Siyonistlerin Avrupa’dan dışlanma süreci: Eurovision
Ortadoğu’da işgalci olarak bulunmasına karşın, Avrupa’nın düzenlediği tüm bölgesel yarışma ve etkinliklere, bir Avrupa ülkesi gibi katılan İsrail’in Avrupa şarkı yarışmasından menedilmesi gündemde. Aynı zamanda Venedik Bienali’nde de İsrail istenmiyor.
Fransa’yı 2023 Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil eden Fas asıllı Kanadalı şarkıcı La Zarra, 10 Ocak’ta siyonist rejimin şarkı yarışmasından menedilmesi çağrısında bulunarak, “Maalesef bir kez daha Filistin halkına yönelik katliamla, soykırımla, Batı Şeria ve Lübnan’da saldırılarla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.
İsveç’te aralarında sanatçılar ve müzik endüstrisi yetkililerinin de yer aldığı 1000 kişi 10 Ocak’ta imza toplayarak, “İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’ndan menedilmesini” istedi. Sanatçılar, siyonist rejimin katılımının engellenmemesi durumunda İsveç’in yarışmadan çekilmesini talep etti.
İspanya azınlık sol koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren sol görüşlü Podemos Partisi de 1 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Gazze’de sivil ayrımı gözetmeksizin yaptığı saldırılar nedeniyle siyonist rejimin Eurovision Şarkı Yarışması’ndan ihraç edilmesi talebinde bulundu.
İrlanda gibi bazı ülkelerde ise Eurovision Şarkı Yarışması’na siyonist rejimin katılımının engellenmesi için sanatçılar ve siyasetçiler çağrıda bulunuyor.
İzlanda’da da müzisyenler derneği aralıkta ulusal yayın kuruluşu RUV’un 2024 Eurovision yarışmasından çekilmesi çağrısı yaptı. İzlanda Yazar ve Bestekarlar Topluluğu (FTT), RUV’dan “masum çocukların ve sivillerin öldürülmesine ve savaşa karşı durmasını” talep etti. FTT, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’nın 2022’de Eurovision’dan menedildiğini hatırlatarak, siyonist rejimin katılması halinde 2024 Eurovision’un boykot edilmesini istedi.
İzlandalılar, İsrail katılırsa Eurovision boykot edilsin görüşünde
İzlanda’nın ulusal yayın kuruluşu RUV’da yayınlanan Gallup tarafından yürütülen bir kamuoyu araştırmasına göre, İzlanda vatandaşlarının yarısı yarışmanın boykot edilmesi gerektiğini düşünüyor. Kamuoyu araştırmasında, Eurovision’un boykot edilmesi gerektiği görüşünde olanların yüzde 80’i, İsrail’in menedilmesi durumunda yarışmada yer alınmasını olumlu karşıladı.
İzlanda’nın yarışmada yer alıp almayacağı kesinlik kazanmamışken, yarışmaya ilişkin karar İzlanda’yı Eurovision’da temsil edecek şarkıcı ve ulusal yayın kuruluşu RUV tarafından alınacak.
2019’da Siyonist rejimin başkenti Tel Aviv’de düzenlenen Eurovision yarışmasında İzlanda’yı temsil eden “Hatari” isimli punk rock grubu Filistin’le dayanışma amacıyla Filistin bayrağı motifli atkı açmıştı.
Siyonistlerin gönderdiği şarkı Eurovision tarafından reddedildi
Siyonist “Ynet” haber sitesinde yer alan ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırılan habere göre, Avrupa Yayın Birliği (EBU) siyonist rejimin, yarışmaya katılmak için sunduğu ilk şarkıyı reddetmesinin ardından ikinci şarkıyı da geri çevirdi.
İşgalci İsrail’in yarışmaya sunduğu ilk şarkı “October Rain” Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının 7 Ekim’deki saldırısına atıf yapıldığı belirtilmişti, onun yerine gönderilen “Dance Forever” adlı şarkının da ilki gibi siyasi içerikli olduğu için reddedildiği belirtildi. Haberde, iki şarkının da yarışmaya birlikte sunulduğu kaydedildi.
Ayrıca, konuya dair bilgisi olan siyonist kaynakların EBU ile çözüm bulma arayışlarının devam ettiği ancak olumlu bir sonuca ulaşma noktasında “karamsar” olduklarını söylediği de aktarıldı.
Siyonist devlet televizyonu KAN’dan yapılan açıklamada, Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar’ın EBU’dan siyonist rejimin yarışmaya sunduğu ilk şarkının onaylanması talebinde bulunduğu belirtildi.
Herzog, yarışmaya katılımın önemli olduğunu savundu
Siyonist Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İsrail’in Eurovision’a katılması önemli, akıllı olmak da önemli, sadece haklı olmak değil.” ifadelerini kullanmıştı.
Eurovision Şarkı Yarışması’na daha önce siyasi mesajlar içeren şarkılarla katılmak isteyen ülkelerin men edildiği bilinirken, EBU’nun siyonistlerin yarışmaya katılmayı planladığı şarkıyı incelediği ve uygunluğuna karar vereceği kaydedilmişti. Buna rağmen KAN’dan yapılan açıklamada, siyasi mesaj içeren şarkının EBU tarafından reddedilmesi halinde şarkının değiştirilmeyeceği ve siyonist rejimin “yarışmaya katılamayacağı” açıklanmıştı.
Venedik Bienali’nde İsrail istenmiyor, İtalyan bakan istemeyenlere karşı çıkıyor
Öte yandan, İtalya’da her iki yılda bir yapılan Venedik Bienali öncesinde Filistinlilere yönelik zulmü sebebiyle siyonist rejimin bienalden çıkarılmasına yönelik “Venedik’te soykırım pavyonuna hayır” başlığıyla imza kampanyası da devam ediyor. Kampanyaya dünya genelinde 17 binin üzerinde sanatçının imza attığı kaydediliyor.
İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano ise sanatçıların imza kampanyasındaki talebini kesin şekilde reddetti. Konuyla ilgili açıklama yapan Sangiuliano, “Bu kabul edilemez. Sergi bir özgürlük alanıdır.” diyerek sanatçıların çağrısına karşı çıktı.
Bir grup aktivist ve sanatçı, internet sitesi “anga”da yayınladıkları açıklamayla imza kampanyalarını duyurmuştu. İtalyan basınındaki haberlere göre, açıklamada, “Gazze’de Filistinlilere karşı devam zulümlere girişen devleti temsil eden sanat platformunun kabul edilemez olduğunu belirtiyoruz. Venedik Bienali’nde soykırım pavyonuna hayır.” ifadesi kullanılmıştı.
Açıklamada, İsrail Pavyonu’nu hazırlayan küratörlerin doğurganlık teması üzerine bir iş çıkarmaya hazırlandığı kaydedilerek, “İsrail’in kendi pavyonu için hazırlıkları sürerken, Gazze’de ve Batı Şeria’da soykırımdan ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor. İsrail, 12 binden fazla çocuğu öldürdü ve tıbbi tesislere erişimi yok etti. Sonuç olarak Filistinli kadınlar anestezisiz sezaryen yaptırıyor ve sokakta doğum yapıyor. İsrail’in uluslararası kültür sahnesinde herhangi bir resmi temsili, onun politikalarının ve Gazze’deki soykırımın onaylanması anlamına gelir. Bienal, soykırımcı bir apartheid devletine platform sunuyor. Venedik Bienali’nde soykırım pavyonuna hayır.” değerlendirmesi yer almıştı.
Türkiye Eurovision’a 2012’den sonra katılmadı
1975 yılından sonra Eurovision şarkı yarışmasına TRT kanalıyla katılan Türkiye, 2012’de yapılan bir takım değişiklikleri gerekçe göstererek yarışmaya katılmama kararı aldı. Son katılım ise yahudi asıllı bir şarkıcının seslendirdiği bir şarkı ile gerçekleşmiş, yarışmayı 7. sırada tamamlamıştı. TRT tarafından yapılan resmi açıklamada, kararın alınmasında yarışma kurallarında yapılan değişiklikler ve haksızlıkların etkili olduğunu, söz konusu değişikliklerin Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın lehine yapıldığı belirtilmişti.
Açıklamada, “Bu kararın alınmasında EBU’nun ayrıcalıklı üyesi 5 ülkenin son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu değerlendirilmektedir. Nitekim ayrıcalıklı bu 5 ülke yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarışmaktadır. Bu durumun haksızlığını her fırsatta belirttik” ifadelerine yer verilmişti. (İktibas)