımların havadan aktarılmasındaki başlıca sebebin, “doğrudan Gazze halkına ulaştırılması ve kuzeyden güneye sahil boyunca Gazze’ye indirilmesi” olduğu vurgulanmıştı.
Siyonist işgal ordusunun 144 gündür saldırılarını sürdürmesinin yanı sıra insani yardımların girişini engellemesi nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nde Müslümanlar bir felaket yaşıyor.
Batının himayesindeki İsrail’i kimse durduramıyor
Başta Birleşmiş Milletlere (BM) ait kuruluşlar olmak üzere uluslararası çevreler, çoğu hastanenin hizmet dışı bırakıldığı, tıbbi malzeme eksikliğinin yaşandığı, açlık, susuzluk ve hijyen malzemeleri eksikliğinin tetiklediği hastalıklar nedeniyle Gazze’de ateşkes ilan edilmesi ve bölgeye insani yardımların girişinin artırılması çağrısında bulunuyor.
BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, şubat ayında Gazze’ye giren insani yardımın önceki aya göre yüzde 50 oranında azaldığını belirterek, “Çaresiz yaşam koşullarındaki 2 milyon Filistinlinin artan ihtiyaçlarını karşılamak için yardımların azalması değil artması gerekiyordu.” açıklamasını yapmıştı. (Kaynak: iktibas)