Demokrasi Hipokrasiye Karşı: ABD Filistin'de
Amerika’nın muhalif medya organlarından Counter Puncuh, 7 Ekim’in Filistin’in özgürlük mücadelesini tarihindeki yerini ve rejimin İsrail soykırımına desteğini ele alan bir analiz yayımladı.
Amerika’nın muhalif medya organlarından Counter Puncuh, 7 Ekim’in Filistin’in özgürlük mücadelesini tarihindeki yerini ve rejimin İsrail soykırımına desteğini ele alan bir analiz yayımladı.
M. Reza Behnam imzasıyla yazılan Democracy vs. Hypocrisy: US in Palestine başlıklı makaleyi Keda Bakış çevirdi.
***
Filistin halkı 7 Ekim'i sonsuza dek kurtuluşlarının başladığı gün olarak hatırlayacaktır.
Gazze'de 16 yıldır İsrail ablukası altında yaşayan Filistinliler kendilerini bir açık hava hapishanesinde kapana kısılmış hissediyorlardı.
O gün başlayan direniş onlar için bir dönüm noktası oldu ve aşağılanma, hakaret, işgal ve kuşatmanın sona erdiğinin sinyalini verdi.
Başkan Joe Biden'ın 18 Ekim 2023'te Tel Aviv'de Başbakan Benjamin Netanyahu'yu kucaklaması, nesiller boyu Amerikalılar için ABD'nin İsrail'in Gazze'deki soykırımına onay verdiği gün olarak anılacak.
Çalıntı Filistin toprakları üzerine inşa ettikleri kalelerinin güvende olduğuna inanan İsrailliler için 7 Ekim kaba bir uyanış, onları fanteziler ve yalanlar üzerine kurulu uydurma bir ülkeyle yüzleşmeye zorlayan bir gün oldu. Hamas önderliğindeki saldırıya kadar İsrail, Filistin tarihini susturmuş ya da çarpıtmıştı.
Başkan Joe Biden'ın 18 Ekim 2023'te Tel Aviv'de Başbakan Benjamin Netanyahu'yu sıcak bir şekilde kucaklaması, sayısız Amerikalı tarafından ABD'nin İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği ve pek çok kişinin soykırım olarak gördüğü eylemleri görünüşte onayladığı an olarak sonsuza dek hatırlanacak.
Ancak, Filistin toprakları üzerindeki kalelerinin sarsılmaz olduğuna inanan İsrailliler için 7 Ekim sert bir uyandırma çağrısı işlevi gördü. Yanılsamalarını paramparça eden ve onları uydurma anlatılar ve aldatmacalar üzerine inşa edilmiş bir ulusun gerçekliğiyle yüzleşmeye zorlayan bir gündü.
Hamas önderliğindeki saldırıdan önce İsrail, Filistin tarihini etkili bir şekilde bastırmış ya da manipüle etmişti.
İşgalci, varlığını meşrulaştırmak için mitoloji ve dini teolojiyi birleştirerek akıllıca taktikler kullandı.
Yüzyılı aşkın bir süredir yerleşimci-sömürgeci şiddetine ve devlet terörüne maruz kalmalarına rağmen, Filistinliler teslim olmamayı ve yabancı işgaline izin vermemeyi seçtiler.
Sonuç olarak pek çok Amerikalı ve İsrailli, uydurma seçilmişlik fikirleri, İncil'deki toprak hakkı, çölde yeşerme hikayeleri, insansız bir toprak kavramı ve Orta Doğu'daki tek demokrasi olma iddiasından etkilenen çarpık bir İsrail görüşüne maruz kaldı.
Bu kökleşmiş tarih dışı anlatılar, acımasız propaganda ve ikiyüzlülükle birlikte nihayetinde 7 Ekim olaylarına yol açtı.
Yüzyılı aşkın bir süredir yerleşimci-sömürgeci şiddetine ve devlet terörüne maruz kalmalarına rağmen, Filistinliler teslim olmamayı ve yabancı işgaline izin vermemeyi seçtiler; yağmacılara toprağımın, çiftliğimin, zeytin bahçemin ve evimin geri kalanını da alın ve beni kendi topraklarımda sonsuza kadar boyun eğdirilmiş bir tutsak yapın demeyi reddettiler.
1948'den bu yana Siyonistlerin amacı Filistinlilerin topraklarıyla olan köklü bağlarını zayıflatmak olmuştur.
Yahudi yerleşimcileri kendi sömürge devletlerine çekebilmek için Filistin'e sahte ve abartılı bir bağlılık uydurdular.
Gelgelelim, dünyanın en gelişmiş ve güçlü ordularından birine, nükleer silahlara ve ABD ile Avrupa'nın desteğine sahip olmasına rağmen İsrail, Filistinlileri bir tehdit olarak göstermeye devam ediyor.
Bu tasvir, Yahudi vatandaşlarını Gazze'de meydana gelen soykırımı onaylamaya ve buna katılmaya etkili bir şekilde şartlandırmıştır. Tel Aviv Üniversitesi tarafından Ocak 2024'te yapılan yeni bir anket, İsraillilerin şaşırtıcı bir şekilde yüzde doksan dördünün ordularının Gazze'de güç kullanımının ya uygun ya da yetersiz olduğuna inandığını ortaya koymuştur.
Tıpkı İsrailliler gibi ABD de aldatmanın bedeli yokmuş gibi bu işten paçayı sıyırabileceğini düşünüyor. Biden yönetimi, utançtan kaçınmak, itibarını kurtarmak ve bölgedeki vekilinin uluslararası toplum nezdinde bir paryaya dönüşmesini engellemenin yollarını bulmaya çalışırken kendini zor durumda bıraktı.
Washington, hem yurt içinde hem de yurt dışında itibarını korumak için aldatma ve çifte standartlardan yararlandı.
ABD, kalıcı bir ateşkes için uluslararası çağrıları dikkate almak yerine ikiyüzlü bir şekilde Tel Aviv'e sivil kayıplarını en aza indirme çağrısında bulundu.
İnsani krizden endişe duyduğunu iddia etmesine rağmen, İsrail'e Filistinlileri hedef alması ve öldürmesi için bombalar, top mermileri ve insansız hava aracı/uydu gözetimi dahil araçlar sağlayarak çatışmayı uzattı.
İsrail'in acımasız ablukasını onaylarken, gökten önemsiz miktarda yiyecek yağdırmak gibi simgesel hareketler yaptı.
Biden'ın İsrail'in gelişigüzel bombalaması ve bunun sonucunda sivil kayıplarına yönelik eleştirilerine rağmen ABD, İsrail'e neredeyse her gün silah göndermeye devam ediyor.
Dahası, daha geniş bir bölgesel savaşa ilgisiz olduğunu iddia etmesine rağmen, Yemen'de Ensarallah'a (ABD'de Husiler olarak biliniyor) saldırılar düzenledi ve İsrail'in Lübnan, Suriye ve İran'daki saldırılarını destekledi.
Washington'un Netanyahu ile iş yapma konusunda 16 yılı aşkın uzun bir geçmişi var. Onun acımasız doğasının çok iyi farkındalar.
Ancak Biden'ın hem yurt içinde hem de yurt dışında bozulan itibarını kurtarmak isteyen ABD yönetimi, İsrail başbakanından uzaklaşıyor gibi görünüyor.
Senato çoğunluk lideri ve ABD'deki en üst düzey seçilmiş Yahudi yetkili Chuck Schumer, yakın zamanda yönetimin ortaya çıkan stratejisini açıkladı.
Schumer, 14 Mart'taki konuşmasında Netanyahu'nun liderliğini ve aşırı sağ koalisyonunu eleştirerek İsrail'de yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu.
Netanyahu'yu barışın önünde bir engel ve İsrail'in güvenliğine bir tehdit olarak gösterdi. Görünen o ki Washington, savaşın suçunu yalnızca Netanyahu'ya yüklüyor ve onun gidişinin İsrail'in aklanmasına ve Gazze ihtilafının ardından ülke için yeni bir başlangıca yol açacağı inancında.
Yönetim, daha uyumlu liderlerin iktidara gelmesiyle hem İsrail'in hem de ABD'nin her zamanki baskın rollerine devam edebileceklerini umuyor.
Biden meydan okuyan Netanyahu’dan uzaklaşıyor gibi görünebilir; ama hâlâ İsrail'i desteklemeye kararlı.
Kongre Araştırma Servisi'nin Mart 2023 tarihli bir raporuna göre ABD, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana İsrail'e askeri yardım ve füze savunması amacıyla 158 milyar dolar verdi.
ABD'nin Ortadoğu'daki askeri kalesini terk etmesi akla yatmıyor. Yakın zamanda MSNBC'de yayınlanan bir röportajda (10 Mart 2024) Biden, "İsrail'e asla sırtımı dönmeyeceğim" dedi.
Ancak Netanyahu'ya aynı seviyede destek konusunda gözle görülür bir eksiklik vardı. ABD, yetmiş yılı aşkın süredir İsrail'in güvenliği ve hayatta kalması için önemli yatırımlar yaptı.
Bu desteğin karşılığında Tel Aviv'in Amerikan çıkarlarını ön planda tutması bekleniyor. Biden'ın İsrail'in gelişigüzel bombalaması ve bunun sonucunda sivil kayıplarına yönelik eleştirilerine rağmen ABD, İsrail'e neredeyse her gün silah göndermeye devam ediyor.
7 Ekim'den bu yana Beyaz Saray, Kongre'ye bu tür transferler hakkında bilgi vermek için 25 milyon dolar eşiğini aşmayan 100'den fazla küçük silah sevkiyatını gizlice onayladı.
ABD silahlarının kullanımı hiçbir şekilde kısıtlanmamıştır. Ayrıca Biden, silahların nakline yardımcı olmak için Pentagon'da uzmanlardan oluşan bir ekip bile kurdu.
İsrail uzun yıllardır ABD'den askeri destek alıyor ve bu da işgalciyi dünyanın en gelişmiş ordularından biri haline getiriyor.
ABD’nin finanse ettiği F-35 savaş uçakları İsrail tarafından Gazze'ye düzenlenen hava saldırılarında kullanılıyor.
Kongre Araştırma Servisi'nin Mart 2023 tarihli bir raporuna göre ABD, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana İsrail'e askeri yardım ve füze savunması amacıyla 158 milyar dolar verdi. Şu anda Amerikan askeri finansmanı İsrail'in savunma bütçesinin yaklaşık yüzde 16'sını oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Gazze'deki enkaz ve patlayıcı kalıntılarının temizlenmesinin üç ila 12 yıl sürebileceğini tahmin ediyor;
İsrail, 19 Mart itibarıyla Gazze'de çok büyük bir yıkıma neden oldu ve bu da çok sayıda ölü ve yaralanmaya yol açtı. 105 binden fazla kişi etkilendi, 31 bin 819 kişi öldü ve 73 bin 934 kişi yaralandı. Delaware büyüklüğündeki küçük şerit harap olmuş, tonlarca molozun altına gömülmüş durumda.
Humanity and Inclusion'a göre Anne Hery adlı bir savunma direktörü, İsrail'in her gün Gazze'ye yaklaşık 500 bomba attığını ortaya çıkardı. Bu aralıksız bombardıman ciddi hasara ve can kaybına neden oldu.
İsrail, 2005 yılında geri çekilmesinden bu yana Gazze'ye beş askeri saldırı düzenleyerek durumu daha da kötüleştirdi. Bu saldırıların ardından geride patlamamış mühimmat kaldı ve bu durum Gazze halkı için sürekli bir tehdit oluşturuyor.
Savaşın bu ölümcül kalıntıları, halihazırda kirlenmiş ve harap olmuş bölgelere yenilerini ekleyerek hayatları tehlikeye atmaya devam ediyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Gazze'deki enkaz ve patlayıcı kalıntılarının temizlenmesinin üç ila 12 yıl sürebileceğini tahmin ediyor; bu da 23 milyon ton gibi şaşırtıcı bir miktara tekabül ediyor.
Bu, çatışmanın neden olduğu büyük hasarın ve önümüzde uzanan iyileşmeye giden uzun yolun altını çiziyor.
Biden, Mart 2024'te nihayet biraz otorite kurmaya karar verdi. İsrail, Refah'taki 1,5 milyon Filistinliyi korumaya yönelik "güvenilir ve uygulanabilir" bir plan üretmediği takdirde, kuşatma altındaki şehre yönelik bir kara işgalinin onun "kırmızı çizgisi" olacağını duyurdu.
Ancak bu açıklama, İsrail'in sivilleri koruduğu yanılsamasını yaratması durumunda kara saldırısının kabul edilebilir olacağını gösteriyor gibi görünüyor. Görüneni, gerçekten de koruyor olmanın önünde tutan alaycı bir yaklaşım gibi daha çok.
Gazze'deki durum vahim olmaya devam ediyor; süreğen yıkıma müdahale etmek ve bölge sakinlerinin güvenliğini sağlamak için bir an evvel harekete geçilmesi gerekiyor.
Bu arada İsrail'in Refah'ı bombalaması hız kesmeden devam ediyor. İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, 13 Mart'ta İsrail'in Refah'taki bir gıda dağıtım merkezini hedef alması sonucu Birleşmiş Milletler Yardım Kuruluşu (UNRWA) çalışanının hayatını kaybettiği, 22 kişinin de yaralandığı trajik bir olay yaşandı.
Gazze'de devam eden bu çatışma, Washington ile Tel Aviv arasında 56 yıla yayılan ve ne yazık ki savaş suçlarının ve soykırımın kabul edilmesine zemin hazırlayan sorunlu ilişkiye ışık tuttu.
Başkan Biden'ın Gazze'ye ilişkin tutumu ışığında, 7 Mart 2024'teki Birliğin Durumu konuşmasında ve diğer olaylarda ana hatlarıyla belirtildiği gibi demokratik bir gelecek vizyonunun son derece çarpık olduğu görülüyor.
Başkan Biden Mart ayında yaptığı konuşmada, hayattaki deneyimlerinin kendisine "özgürlük ve demokrasiye" değer vermeyi öğrettiğini iddia etti. Ancak eylemleri çelişkili görünüyor.
Washington İsrail'i terk edeceğine dair hiçbir işaret göstermiyor.
Netanyahu ve aşırıcı koalisyonu Aralık 2022'de göreve geldiğinde ise Biden, başbakana bir tebrik notu gönderdi ve yeni hükümetle ilgili endişeleri olup olmadığı sorulduğunda, bunu "kişiliklere değil politikalara" göre değerlendireceğini söyledi.
Aday Biden, 2020 başkanlık kampanyası boyunca "ulusun ruhunu" yeniden canlandırma ve demokrasiyi aşırıcılıktan koruma arzusunu vurguladı.
Bu düşüncesini 2024 kampanyasında da yineledi. Ancak Başkan Biden'ın kendi ülkesinde aşırıcılığı kınarken Tel Aviv'de aşırılıkçılar ve neo-Nazilerle işbirliği yaptığını görmek düşündürüyor; demokratik değerlere olan bağlılığının tutarlılığı ve samimiyeti konusunda şüphelendiriyor.
Hükümet, çaresiz bir sivil nüfusu katletmek için kullanılan silahları sağlayarak, UNRWA'ya sağlanan finansmanı durdurarak ve açlığı bir pazarlık aracı ve çatışma silahı olarak kullanan İsrail hükümetine destek vererek ulusun ruhunun nasıl yeniden canlandırılabileceğini haklı gösterme konusunda zorlanıyor.
Biden'ın stratejileri, seleflerininkine benzer şekilde, Soğuk Savaş emperyalizmine ve militarizmine derinlemesine dayanıyor; İsrail'e özel bir bağlılık ve Ortadoğu konusunda anlayış eksikliği var.
Yönetimin İsrail'e olan sarsılmaz desteği, bölgedeki Amerikan politikalarına damgasını vuran ikiyüzlülüğü ve kayıtsızlığı ortaya çıkardı.
ABD destekli İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı, yeni neslin anasız babasız kalmasına ve travmatizde olmasına neden oldu. Yaklaşık 24 bin ila 25 bin Filistinli çocuk yetim kaldı ve akrabalarını kaybetti.
Ancak Washington İsrail'i terk edeceğine dair hiçbir işaret göstermiyor. Bunca acıdan sonra ABD, kibriyle İsrail'in bölgeye entegre edilebileceği, Arap yöneticilerin ilişkileri normalleştirmek için hiçbir bedel ödemeyeceği ve Filistin halkının geleceğini belirleme hakkına sahip olduğu gibi davranmaya devam ediyor.
Gazze'de ve işgal altındaki Filistin'de yaşananlar, yıllar boyunca İsrail adına ikiyüzlülüğü, önyargıyı, çarpıtmayı, dezenformasyonu, yanlış bilgilendirmeyi ve yalanları teşvik eden ABD dış politikasının acınacak başarısızlığıdır. Bunun önümüzdeki yıllar boyunca derin bölgesel ve küresel etkileri olacaktır.(YDH)