BM Genel Kurulu, İsrail’in Golan Tepeleri’nden çekilmesini talep etti
BM Genel Kurulu, 1967 yılında İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri'nden çekilmesi için düzenlenen karar tasarısını kabul etti. Kararda, İsrail'in bölgede yaptığı yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin durdurulması ve Suriye ile barış görüşmelerine dönmesi istendi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, İsrail'in işgal ettiği ve Suriye'ye ait olan Golan Tepeleri'nden çekilmesini talep etti. Meclis'te onaylanan tasarı, İsrail'in bölgede yürüttüğü yerleşim ve inşa faaliyetlerinin yasa dışı olduğu vurgulandı.
Golan Tepeleri’ndeki işgal, uluslararası hukuka aykırı
BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Bolivya, Küba, Güney Kore, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve Yemen'in önerdiği tasarı, 97 "evet" oyuyla kabul edildi. Oylamada 8 ülke "hayır" oyu verirken, 64 ülke ise "çekimser" kaldı.
İsrail'in yerleşim faaliyetleri yasadan enkaz çıkaran kararla ihlal ediliyor
Kararda, İsrail'in 1967'de işgal ettiği Golan Tepeleri'ndeki "yerleşim ve inşa faaliyetlerinin" yasa dışı olduğu belirtilirken, bu faaliyetlerin BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Genel Kurul kararlarına aykırı olduğu ifade edildi. Ayrıca, "İsrail’in 1981 yılında kabul edilen 497 sayılı BMGK kararını ihlal etmeye devam ettiği" vurgulandı.
İsrail'in 1981 kararı hükümsüzdür
Kararda, "İsrail’in 14 Aralık 1981'de Golan Tepeleri'nde kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararının hiçbir geçerliliği olmadığı ve BMGK tarafından da onaylandığı üzere hükümsüz olduğu" ifade edilerek, İsrail'e bu kararı geri çekmesi çağrısı yapıldı.
İşgalin sürgünü, barış sürecini zora sokuyor
Aynı zamanda, Golan Tepeleri'nin süregelen işgalinin, fiilen ilhak teşkil ettiği ve bu durumun "kapsamlı ve kalıcı barış" önündeki engellerden biri olduğu belirtildi.
İsrail, sürdürülen görüşmelere yeniden dönmeli
BM Genel Kurulu, İsrail'e, "Suriye ve Lübnan’la tekrar görüşmelere dönme" çağrısı yaparak, Golan Tepeleri'nden çekilmesi talebini yineledi. Ayrıca, BM Genel Sekreteri’ne kararın uygulanmasıyla ilgili düzenli bilgilendirme yapması talep edildi.(Ajanslar)