Nerede yas orada Bass: Kim bu Amerikalı John
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass ile Ankara'da bir görüşme yaptı. Ankara kulislerinde bu görüşme konuşulurken John Bass'ın karanlık geçmişi dikkat çekiyor.
Geçtiğimiz 22 Mart’ta ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili görevine getirilen John Bass, üç hafta sonra Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşen John Bass’ın bu ziyareti Ankara kulislerinde merak uyandırdı. Görüşmeye ilişkin fotoğrafa yer verilirken, detay paylaşılmadı. Bass, 2014-2017 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Türkiye Büyükelçiliği görevi esnasında yaptıklarıyla biliniyor.
Darbe girişimi öncesi bakanların ağzını aradı
“Karanlık bir figür” olarak tanınan John Bass, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsünden önce Türkiye’deki kritik öneme sahip bazı bakanlıkların bakanlarıyla görüşme yaptı. Bass'ın görüştüğü bakan sayısının yedi-sekiz civarında olduğu tahmin ediliyor.
Bass’ın, söz konusu bakanların darbe hazırlığından haberi olup olmadıklarını öğrenmek amacıyla görüştüğü yani bakanların ağzını aradığı iddia ediliyor.
Kimleri ziyaret etti
John Bass, 2 Şubat 2016'da dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'i, 5 Nisan 2016'da ise dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı ziyaret etti.
FETÖ'den tutuklanan rektör ile 15 Temmuz öncesi görüştü
2018'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında dinlenen tanık A.Ö.’nün ifadelerinde dikkat çekici bir ayrıntı söz konusu. Gazi Üniversitesi’nde çalışan A.Ö., o dönem FETÖ'den tutuklu eski Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber’in, 15 Temmuz'dan bir-iki ay önce John Bass ile görüştüğünü açıkladı.
Ziyaret kapsamında John Bass’ı karşılayan heyet içerisinde yer aldığını ancak herhangi bir fotoğraf ve kayıt işlemine katılmadığını dile getiren A.Ö., "Ancak daha evvel rutin görevim gereği programlarda bu işlerde görev alıyordum. Görüşme kapalı olduğu için herhangi bir bilgimiz olmadı. Ancak Amerikan Büyükelçiliğinin basın müşaviri içeri girdi. Bu kişi Türk vatandaşıydı ama kim olduğu konusunda bilgi sahibi değilim. Görüşme rektör ve genel sekreter ile büyükelçilik heyeti arasında kapalı bir ortamda gerçekleşti." diye konuştu.
Kılıçdaroğlu'na ziyareti
Bass, 2 Eylül 2016’da da CHP’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de bir görüşme yaptı.
Bass ve Kılıçdaroğlu, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan sürece ilişkin tespit ve değerlendirmelerde bulundu.
18 TEMMUZ’DA “DARBEDE PARMAĞIM YOK” AÇIKLAMASI
Bass, 15 Temmuz’dan üç gün sonra ABD Türkiye Büyükelçiliği sitesinden bir açıklama yayınlayarak, darbe girişiminden haberi oldukları iddiasını yalanladı. Bass, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bazı haberler –ve maalesef kamuoyu tarafından tanınan bazı kişiler– ABD’nin, darbe girişimine bir şekilde destek verdiği yönünde spekülasyonlarda bulunmuştur. Bunlar kesinlikle doğru olmamakla birlikte, bu tür spekülasyonlar iki büyük ülke arasındaki uzun yıllara dayanan dostluğa zarar verici niteliktedir.
“Şahsıma atfedilen ve Türkiye’nin demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümetine saygısızlık izlenimi uyandıran birtakım gerçek dışı sözlerin, çoğunlukla Fethullah Gülen’e sempati duyduğu düşünülen kullanıcılar tarafından sosyal medyada yayılmakta olduğundan haberdarım. Bu sözde açıklama tamamen uydurmadır ve ABD ile Türkiye arasında gerilim çıkarmak ve Türkiye’nin güvenliğini sekteye uğratmak amacıyla tasarlandığı görülmektedir.”
Kim bu John Bass
John Bass, 2008’de beş gün süren Gürcistan-Rusya savaşından bir yıl sonra ABD’nin Gürcistan büyükelçiliğini yaptı. Bass’ın Türkiye’den sonraki durağı ise dünyanın en karışık bölgelerinden olan Afganistan oldu ve 2017-2020 yılları arasında Afganistan büyükelçiliği görevinde bulundu.
Oldukça “karanlık” bir figür olarak bilinen John Bass, ABD Türkiye büyükelçiliği esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile karşı karşıya gelmesiyle de gündem oldu.
Erdoğan’ın “tanımıyoruz” dediği Büyükelçi
Ekim 2017'de ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un FETÖ’den tutuklanmasının ardından ABD'nin Ankara Büyükelçiliği bir açıklama yaparak, Türkiye'deki temsilciliklerinde vize hizmetlerini askıya aldıklarını duyurdu.
Erdoğan ise bu karara tepki göstererek hükümetinin, Bass'ın ABD büyükelçisi olarak yetkisini artık tanımadığını söyledi.
O dönemde görev süresi sona eren Bass'ın veda ziyaretleri için randevu talebinde bulunduğunu belirten Erdoğan ancak kendisinin, bakanların, TBMM Başkanının bu talebi reddettiğini açıkladı.
Temaslarını Külliye'de sürdürdü
Öte yandan, John Bass bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile de görüştü.
AA'nın geçtiği habere göre, Türkiye ve ABD ikili ilişkilerinin yanı sıra İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son durum, İran ve İsrail arasındaki son gelişmeler ile Azerbaycan-Ermenistan konuları ele alındı.
Kabulde, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de hazır bulundu.
Dışişleri bakan yardımcısı ile görüştü
John Boss daha sonra, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar ile Ankara'da bir araya geldi.
AA'nın diplomatik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Akçapar ile Bass arasındaki görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye düzenleyeceği resmi ziyaretin hazırlıkları ele alındı.
Hazırlıklar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın talimatları doğrultusunda gözden geçirildi.
7-8 Mart'ta düzenlenen 7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı'nda mutabık kalınan hususların takibinin yapıldığı görüşmede, geçen yıl 30 milyar dolar civarında gerçekleşen ticaret hacmi ile ekonomik ilişkilerin 100 milyar dolar ticaret hedefi doğrultusunda artırılmasına yönelik adımlar değerlendirildi.
Görüşmede, savunma sanayi başta olmak üzere ikili ticaret, yatırımlar, enerji ve yeni teknoloji gibi tüm ekonomik alanlardaki işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi konusunda mutabık kalındı.
Terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ ile mücadelede Türkiye'nin beklentilerinin ABD tarafına bir kez daha iletildiği görüşmede bölgesel gelişmeler de etraflıca değerlendirildi.
Görüşmede, bölgede oluşan gerilimin tırmandırılmaması gerektiği, Orta Doğu'da barış ve huzuru tesis etmek için öncelikle Gazze'de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması ve uluslararası parametrelere uygun biçimde iki devletli çözüm için harekete geçilmesi konusunda Türkiye'nin beklentisi dile getirildi.
Türkiye'nin Ukrayna-Rusya Savaşı'nın adil ve kalıcı diplomatik çözüme ulaştırılması konusundaki görüşlerinin aktarıldığı görüşmede, Suriye meselesi de ayrıntılı şekilde ele alındı.
NATO'nun Washington Zirvesi'nin hazırlıklarının da ele alındığı görüşmede Türk tarafı, özellikle müttefikler arasındaki savunma sanayi kısıtlamalarının tüm ülkeler arasında kaldırılması gerektiğini vurguladı.(Odatv)