UNHRC İsrail'e tüm silah sevkiyatının durdurulması istedi
BM İnsan Hakları Konseyi, Gazze Şeridi'ndeki potansiyel soykırıma ilişkin ciddi endişeleri gerekçe göstererek İsrail'e yapılan tüm silah satışlarının derhal durdurulması için güçlü bir çağrıda bulundu.
BM İnsan Hakları Konseyi, 33 binden fazla insanın öldürüldüğü Gazze'deki soykırım endişelerini gerekçe göstererek İsrail'e yapılan tüm silah satışlarının durdurulması çağrısında bulundu.
El-Meyadin, Konsey üyesi 47 ülkeden 28'inin lehte, altısının aleyhte ve 13'ünün çekimser oy kullanmasıyla kabul edilen kararın, Birleşmiş Milletler'in birincil insan hakları organının İsrail'in Gazze'ye yönelik en ölümcül saldırısına karşı ilk kez tavır alması anlamına geldiğini belirtti.
İsrail'in Cenevre'deki BM Büyükelçisi Meirav Eilon Shahar ise kararı "İnsan Hakları Konseyi ve bir bütün olarak BM için bir leke" olarak tanımlayarak “kınadı.”
Sert bir dille kaleme alınan bildiride ülkelere "uluslararası insancıl hukukun daha fazla ihlal edilmesini ve insan haklarının ihlal ve suiistimal edilmesini önlemek için İsrail'e silah, mühimmat ve diğer askeri teçhizatın satışını, transferini ve yönlendirilmesini durdurma" çağrısında bulunuldu.
Ocak ayında Uluslararası Adalet Divanı'nın "bir soykırım riski olduğuna" karar verdiği vurgulandı.
Arnavutluk hariç tüm İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkeleri adına Pakistan tarafından bugün sunulan karar tasarısında ayrıca "acil ateşkes" talep edildi ve acil insani erişim ve yardım çağrısında bulunuldu.
“Uyanın ve soykırımı durdurun”
Oylamadan önce Filistin Büyükelçisi İbrahim Muhammad Kureyşi Konsey’e seslenerek, "Hepinizin uyanmasına ve bu soykırımı, dünyanın dört bir yanında televizyonlardan yayınlanan bu soykırımı durdurmanıza ihtiyacımız var" dedi.
Gazze'deki sivil ölümlerinin dayanılmaz boyutlarda olduğunu itiraf rağmen, İsrail rejiminin önemli bir müttefik olan Washington Almanya, Arjantin, Bulgaristan, Malavi ve Paraguay ile birlikte karar aleyhinde oy kullandı.
ABD Büyükelçisi Michele Taylor'ın İsrail'in sivil kayıpları en aza indirme konusundaki yetersiz çabalarını vurgulaması dikkat çekti. Fakat bununla birlikte, Washington'un “algılanan kusurları” nedeniyle kararı destekleyemeyeceğini iddia etti.
Oylama, New York'taki BM Güvenlik Konseyi'nin kısa bir süre önce, kısmen Washington'un çekimser oy kullanması nedeniyle bir ateşkes kararını onaylamasının ardından gerçekleşti.
UNHRC kararı Refah işgali konusunda uyarıyor
İnsan Hakları Konseyi'nin kararında sürekli olarak İsrail’e atıfta bulunularak, Filistin topraklarındaki işgalin tamamen sona erdirilmesi ve Gazze Şeridi üzerindeki ablukanın ve diğer her türlü toplu cezalandırmanın derhal kaldırılması çağrısında bulunuldu.
Metnin perşembe günü geç saatlerde güncellenen ve soykırıma ilişkin çeşitli ifadelerin çıkarıldığı revize edilmiş versiyonu, İsrailli yetkililerin soykırıma teşvik olarak yorumlanabilecek açıklamalarına ilişkin derin bir endişe taşımaya devam ediyordu.
Söz konusu metin ayrıca, Filistinlilerin hem Gazze içinde hem de dışında devam eden zorunlu göçünü durdurmak için ülkelere müdahale çağrısında bulundu. Özellikle, yoğun nüfuslu Gazze Şeridi'nin güney bölgesinde yer alan ve bir milyondan fazla sivilin sığındığı Refah kentinde kapsamlı askeri eylemlere karşı uyarıda bulunarak, olası vahim insani sonuçları vurguladı.
Kararda ayrıca, Birleşmiş Milletler'in yakın bir kıtlık uyarısında bulunduğu Gazze'de sivillere karşı açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılması da kınandı.
Gazze'deki tüm uluslararası hukuk ihlalleri için güvenilir, hızlı ve kapsamlı bir hesap verebilirliğin acil bir ihtiyaç olduğu vurgulandı.
Karar, 7 Ekim'den önce işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan hakları durumunu incelemek üzere görevlendirilen BM savaş suçları müfettişlerini, İsrail’e yapılan tüm doğrudan ve dolaylı silah, mühimmat, bileşen ve çift kullanımlı malzeme transferlerini veya satışlarını soruşturmaya çağırdı. Ayrıca, bu tür transferlerin yasal sonuçlarının analiz edilmesi çağrısında bulunuldu.
Almanya NATO'yu İsrail'e yönelik BM silah ambargosuna karşı çıkmaya çağırdı
Perşembe günü el-Meyadin'e bilgi veren diplomatik kaynaklar, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un NATO müttefiklerine İsrail'e silah ihracatının derhal durdurulmasını talep eden BM karar taslağını engellemeleri çağrısında bulunduğunu bildirdi.
Kaynaklara göre Baerbock, NATO dışişleri bakanlarının Brüksel'deki merkezinde yaptıkları bir toplantı sırasında mevkidaşlarına, çarşamba günü İnsan Hakları Konseyi'ne sunulan silah ambargosu kararına karşı oy kullanmaları için hükümetlerine baskı yapmalarını söyledi.
Pakistan, Arnavutluk hariç İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye 56 BM ülkesinden 55'i adına karar tasarısını önerdi. Bolivya, Küba ve Cenevre'deki Filistin Misyonu da belgeye eş sponsor olarak destek verdi.
Almanya'nın bu adımı, aralarında Fransa, Belçika ve İspanya'nın da bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinin karar lehinde oy kullanmayı planladıkları, diğerlerinin ise çekimser kalabilecekleri ve böylece kararın rahat bir çoğunlukla kabul edilebileceği yönündeki bilgilerin ardından geldi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) Mart ayında yayınladığı yıllık çalışma, İsrail'in 2023 yılındaki silah alımlarının yüzde altmış dokuzunun ABD şirketlerinden, yüzde 30'unun Almanya'dan ve yüzde 0,9'unun İtalya'dan geldiğini ortaya koydu.(YDH)