ABD, Kenya’yı “NATO üyesi olmayan önemli müttefik” ilan etti
Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, Sahra altı Afrika’da, Somali, Etiyopya ve Güney Sudan’la komşu Kenya’nın ‘NATO Dışı Önemli Müttefik’ ilan edildiği duyuruldu. Suudi'nin müttefiki Kenya, İsrail’in Gazze'ye saldırısını da desteklemişti.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “1961 tarihli Dış Yardım Yasası’nın 517. bölümü de dahil olmak üzere, ABD Anayasası ve yasalarının Başkan olarak bana (Biden) verdiği yetkiye dayanarak, Kenya’yı Yasa ve Silah İhracatı Kontrol Yasası amaçları doğrultusunda ABD’nin NATO Dışı Önemli Müttefiki ilan ediyorum.” ifadeleri kullanıldı.
Kenya, böylelikle “NATO üyesi olmayan önemli bir müttefik” ünvanını alan ilk Sahra Altı Afrika ülkesi oldu.
Açıklamada ayrıca Kenya’nın, IŞİD terör örgütünün yanı sıra Doğu Afrika’daki Eş-Şebab ile mücadeledeki çabalarına, Ukrayna’ya desteği ve istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Haiti’ye güvenlik gücü konuşlandırma çabaları da dahil ABD’nin ulusal güvenlik önceliklerine verdiği desteğe işaret edildi.
Washington’ın bu hamlesinin bölgede artan Rus ve Çin etkisine karşı olduğu belirtiliyor.
NATO üyesi olmayan diğer önemli müttefikler arasında Arjantin, Avustralya, Bahreyn, Brezilya, Kolombiya, Mısır, İsrail, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Fas, Yeni Zelanda, Pakistan, Filipinler, Katar, Güney Kore, Tayland ve Tunus yer alıyor.
Kenya’da protesto gösterileri
Kenya’da vergi zammını öngören “2024 Finans Tasarısı” adlı düzenlemeye karşı çıkan göstericilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 10 kişi hayatını kaybetti.
Vergi zammını öngören 2024 Finans Tasarısını protesto eden göstericilerin başkent Nairobi’de düzenledikleri gösterilere polis müdahale etti. Meclis binasına giren protestoculara polisin ateş açması sonucu en az 10 kişi hayatını kaybetti.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Kızılhaç gönüllüsü, “Onlarca kişi yaralandı. Kayıp sayısının artması muhtemel.” dedi.
Vergi zammı karşıtı yüzlerce protestocu meclis binasına saldırırken milletvekilleri yeraltı tünellerine sığındı. Ellerinde bayrak ve afişlerle yürüyen göstericiler ana caddeleri trafiğe kapatıp meclis bahçesine girerek bazı araçları ateşe verdi. Güvenlik güçlerinin müdahalesi ile göstericiler meclis bölgesinden çıkarıldı ve meclis binasının çevresi kontrol altına alındı.
Kenya’da çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu göstericiler, 18 Haziran’dan bu yana ülkenin farklı şehirlerinde 2024 Finans Tasarısını protesto ediyor.
Vergi artışlarına tepki göstermek ve ekonomi politikalarına yönelik endişeleri dile getirmek için düzenlenen protestolara daha önce güvenlik güçleri müdahale etmiş ve birçok kişi gözaltına alınmıştı. Kenya Devlet Başkanı William Ruto ise göstericilere diyalog çağrısı yapmıştı.
Kenya Savunma Bakanı Aden Duale, Nairobi’de vergi artışlarına karşı düzenlenen gösterilerde 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ulusal polise yardım etmek için orduyu görevlendirdi. Kenya’da vergi zammını öngören “2024 Finans Tasarısı”na yönelik protestolar, başkent Nairobi ve Mombasa şehirlerinden sonra ülkenin farklı kentlerine yayılarak devam ediyor. Duale, ordunun, polise destek için görevlendirilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu, ülkenin çeşitli yerlerinde başlayan gösterilerin şiddet boyutuna varmasından ötürü aldığımız bir ‘acil güvenlik’ önlemidir.” dedi.
Kenya muhalefet lideri Raila Odinga ise hükümeti, Kenyalı “çocukları” öldürmeyi bırakmaya ve “2024 Finans Tasarısı”nı geri çekmeye çağırdı. Kenya Devlet Başkanı William Ruto’nun memleketi olan Eldoret kasabasında gösteri düzenleyen bir grup, Ruto’nun istifasını istedi.
Kenya Devlet Başkanı William Ruto, başkent Nairobi’de başlayan ve ülkenin birçok şehrine yayılan vergi zammı karşıtı protestoları “haince” şeklinde niteleyerek Kenya halkına “sükuneti sağlama” sözü verdi. Ruto, Kenya’da vergi artışları öngören 2024 Finans Tasarısı’na yönelik ülke geneline yayılan ve polisi müdahalesiyle 10 kişinin öldüğü protestolarla ilgili basın açıklaması yaptı.
Ruto, meclis baskınını ‘demokrasiye saldırı’ olarak nitelendirdi
Meclis binasının basılması ve milletvekillerinin kaçırılmasının ulusal güvenlik tehdidi olduğunu belirten Ruto, gösterileri “anayasal kurumlara ve demokrasiye doğrudan saldırı” olarak değerlendirdi. Kenya’da benzer olayların yaşanmaması için ülke genelinde tüm imkanların seferber edileceğini söyleyen Ruto, “Ne pahasına olursa olsun hükümetimiz böyle bir kargaşanın bir daha yaşanmasına izin vermeyecek. Bu on yıllardır hükümete yönelik en doğrudan saldırıydı.” diye konuştu.
Olayları “haince” şeklinde niteleyen Ruto, “Bugün yaşananlar ulusal güvenliğimize yönelik tehditlere nasıl karşılık vereceğimiz konusunda kritik bir dönüm noktasıdır.” dedi. Ruto, ülkede güvenlik ve istikrarı bozan eylemlere etkili ve hızlı bir şekilde yanıt vereceklerini söyledi. (Kaynak: iktibas/AA)