İsrail Fas'ta drone üretim tesisi kurdu
Siyonist İsrail’in Fas'ta drone üretim tesisi kurduğu ve yakında drone montajına başlayacağı açıklandı.
Eylül 2022'de Fas ordusu İsrailli BlueBird Aero Systems şirketinden düzinelerce, dikey kalkış yapabilen WanderB ve ThunderB drone satın almıştı.
ISNA’nın bildirdiğine göre, geçtiğimiz günlerde BlueBird Aero Systems CEO'su Ronen Nadir, geçtiğimiz aylarda Fas'ta yerel drone üretim tesisinin kurulduğunu ve yakında drone montajına başlayacağını açıkladı.
Fas ve İsrail rejimi arasındaki askeri ilişkiler hakkında açıklanan bilgilere göre, Rabat hükümeti şimdiye kadar Barak MX savunma sisteminin yanı sıra İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'nden Heron ve Harop insansız hava araçları ile BlueBird Aero Systems'den Skylock Counter-UAS Sistemi ve WanderB ve ThunderB VTOL insansız hava araçları satın aldı.
Fas hükümetinin, 2024 yılında savunma sanayisine 12,88 milyar doların üzerinde bir bütçe ayırdığı belirtildi. 2021 yılında İsrail rejimi ile askeri işbirliği anlaşması imzalayan Fas’ın, askeri sanayisini bu yolla “geliştirmeyi” düşündüğü kaydedildi. Uzmanlar, bu durumun, İsrail rejiminin Fas'taki etkisini ve nüfuzunu artıracağını söylüyorlar.
İsrail'e ait bir insansız hava aracı üretim hattının kurulmasının da bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, bu girişimin İsrail rejimi ile Fas'ın askeri işbirliğini hızla genişlettiğini gösterdiğini belirtiyorlar.
Aynı uzmanlar, iki ülke arasındaki söz konusu bu ilişkilerin Kuzey ve Batı Afrika'daki ülkelerin güvenliğini ciddi şekilde tehdit edebileceğinin altını çiziyorlar.
Fas monarşisinin Batı Sahra'da Polisario Cephesi ile uzun yıllardır devam eden bir savaşın içinde olduğu bilinmekte. Dahası, Fas'ın doğudaki tek komşusu Cezayir ile ilişkileri de gergin. İlginçtir ki, Cezayir, tüm Arap ülkeleri arasında İsrail rejimine karşı en açık ve en yoğun düşmanlığa sahip ve aynı zamanda Fas'a karşı Batı Sahra çatışmasında Polisario Cephesi'ni desteklemekte.
Batı Sahra’da yaşanan bu olayları değerlendiren analistler, İsrail rejiminin Fas'a sızmasının, İsrail rejiminin Azerbaycan Cumhuriyeti'ne sızması ve Batı Asya ülkesinde yaşananlara benzer şekilde dikkatlice hesaplanmış ve planlanmış olabileceğine dikkat çekiyorlar.
Fas monarşisi ile İsrail rejimi yıllardır özel askeri ilişkilere sahip. İsrail rejiminin 2020'de İbrahim Anlaşması kapsamında bazı Arap yöneticilerle anlaşmasından sonra iki taraf arasındaki ilişki alenileşti ve İsrail rejimi Fas ile açıkça askeri anlaşmalar yapmaya başladı. Fas'ta bir drone üretim tesisinin inşasının da iki rejim arasında uygulanmakta olan son askeri anlaşmalardan biri.(YDH)