Arakan Zulmünde Sınıfta Kaldı
Rohinya Müslümanlarına uygulanan şiddet BM'nin son raporlarına da yansırken, Genel Sekreter Ban'ın Burma yönetiminin 'reformları'ndan övgüyle bahsetmesi tepki çekiyor.
Güneydoğu Asya ülkesi Burma'da (Mynamar) Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve insanlık dışı muameleler Birleşmiş Milletler'in raporlarına girdi, uluslararası insan hakları örgütleri yayımladıkları çalışmalarla bölgede uygulanan etnik temizliğe dikkat çekti. Ancak tüm bu somut bilgilere ve vahşete dair yayımlanan görüntülere rağmen BM'den Burma meselesine sağduyulu bir yaklaşım gelmedi. Önceki gün Burma'daki Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerinden kaygı duyulduğunu bildiren BM İnsan Hakları Konseyi, hükümetin Arakan'da yaşayan Rohingya Müslümanlarına tam vatandaşlık hakkı vermesini istedi.
DİYALOG VURGUSU
BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tomas Ojea Quintana da Rohingya Müslümanlarına sistemli şiddet uygulandığını söyledi. BM'den gelen bu çıkışlara rağmen Genel Sekreter Ban Ki-moon'un yaptığı son açıklamalar ise meseleye durduğu mesafeyi gösterdi. Burmalı bir heyeti kabulünün ardından açıklama yapan Ban, Burma yönetiminin 'reformlarından ve tüm siyasi gruplarla diyalog halinde olmasından' övgüyle bahsetti. Ancak aynı yönetim, geçtiğimiz haftalarda Arakan bölgesinde Müslümanlara 2 çocuk yapma sınırlaması getirmişti.
Müslüman erkeklerle evlenme yasağı
Budist çetelerin zulmünden kaçan Müslümanlar sığındıkları kamplarda hayatta kalmaya çalışırken, ülkedeki yasak dizisi ise artmaya devam ediyor. Son olarak Yangon kentinde bir araya gelen 200 rahip, Budist kadınların Müslüman erkeklerle evlenmesini yasaklayan bir taslak üzerinde anlaştı. Müslüman karşıtı hareketin öncüsü olan ve Müslüman işadamlarının boykot edilmesini amaçlayan 969 kampanyasına liderlik yapan rahip Wirathu, Budist kurultayının aldığı kararı 'memnuniyetle' karşıladı. (Ajanslar)