Yemen savaşı İngilizlerin belini büküyor
Kızıldeniz'deki İsrail gemilerini korumak için konuşlanan Kraliyet Donanması ve İngiliz hava saldırıları, Ensarullah Hareketi’ni güçlendirmekten başka bir işe yaramıyor.
İngiltere merkezli araştırmacı gazetecilik kuruluşu Declassified UK tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere Başkanı Rishi Sunak'ın Yemen'le savaşı İngiliz halkına sadece füze masrafları olarak 19 milyon sterline mal oldu.
Sunak'ın Yemen savaşının gerçek maliyeti şu anda gizli olarak bir kenara ayrılıyor ancak Savunma Bakanlığı (MoD) Temmuz ayında yıllık hesaplarını açıkladığında yayınlanacak.
Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti ile "Husiler Yemen'in Robin Hood'u olmak gibi saçma iddialarda bulunuyor" alay eden Savunma Bakanı Grant Shapps, aslında savaşın masraflarını karşılamak için diğer devlet dairelerinden borç para almak zorunda kalıyor.
Shapps, "[Kızıldeniz] için Özel Rezerv'den fon talep ederek" Hazine'nin Beklenmedik Durumlar Fonu'ndan yararlanıyor.
Çatışma konusunda bakanları sorgulayan Doğu Lothian Alba milletvekili Kenny MacAskill, Declassified'a şunları söyledi :
"Yurtdışında savaşmak için her zaman para vardır ama yurtiçinde yoksullukla mücadele için asla fon yoktur. Gezegendeki en yoksul insanlardan bazılarına karşı hava saldırıları düzenlemenin bize ekonomik maliyeti, bunu yapmak için binlerce mil uçmanın gezegenimize verdiği çevresel zararı da beraberinde getiriyor. Bu arada buradaki insanlar aç kalıyor ve gezegenimiz yanıyor. Burjuvalar zenginleşiyor ama bedelini geri kalanlar ödüyor."
Parlamentonun bile onayını almamış olan bu askeri operasyon, temel hedeflere ulaşmada başarısız olmasına rağmen büyümeye devam ediyor.
Sunak'ın Yemen'e hava saldırısı emri vermesinden önce Yemenliler tarafından sadece bir İngiliz bandıralı ticari gemi vurulmuştu. O da Yemenlilerin yanlışlıkla İsrailli bir firma tarafından yönetildiğini düşündükleri Cayman Adaları bandıralı Swan Atlantic'ti ancak Kızıldeniz'deki gerilim, Tahran'la olası bir savaş öncesinde İngiliz ordusunun Husilerin İran tasarımı insansız hava araçlarına karşı kabiliyetlerini test etmesi için uzun zamandır beklenen bir fırsat sunuyor. Bu aynı zamanda İngiltere'nin silah endüstrisi için de bir nimet.
Gerçek maliyet
Savunma Bakanlığı’nın parlamentoda yaptığı açıklamaya göre Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) Ocak ayından bu yana dört hava saldırısı dalgasıyla Yemen'de 40 hedefi vurdu.
İngiltere'nin Yemen'i bombalamak için RAF'ı kullanan dokuzuncu başbakanı olan Sunak, geçen hafta sipariş defterinin neredeyse 10 milyar Avro ile rekor seviyeye ulaşmasına neden oldu.
2014 yılında tanesi yaklaşık 70.000 Sterline mal olan Paveway IV füzeleri ile vurulan hedeflere bugün 40 tanesinin ateşlenmesi yaklaşık 2.8 milyon sterline mal oluyor.
Savunma Bakanlığı kullanılan mühimmatın sayısını ya da maliyetini açıklamayı reddediyor.
Denizde ise Kraliyet Donanması daha da büyük bir fatura çıkarıyor. HMS Diamond destroyeri 16 Aralık'ta her biri en az 1 milyon sterline mal olan Sea Viper füzelerini kullanarak Husi insansız hava araçlarını vurmaya başladı.
Öte yandan, Yemenliler tarafından geliştirilen insansız hava araçları ve füzelerin, onları yok etmek için kullanılan İngiliz silahlarından çok daha ucuz olduğuna inanılıyor.(YDH)