İran'ın kaotik düzeni: İslam Cumhuriyeti Orta Doğu'yu nasıl yeniden şekillendiriyor?
Odak noktasını Orta Doğu'dan uzaklaştırma çabalarına rağmen ABD elini bölgeden çekemiyor. İran'ın avantajı kaosun kendisinde yatarken ABD ise bölgede yüksek bir çıtayla karşı karşıya.
Suzanne Maloney'nin Foreign Affairs'te yayımlanan yazısında Tahran artık yalnızca bölgeye silah akatrmakla kalmyıp, aynı zamanda Direniş Ekseni'ndeki müttefiklerinin bunları özerk olarak üretmesine de ortam yarattığını belirterek, bunun Amerika'nın kurmaya çalıştığı bölgesel düzen açısından kaosa sebep olduğunu öne sürüyor. İşte ''Iran's Order of Chaos'' başlığıyla yayınlanan makale:
***
İsrail ve Hamas arasında süregelen çatışma ve bunun daha büyük ölçekli bir krize dönüşme potansiyeli, üç ABD başkanının Amerikan kaynaklarını ve dikkatini Orta Doğu'dan uzaklaştırma çabalarını sekteye uğrattı.
Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından Başkan Joe Biden, ABD'nin önemli bir müttefiki olan İsrail'i desteklemek ve düşmanlıkların daha da tırmanmasını önlemek için derhal harekete geçti; ancak bu satırların yazıldığı sırada çatışma korkunç bir çıkmaza girmiş durumda.
İsrail kamuoyu savaşın arkasındaki güvenlik hedeflerini güçlü bir şekilde destekliyor, ancak aylardır süren yoğun İsrail operasyonlarına rağmen Hamas ortadan kaldırılamadı. Bunun yerine on binlerce Filistinli sivil hayatını kaybetti ve Gazze Şeridi şu anda ciddi bir insani krizle karşı karşıya.
Tırmanan bu kriz aynı zamanda ABD'nin Orta Doğu'ya daha fazla müdahil olmasına yol açtı. Washington, 7 Ekim'i takip eden aylarda kuşatma altındaki Gazze halkına yardım sağladı, deniz geçişlerini korumak için askeri operasyonlar düzenledi, Lübnanlı Şii milis Hizbullah'ı kontrol altına almaya çalıştı, Irak'tan Yemen'e kadar diğer milisleri zayıflatmayı amaçladı ve İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini teşvik etmek için iddialı diplomatik girişimlerde bulundu.
Biden, özellikle selefi Donald Trump'a karşı yeniden seçilmek için kampanya yürütürken, Orta Doğu ile yeniden ilişki konusunda potansiyel risklerle karşı karşıya. Trump'ın Amerika'nın Irak ve Afganistan'a müdahalesinin insani ve ekonomik bedellerine yönelik eleştirileri seçmenlerin dikkatini çekmiş ve 2016 başkanlık kampanyasını desteklemişti.
Hamas'ın saldırısından üç hafta sonra yapılan bir Quinnipiac anketi, Amerikalıların yüzde 84 gibi önemli bir kısmının ABD'nin Orta Doğu'daki çatışmalara doğrudan askeri müdahalede bulunmasından endişe duyduğunu ortaya koymuştur.
Washington'daki ve başka yerlerdeki geleneksel görüş İran'ın kontrol altına alındığı, hatta izole edildiği yönündeydi. Ancak bu hiçbir zaman doğru olmadı.
Buna ek olarak, Şubat 2024 Pew anketine katılan her beş kişiden sadece biri ABD'nin İsrail-Hamas savaşını sona erdirmek için "büyük" bir diplomatik çaba göstermesi gerektiği görüşündeydi. Washington'un isteksizliğinden ya da geri çekilmesinden belirli bir bölgesel oyuncu önemli bir avantaj elde eder: İran İslam Cumhuriyeti.
Gerçekte, Orta Doğu'daki kaotik düzen Tahran'a, bölgedeki başlıca rakiplerinden biri olan İsrail'i zayıflatmak ve ABD'yi utandırırken bölgedeki etkisini önemli ölçüde azaltmak için kırk yıllık planında bir atılım yapma şansı sunuyor.
İran'ın İslami rejimi kendi 1979 devriminden sonra taklitçi dini ayaklanmalara ilham vermeyi amaçladı ve birçok gözlemciye göre başarısız oldu. Gerçekten de Washington'daki ve başka yerlerdeki geleneksel görüş İran'ın kontrol altına alındığı, hatta izole edildiği yönündeydi. Ancak bu hiçbir zaman doğru olmadı.
Bunun yerine Tahran, vekil milisleri güçlendirmek ve makul bir inkarcılığı sürdürürken çevresindeki operasyonları etkilemek için hesaplı bir plan geliştirdi -Hamas'ın saldırısının yıkıcı kapsamı ve İran'a bağlı milislerin Irak, Lübnan ve Yemen'deki müteakip saldırıları ile doğruluğu kanıtlanan bir plan.
Ortadoğu'da 7 Ekim'den sonra ortaya çıkan mevcut stratejik durum İran'ı önemli ölçüde etkilemiş ve stratejik avantajlarıyla uyumlu hale gelmiştir. İran bu kargaşa ortamında ilerleme şansı yakaladığını düşünüyor.
İranlı yetkililer Gazze'deki çatışmayı körükleyerek ve yoğunlaştırarak rejimlerinin itibarını arttırmayı, İsrail'i küçültmeyi ve itibarsızlaştırmayı, ABD'nin hedeflerine meydan okumayı ve bölgesel dinamikleri kendi lehlerine şekillendirmeyi amaçlıyor.
Hamas'ın 2007'de Gazze'yi kontrol altına almasının ardından İran grubun en önemli destekçilerinden biri oldu. Tahran, 7 Ekim'deki saldırıyı mümkün kılan askeri kaynaklar, istihbarat ve yıllık 300 milyon dolara varan mali destek gibi fon, ekipman ve çeşitli yardımlar sağladı
İslam Cumhuriyeti'nin, hayati önem taşıyan çeşitli geçiş noktalarında deniz taşımacılığına müdahale etme kabiliyeti de dahil olmak üzere, Orta Doğu üzerinde kontrol uygulamak için kendisini eskisinden daha güçlü bir şekilde konumlandırdığı açıktır.
Önlem alınmazsa, İran'ın nüfuzunun genişlemesi İsrail, daha geniş bölge ve küresel ekonomi için ciddi sonuçlar doğurabilir. İran'ın gücündeki bu artışa karşı koymak için Başkan Biden, Filistinli sivilleri İsrail'in askeri operasyonlarının etkisinden korumak, İran'ın zararlı vekalet savaşı taktiklerine karşı koymak ve Tahran'ın müttefiklerinin yeteneklerini azaltmak için derhal iyi tanımlanmış bir strateji geliştirmeli ve uygulamalıdır.
Amerikan halkının, ülkelerinin Orta Doğu'daki angajmanlarıyla bağlantılı askeri, ekonomik ve insani maliyetlerden duyduğu bıkkınlık göz önünde bulundurulduğunda, bu hedeflere ulaşmak ABD'nin hassas manevralar yapmasını gerektirecektir. Bununla birlikte, başka hiçbir küresel güç İran'ın en yıkıcı arzularını engellemek, İsrail ve Hamas arasında tırmanan çatışmayı yönetmek ve uzun vadeli sonuçlarını etkili bir şekilde hafifletmek için gereken askeri ve diplomatik yeteneklere sahip değildir.
Kaos Teorisi
Hamas'ın 2007'de Gazze'yi kontrol altına almasının ardından İran grubun en önemli destekçilerinden biri oldu. Tahran, 7 Ekim'deki saldırıyı mümkün kılan askeri kaynaklar, istihbarat ve yıllık 300 milyon dolara varan mali destek gibi fon, ekipman ve çeşitli yardımlar sağladı.
Hamas'ın kendi silahlarını geliştirmesine yardımcı olmak için insansız hava araçları, roketler, altyapı ve eğitim sundu -Hamas'ın ilk saldırıyı takip eden aylarda İsrail'e başka saldırılar düzenlemek için kullandığı silahlar.
7 Ekim'den sonra İran destekli milislerin bölgedeki İsrail ve ABD güçlerine yönelik saldırgan eylemlerinde kayda değer bir artış oldu. Bu olaylar ABD hizmet mensupları arasında yüzden fazla can kaybına yol açtı.
Buna ek olarak, İran tarafından desteklenen ve Yemen nüfusunun önemli bir bölümünü kontrol eden silahlı bir grup olan Husiler, Kızıldeniz'deki gemileri hedef alarak 2024 yılının ilk iki ayında Süveyş Kanalı'ndan geçişlerin %50 oranında azalmasına yol açmıştır.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Michael Kurilla Mart ayında Kongre'de verdiği ifadede İran'ın müttefiklerinin saldırılarındaki artışın ve ABD'nin buna verdiği askeri yanıtın Tahran'a bağlı olmayan terörist grupları güçlendirdiğini ve bunun da IŞİD olarak da bilinen İslam Devleti gibi örgütlerin saldırılarında artışa yol açtığını vurgulamıştır.
İran ayrıca 7 Ekim'in ardından diplomatik profilini yükseltmek için açık hamleler yaptı. Hamas'ın saldırısından günler sonra İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman ile ilk kez doğrudan telefonda görüştü ve Kasım ayında Riyad'da düzenlenen bölgesel bir zirveye katıldı.
Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan gibi diğer İranlı yetkililer de rejimin Hamas'a desteğini sürdürmesine rağmen ülkelerini güvenilir bir arabulucu olarak konumlandırmaya çalışarak bölge ve ötesinde temaslarda bulundular.
Son gelişmeler sadece İran'ın kargaşa dönemlerinde yeni fırsatlar yakalamasının ve ani hareket etmesinin bir sonucu değildir. Bunlar köklü bir stratejinin yansımasıdır.
İslam Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana İran liderliği büyük hedeflere sahip olmuştur. Ülke, 1979'dan bu yana, ister ülke içinde ister komşu bölgelerde olsun, düzensizlik ve istikrarsızlığı çıkarlarını ilerletmek ve nüfuzunu genişletmek için bir fırsat olarak gördü.
Irak'ın 1980'de İran'ı işgali bile Tahran'daki yeni hükümete iç desteği birleştirerek, güçlü bir iç savunma sanayii geliştirme fırsatı yaratarak ve rejimin ilk aşamalarını atlatmasına olanak tanıyarak yeni doğmakta olan teokrasiye fayda sağladı.
Tahran, nüfuzunu arttırmak için yakın çevresinde birbirini izleyen çatışmalardan yararlandı. Tarih boyunca en avantajlı fırsatlardan bazıları, 2003 yılında ABD'nin Irak'a müdahalesi gibi Washington ve bölgedeki müttefiklerinin yaptığı yanlış hesaplamalar nedeniyle ortaya çıkmıştır.
İran sınırlarına 150 bin Amerikan askerinin yaklaşmasına neden olan bu çatışma kısa sürede Tahran'ın lehine döndü. İran liderliği için önemli bir tehdit oluşturan Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in devrilmesi ve ardından Tahran'la bağlantıları olan hoşnutsuz Şiiler tarafından yönetilen zayıf bir devletin kurulması İran için olumlu sonuçlardı.
Takip eden yıllarda İran bölgedeki diğer karışıklıklardan da faydalandı. İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) 2013'ten itibaren ana vekili Hizbullah ile işbirliği yaparak Afgan ve Pakistanlı Şii grupları Suriye'de Beşar Esad rejimini desteklemek üzere daha büyük bir ulus ötesi Şii milis gücü olarak örgütledi.
Tahran daha sonra Suriye iç savaşı sırasında Rusya ile güçlü bir ittifak kurdu ve bu ittifak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından daha geniş bir stratejik ortaklığa dönüştü.
İran, komşu bölgelerinde stratejik olarak farklı örgütsel yapılara, ortak çıkarlara ve İran'ın güvenlik ve dini kurumlarıyla bağlantılara sahip çeşitli bölgesel milislerden oluşan bir "Direniş Ekseni" geliştirdi. İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Ruhullah Humeyni, devrimi yaymanın devrimin bekası için hayati önem taşıdığına inanıyordu. Teokrasinin izole kalması halinde kaçınılmaz olarak başarısız olacağını savunuyordu.
Orta Doğu'daki laik hükümetlere karşı İslamcıların önderliğindeki hareketleri kışkırtmak amacıyla Humeyni ve takipçileri, Müslüman dünyasındaki mevcut düzeni istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bir ağ kurdular. İslam Cumhuriyeti'nin iktidarının ilk yirmi yılında İranlı liderler Fars Körfezi ve ötesindeki vekil gruplarla işbirliği yaparak 1981'de Bahreyn'de başarısız bir darbe, ABD Büyükelçiliği'nin ve Kuveyt'teki diğer Amerikan hedeflerinin bombalanması, 983'te Kuveyt'teki ABD Büyükelçiliği ve diğer Amerikan hedeflerinin bombalanması, 1985'te Kuveyt Emiri'ne suikast girişimi, Mekke'ye yapılan yıllık Hac ziyareti sırasında Suudi ve Amerikan karşıtı gösteriler, 1996'da Suudi Arabistan'daki bir ABD askeri tesisinin bombalanması gibi çeşitli eylemler yer alıtyor.
Humeyni'nin umduğu devrimci dalga ise hiçbir zaman gerçekleşmedi. İranlı liderlerin mevcut bölgesel düzene karşı geniş çaplı bir isyan beklentileri hayal kırıklığına uğramış olsa da, devrimci devletin himayesini isteyen sempatik militan grupların ortaya çıkmasıyla isteklerinin doğrulandığını göreceklerdi. İslam Cumhuriyeti'nin ilk yatırımları, daha sonraki çabaları için bir model görevi gören değerli bir varlık sağladı: Hizbullah.
Tahran, Hizbullah'a yılda 700 milyon ila 1 milyar dolar arasında destek sağlamaya devam ediyor ve grup Lübnan'daki en önemli sosyal, siyasi ve askeri aktör olmaya devam ediyor
İsrail'in 1982'de Lübnan'ı işgal etmesinin ardından İran'ın çiçeği burnunda Devrim Muhafızları, yeni kurulan bir Şii silahlı grup olan Hizbullah'ı eğitmeye ve koordine etmeye başladı. İran'ın desteği Hizbullah'ı hemen daha güçlü hale getirdi: grup 1983 ve 1984'te Lübnan'da Fransız ve ABD hükümet tesislerine yönelik bir dizi yıkıcı intihar saldırısının yanı sıra 1994'te Arjantin'de bir Yahudi toplum merkezinin bombalanması ve 2012'de Bulgaristan'da bir otobüse düzenlenen ve beş İsrailli turistin ölümüne neden olan intihar saldırısı gibi adam kaçırma, uçak kaçırma ve şiddet eylemleri düzenledi.
Hizbullah, siyasi kanadı aracılığıyla parlamentoya ve kabineye üyeler yerleştirerek Lübnan hükümetinin derinliklerine sızdı. Bu siyasi rol, grubun şiddete olan bağımlılığını azaltmadı: 2005 yılında Lübnan'ın eski başbakanı Refik Hariri'ye düzenlenen suikastta birçok Hizbullah üyesi mahkum edildi.
İsrail ve ABD'nin milisleri ortadan kaldırma çabalarına rağmen on binlerce aktif savaşçısını muhafaza eden Hizbullah, Tahran'ın da yardımıyla çoğu kısa ve orta menzilli 150.000 roket ve füzenin yanı sıra insansız hava araçları ve tanksavar, uçaksavar ve gemisavar toplarından oluşan bir cephaneliğe sahip.
Tahran, Hizbullah'a yılda 700 milyon ila 1 milyar dolar arasında destek sağlamaya devam ediyor ve grup Lübnan'daki en önemli sosyal, siyasi ve askeri aktör olmaya devam ediyor.
Hizbullah İran için olağanüstü faydalı olduğunu kanıtladı. Hizbullah'ın lideri Şeyh Hasan Nasrallah, örgütün ruhani rehberi olarak İran'ın dini liderine açıkça hürmet gösteren az sayıdaki bölgesel güç aktöründen biri olmasına rağmen, Hizbullah artık Lübnan'da bir İslam devleti kurma yönündeki ilk hedefini benimsemiyor.
Hizbullah'ın 2000 yılında tamamlanan İsrail'in Güney Lübnan'dan çekilmesindeki rolü, gruba kısa süreli bölgesel takdir ve kalıcı iç meşruiyet kazandırdı ve küresel erişimi Tahran'ın etkisini artırmaya devam ediyor. Örgüt 1990'ların başından bu yana İran'dan Hamas da dahil olmak üzere pek çok başka gruba fon, eğitim ve silah aktarılmasında hayati bir rol oynamıştır.
Uzun oyun
Hizbullah'ı bir şablon olarak kullanan İran, daha sonra Ortadoğu'daki militan grupları geliştirmek için muazzam miktarda çaba ve kaynak harcadı. Filistinli militan gruplara, özellikle de Filistin İslami Cihad ve Hamas'a verdiği destek, Irak'ta Saddam'ın Şii muhaliflerine yaptığı yardımlar gibi, sonraki on yıllar boyunca muazzam getiriler sağladı.
Bu ilişkiler, bölgesel istikrar için kilit dönüm noktalarında İran'ın etkisine sıçrama tahtası sağladı. 1990'larda İslami Cihat terör saldırıları İsrail-Filistin barış sürecini sekteye uğrattı ve İsrail siyasetini sağa doğru itti.
2003 yılında ABD öncülüğünde Irak'ın işgalinden sonra, Tahran'ın her ikisi de önemli Şii gruplar olan Irak Yüksek İslam Konseyi ve Dava Partisi'ni himaye etmesi, İran'ı Irak'ın savaş sonrası çekişmeli yönetiminde en etkili oyuncu olarak konumlandırdı.
İran'ın ulusal güvenlik kurumu asimetrik savaşa yatırım yapmayı daha güçlü rakiplere, özellikle de ABD'ye karşı koz elde etmenin ekonomik bir yolu olarak görüyor.
Suriye iç savaşı Hizbullah'ın statüsünü İran'ın vekalet ağının tacındaki mücevhere yükseltti. Devrim Muhafızları ile yakın işbirliği içinde çalışan Hizbullah, Afganistan, Irak, Pakistan ve Yemen'den Suriye'ye akın eden İran destekli Şii milislerden oluşan daha geniş bir ağı eğitti ve koordine etti.
İran bu ağı geliştirirken son derece esnek ve pragmatik davrandı ve bu sayede birçok kıtada ortakları ve vekilleriyle aynı hizaya gelebildi. Tahran bazen farklı grupları koordine etmek için şemsiye gruplar ve ortak operasyon odaları kullanırken, bazen de üzerlerindeki etkisini sürdürmek için mevcut grupları kasıtlı olarak parçalıyor.
İran'ın para ve malzeme desteği uzun zamandır münferit milislerle olan ilişkilerinin merkezi bir boyutunu oluşturuyor. Ancak Tahran giderek artan bir şekilde sadece hazır silahlar değil, vekil gruplarının bağımsız olarak silah üretip modifiye edebilmeleri için gerekli araçları da transfer ediyor.
İran'ın ulusal güvenlik kurumu asimetrik savaşa yatırım yapmayı daha güçlü rakiplere, özellikle de ABD'ye karşı koz elde etmenin ekonomik bir yolu olarak görüyor. İran'ın milisler üzerindeki etkisi, Orta Doğu'daki radikal rakiplerinin çoğunun ortadan kaldırılmasıyla arttı.
Suriye iç savaşının patlak vermesinden sonra Hamas birkaç yıl boyunca İran'la arasına mesafe koysa da İran gruba artık finansman sağlamaya devam etti ve zaman içinde ilişkiler yeniden düzeldi.
Saddam ve Libya'nın Muammer Kaddafi'si gibi derin cepleri olan diktatörlerin iktidardan uzaklaştırılmasının ardından İslam Cumhuriyeti, silahlı milisleri destekleyecek çıkar ve kaynaklara sahip birkaç bölgesel oyuncudan biri haline geldi.
İran ve vekilleri arasındaki ilişki birçok açıdan özerklik ve kendi çıkarlarına yönelik ortak tercihleri yansıtmaktadır. İran'ın müşterilerine yaptığı yatırımların evrimsel niteliği, güvenlik kurumunun kesintilere dayanabilecek kalıcı değere sahip ortaklıkları sürdürmesini sağlayarak kendi avantajına çalışmıştır.
Örneğin, Suriye iç savaşının patlak vermesinden sonra Hamas birkaç yıl boyunca İran'la arasına mesafe koysa da İran gruba artık finansman sağlamaya devam etti ve zaman içinde ilişkiler yeniden düzeldi.
Zafer arkı
ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından Tahran, kargaşa içindeki bir bölgede güç simsarı olarak kendini daha fazla kabul ettirmeye çalıştı.
İsrail, İslam Cumhuriyeti'nin Hizbullah'a ve daha geniş vekil ağına tedarik sağlamak için bir kara köprüsü geliştirme girişimini engellemek için "çimleri biçerek" ya da Suriye'deki İran mevzilerini rutin olarak vurarak İran'ın etkisini köreltmek için kararlı bir kampanya yürüttü. Bu kampanya bir dizi taktiksel başarı elde etse de İran ve vekilleri üzerinde anlamlı bir caydırıcı etki yaratmış gibi görünmüyor.
Bu arada ABD, alternatif güç merkezleriyle ilişkilerini derinleştirmeye ve Tahran'a karşı yeni ittifakları teşvik etmeye çalışıyordu. Başkan Bill Clinton'ın (Arap-İsrail barışını ilerletirken hem İran'ı hem de Irak'ı izole etmeyi amaçlayan) "çifte çevreleme" politikasından Başkan George W. Bush'un (Orta Doğu ve ötesinde demokratikleşmeyi ilerletmeye odaklanan) "özgürlük için ileri strateji "sine kadar Washington, İran destekli şiddet yanlısı aşırıcılığı Orta Doğu'dan çıkarmayı amaçlayan planlara defalarca yatırım yaptı ama pek etkili olmadı.
İran'ın dini lideri Ali Hamanei Kasım 2023'te yaptığı bir konuşmada bu çabaları değerlendirirken Washington'un "'Yeni bir Ortadoğu' yaratma çabasında tamamen başarısız olduğunu" söyleyerek alay etti.
Şöyle devam etti: "Evet, bölgenin jeopolitik haritası köklü bir dönüşüm geçiriyor ama bu ABD'nin yararına değil. Direniş cephesinin yararına. Evet, Batı Asya'nın jeopolitik haritası değişti ama direnişin lehine değişti."
7 Ekim'den bu yana İran'ın liderleri İsraillilerin teröründen ve kederinden zevk aldılar ve Gazze'deki Filistinli sivillerin çektiği büyük acıları güç simsarları olarak statülerini daha da yükseltmek için kullandılar.
Savaş, İslam Cumhuriyeti'nin pan-Müslüman ve bölgeler arası istişarelerde resmi bir rol üstlenmesi için bir fırsat yarattı. İranlı liderler, sık sık yaptıkları gibi, aktif diplomasiyi Amerika'nın kararlılığını test etmeye yönelik bir güç gösterisiyle birleştirdiler.
İran'ın vekil milislerinin saldırıları Washington ve dünya için şeytani derecede karmaşık bir sorun teşkil ediyor. Ekim 2023'ten Şubat 2024 ortasına kadar İran destekli vekillerin saldırıları Orta Doğu'da görev yapan ABD askerleri arasında en az 186 can kaybına yol açtı. Bunlar arasında 130 travmatik beyin hasarı, Ürdün'de üç ordu yedek askerinin kaybı ve Somali açıklarında İran'ın yasadışı silahlarını engelleme görevindeki iki donanma SEAL'inin ölümü de vardı.
Hamas gibi İran yönetimi de İsrail'in yok edilmesi ve İslam dünyasının çöküşte olduğunu düşündüğü Batı'ya karşı zafer kazanması için haykırıyor. Bu görüşler fırsatçı ya da geçici değil; Amerikan karşıtlığı ve İsrail'e duyulan antipati İslam Cumhuriyeti'nin temeline işlemiş durumda
7 Ekim'den önce Biden yönetimi İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yardımcı olacak bir plan için önemli ölçüde zaman, enerji ve siyasi sermaye harcamıştı. Böyle bir anlaşma, yeni ekonomik fırsatlar yaratarak ve zamanla Tahran ve vekilleri de dahil olmak üzere kötü niyetli aktörlerin etkisini marjinalleştirmeye yardımcı olarak her iki hükümet ve daha geniş bölge için büyük bir atılımı temsil edecekti.
Biden'ın İsrail-Suudi normalleşme anlaşmasını sağlama çabası, Amerika'nın kendini ılımlı olarak tanımlayan bölgesel aktörler arasındaki işbirliğini güçlendirmek için yürüttüğü uzun bir kampanyanın en son bileşeniydi.
Normalleşme görüşmeleri, İsrail ile Bahreyn, Fas, Sudan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının önünü açan ve ikili ticaret, askeri işbirliği ve halklar arası etkileşim için benzeri görülmemiş fırsatlar sunan 2020 İbrahim Anlaşmalarının başarısı üzerine inşa edildi. Riyad'la açılma bu eğilimi güçlendirecek ve İran'ı Riyad'la kendi yakınlaşmasını sağlamaya çalışırken bile geri planda bırakacaktı.
İsrail ve Suudi Arabistan arasında tam diplomatik bağların kurulmasına yönelik dava hala ikna edici. Ancak İsrail-Hamas savaşı, zaten tarihsel olarak iddialı bir girişim olacak olan bu sürece şaşırtıcı karmaşıklıklar ekledi.
Hükümet içindeki ve dışındaki pek çok İsrailli için Hamas'ın korkunç saldırısı, Filistin egemenliğinin kabul edilemez bir güvenlik tehdidi oluşturduğu inancını pekiştirdi. Ancak İsrail'in Gazze'deki müteakip operasyonları, Filistinlilerin çektiği acıların telafisi için anlamlı bir çaba gösterilmesine yönelik yeni Suudi taleplerini tetikledi.
ABD'nin önerilen yakınlaşmaya katkısı -Suudi Arabistan'a güvenlik taahhütleri ve krallığın sivil nükleer altyapısına yatırımlar- Amerikan milletvekillerinin onayını gerektiriyor ki İsrail-Hamas savaşının tırmanmasının ABD güçlerini doğrudan başka bir Orta Doğu çatışmasının içine çekebileceği endişesiyle bu onayı almak daha da zorlaştı.
İran'ın 7 Ekim'den bu yana ustalıkla kullandığı retorik, diplomasi ve terörizm kombinasyonu, en uzun süredir devam eden ideolojik ve stratejik önceliklerinden bazılarını ilerletiyor.
Hamas gibi İran yönetimi de İsrail'in yok edilmesi ve İslam dünyasının çöküşte olduğunu düşündüğü Batı'ya karşı zafer kazanması için haykırıyor. Bu görüşler fırsatçı ya da geçici değil; Amerikan karşıtlığı ve İsrail'e duyulan antipati İslam Cumhuriyeti'nin temeline işlemiş durumda.
Ancak Gazze'de yaşanan devasa boyuttaki yıkım Tahran'ın Batı ve İsrail karşıtı söylemlerine yeni bir soluk getirdi. Bu retorik artık Şii teokrasisine sempati duymayan bölgesel kitleler için yeni bir çekiciliğe sahip ve İran'a Sünni Arap rakiplerini utandırmak için uygun bir fırsat veriyor.
Tahran bölgesel iddiasını Rusya ve Çin'le daha da yakınlaşmak için bir fırsat olarak görüyor. Washington'un Ortadoğu'da itibarını zedeleyen ve askeri kapasitesini kanatan bir krize saplanıp kalması çoğunlukla bu ülkelerin çıkarlarına hizmet ediyor. Özellikle Çin, İran ve Rusya Mart ayı başında Umman Körfezi'nde son beş yılda dördüncüsü düzenlenen küçük bir ortak deniz tatbikatı başlattı.
Riskle mücadele
Tahran'ın bakış açısına göre İsrail-Hamas savaşı, güç dengesinin ABD hegemonyasından uzaklaşarak İslam Cumhuriyeti'nin yararına olacak yeni bir bölgesel düzene doğru kaymasını hızlandırıyor.
Hizbullah, İsrail'in kuzeyine yönelik saldırılarını ustalıkla ayarladı.
Hamas'ın İsrail'e saldırısından on gün sonra İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Gazze'ye yönelik bir kara harekatının "cehennemin kapılarını açabileceği" uyarısında bulundu -yani sadece İsrail'e değil aynı zamanda bölgedeki Amerikan çıkarlarına ve varlıklarına yönelik ezici bir tepkiyi tetikleyebilir.
Yine de İran'ın hırçın devrimcileri için rejimin hayatta kalması diğer tüm önceliklerin önünde geliyordu, bu nedenle Ekim'den Mart'a kadar yaklaşımları dikkatli bir hedefleme ile yönlendirildi. Biden yönetiminin Ekim ayında Doğu Akdeniz'e iki uçak gemisi saldırı grubu göndermesinin ardından İran ve müttefikleri ani bir tırmanıştan kaçınmaya özen gösterdi.
Hizbullah, İsrail'in kuzeyine yönelik saldırılarını ustalıkla ayarladı ve görünüşe göre İsrail'i, Hizbullah'ın İran'ın nükleer programına yönelik bir İsrail saldırısını caydırma kabiliyetini aşındırabilecek daha sıcak bir çatışmaya çekmekten kaçındı.
Biden'ın Lübnan ve diğer kilit bölgesel aktörlere yönelik diplomatik girişimleriyle birlikte ABD askeri varlıklarını hızla bölgeye konuşlandırması, Hamas'ın başlatmayı ummuş olabileceği daha geniş çaplı bir savaşın önlenmesine yardımcı oldu.
Irak, Suriye ve Yemen'de İran destekli milislere yönelik bir dizi ABD saldırısı bu grupların kabiliyetlerini azalttı ve Tahran'ın ortaklarına Amerikalılara karşı saldırganlıklarını sürdürmelerinin bedelini ödeyecekleri mesajını verdi.
Yine de Amerika'nın yanlış hesaplama ve aşırı güven riski zaman içinde artacaktır. İran'ın milisleri azim ve uyum sağlama konusunda uzun bir geçmişe sahiptir ve ellerindeki silahlar, özellikle de onları ortadan kaldırmaya yönelik Amerikan saldırılarının maliyetiyle karşılaştırıldığında, nispeten bol ve ucuzdur.
On yıllar boyunca İran ve vekilleri riskleri hesaplama konusunda keskin içgüdüler geliştirdiler. Şimdi, Amerika'nın Orta Doğu'ya olan ilgisinin azaldığını gören İranlı liderler kumar oynayarak bir avantaj elde edebileceklerini düşünüyorlar.
Saldırılarıyla ABD'yi Tahran ve müttefiklerine avantaj sağlayacak hatalar yapmaya kışkırtmaya çalışıyorlar - Washington'un yirmi yıl önce Irak'ı işgal ederken ya da 2018'de Trump'ın Başkan Barack Obama'nın İran nükleer anlaşmasından çekilirken yaptığı hatalara benzer hatalar.
İran'ın kendisi de dahil olmak üzere ilgili aktörlerden herhangi birinin yapacağı bir yanlış hesaplama, Orta Doğu'da çok daha geniş ve yoğun bir çatışmanın fitilini ateşleyerek bölgesel istikrara ve küresel ekonomiye derin zararlar verebilir.
İran'ın emellerine karşı koymak için Biden yönetimi İsrail ve bölgesel müttefikleriyle birlikte çalışarak Hamas'ın İsrailli sivillere karşı yeni bir şok salldırısı düzenleme kabiliyetini daha da zayıflatmalı, insani yardımın çaresiz Filistinli sivillere ulaşmasını sağlamalı ve hem İsrailliler hem de Filistinliler için barış ve istikrar sağlayacak savaş sonrası bir geleceğe giden yolun ana hatlarını belirlemelidir.
2006 yılında İsrail ve Lübnan arasında yaşanan savaşın ardından İran'ın hızlı bir şekilde yardım ulaştırması, Hizbullah'ın yenilginin pençesinden zaferi kapmasını ve anında tazminat ve yeniden inşa programları sağlayarak Lübnan hükümetini alt etmesini sağladı.
Mart 2024 sonu itibariyle Washington, Hizbullah'ın elit güçlerini Lübnan'ın İsrail sınırından geri çekmesini gerektirecek ve 7 Ekim'den bu yana evleri Hizbullah roketleri tarafından bombalanan binlerce İsrailli sivilin geri dönüşünü kolaylaştıracak bir anlaşma için baskı yapmaya devam ediyordu.
Böyle bir anlaşmaya varılması daha geniş çaplı bir çatışmanın önlenmesi açısından kritik önem taşıyor ve Washington'un bu yönde yoğun baskı yapması, gerilimin tırmanmasını önlemek için ilgili tüm tarafların bariz çıkarlarından faydalanması gerekiyor. ABD'nin 2022 yılında İsrail ve Lübnan arasında gaz aramalarına izin veren bir deniz sınırı anlaşmasını müzakere etmede başarılı olması, pragmatik uzlaşma için başka fırsatların da olduğunu gösteriyor.
Biden yönetimi Gazze'deki insani krizin ele alınmasında daha güçlü bir rol üstlenmeye başladı bile. Trajik bir şekilde, bu çabalar kıtlığı önlemek için çok az ve çok geç olabilir. Gazze'de yaşanacak bir kıtlık İsrail için olduğu kadar ABD için de hem stratejik hem de ahlaki bir başarısızlık anlamına gelecektir ve Biden böyle bir felaketin hayaletinin bölgeyi sarmasına izin veren hataları tekrarlamamalıdır.
Hamas tehdidini durdurmaya yönelik gerçekten başarılı bir çaba - ki bu da İran'ın İsrail'e şiddet uygulama kabiliyetini engelleyecektir - Filistinli siviller için yıkıcı sonuçların hafifletilmesini gerektirecektir.
ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, sivil toplum kuruluşları ve ortak hükümetlerle birlikte çalışarak, Hamas ve İran destekli diğer milislerden bağımsız Filistinli sivil yetkililere, silahlı çatışma sona erdiğinde Gazze'de yeniden yapılanma çabalarını yürütecek kaynaklara sahip olmalarını sağlayacak yardımlar da dahil olmak üzere acilen yardım sağlamalıdır.
2006 yılında İsrail ve Lübnan arasında yaşanan savaşın ardından İran'ın hızlı bir şekilde yardım ulaştırması, Hizbullah'ın yenilginin pençesinden zaferi kapmasını ve anında tazminat ve yeniden inşa programları sağlayarak Lübnan hükümetini alt etmesini sağladı. ABD, Gazze'deki savaş sona erdikten sonra Tahran'a ya da vekillerine benzer bir fırsat vermemelidir.
Trump'ın 2018'de İran nükleer anlaşmasından çekilmesinden bu yana İran'ın nükleer programını geliştirdiği gerçeği Washington'un karşılaştığı zorlukları daha da arttırıyor. Amerikalı yetkililerin gerçekçilik duygusunu geliştirmeleri hayati önem taşıyor.
Suudi Arabistan ve İsrail'i hizaya getirmeye yönelik büyük stratejik oyun henüz gerçekleşmeyebilir. İsrail-Suudi ilişkilerini normalleştirmek, bölgede barış ve istikrarı sağlamanın ve uzun vadede İran etkisine karşı koymanın cazip bir yoludur, ancak bunu başarmak, henüz tam olarak tasarlanmamış, karmaşık bir siyasi manivela gerektirmektedir.
Bu normalleşmenin sağlanması için Gazze'de yönetişim ve güvenliğin sağlanması, hem Filistin topraklarında hem de İsrail'de liderlik geçişlerinin önünün açılması ve başta İran olmak üzere çeşitli aktörlerin Orta Doğu'da çatışmayı genişletmek için uyguladıkları baskıların kontrol altına alınması için daha etkili kısa ve orta vadeli oyun planları gerekmektedir. Önümüzdeki yıl Washington'un öncelikleri bunlar olmalıdır.
Bir anlamda İran şu anda ABD'ye karşı varsayılan bir avantaja sahip çünkü yakın vadede önemli bir şey elde etmesi gerekmiyor. Kaosun kendisi İran için bir zaferdir. Buna karşılık ABD'nin başarı çıtası yüksek.
Hoşuna gitsin ya da gitmesin, ABD son birkaç on yıldaki şüpheli siciline rağmen bölgede vazgeçilmez bir oyuncu olmaya devam ediyor. Müttefiklerinin yanında durmak -ve dünya ekonomisi için hayati önem taşıyan petrole erişimi korumak- hassas bir destek ve kısıtlama dengesiyle kararlılık gerektirir.
Bazı ABD başkanları Amerika'nın Orta Doğu'daki rolünü ucuza indirgemeyi umdular - Biden'ın durumunda Çin'in meydan okumasına ve Rusya'nın artan tehdidine odaklanmak için. Ancak Hamas ve İran ABD'yi yeniden işin içine çekti.(YDH)