Güney Kurdistan Halkı Sandık Başında
Güney Kurdiatan'da sabah saat 07.00'dan itibaren 2013 Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanma işlemine başlandı.
ERBİL - Güney Kurdistan, 2013 Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanma işlemine başlandı.
Seçmenler, sabah saat 07.00'dan itibaren Güney Kurdistan'ın üç kenti Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta belirlenen noktalara gelerek oylarını kullanıyor.
Kürt Parlamentosunun yeni milletvekillerini belirleyecek seçimde, 2 milyon 803 bin seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor.
Irak Yüksek Seçim Kurulu Erbil Temsilcisi Henderen Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçmenlerin 1400 noktada kurulan 7 bin 200 sandıkta oylarını kullanmaya başladıklarını söyledi. Muhammed, seçimleri 192 yabancı gözetmen ile 1780 Iraklı gözetmenin takip ettiğini ifade etti.
Seçimlerde, aralarında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran, Yekgirtu, Komala İslam, Komünist Parti, Sosyalist Parti, İslami Hareket Partisi, Emek Partisi ile Türkmenler, Asuriler, Yezidiler, Keldaniler, Süryaniler ve bağımsızların bulunduğu 31 siyasi parti ve grup yarışıyor. Toplamda bin 129 aday oy pusulalarındaki yerini aldı.
111 sandalyeli Kürt meclisinde, siyasi partiler 100 sandalye için, azınlıklar ve gayrimüslimler ise kendilerine konulan kota nedeniyle 11 sandalye için rekabet ediyor.
Parlamentoda mevcut durumda KDP'nin 30, KYB'nin 29, Goran'ın 23, Yekgirtu'nun 6, Komala İslam'ın 4, Komünist Parti'nin 1, Sosyalist Parti'nin 2, İslami Hareket Partisi'nin 2, Emek Partisi'nin 1 ve bağımsızların 2 sandalyesi var. 11 sandalye azınlıklar ve gayrimüslimler için tahsis edildi. Türkmenlerin 5, Asurilerin 2, Yezidilerin 2, Keldani ve Süryanilerin de birer kontenjanı bulunuyor.
Mesut Barzani oyunu kullandı
Güney Kurdistan Başkanı Mesut Barzani, milletvekili seçimleri için oyunu kullandı.
Barzani, oğlu Mensur Barzani ile birlikte Erbil'e 30 kilometre uzaklıktaki Selahaddin kasabasında evine yakın olan Şarevani Ofisine gelerek oyunu verdi. Barzani, oyu kullanmadan önce mürekkepli sağ işaret parmağıyla basın mensuplarına poz verdi. Barzani'nin oy verme işlemi sırasında elekronik cihaz arızası yaşanmadı.
Bölge Başkanı Barzani, oy işleminden sonra herhangi bir açıklama yapmadan ayrıldı. Barzani'nin ardından Kürt bölgesindeki güvenlik ve istihbarattan sorumlu oğlu Mesrur Barzani de aynı sandıkta oyunu kulladı.
Cihaz krizi yaşandı
Oy kullanma işlemi sırasında kısa süreli bir elektronik cihaz sorunu yaşandı.
Kürt bölgesel hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Erbil'deki Rotana Otel'de kurulan sandıklarda oyunu kullanmaya çalıştığı sırada Çin yapımı elektronik cihazlarda aksaklık meydana geldi. Barzani tam saat 07.00'da oyunu kullanmak için otele geldi. Ardından oy kullanmak için seçim görevlilerinin bulunduğu bölüme eşiyle beraber geldiğinde oyunu kullanamadı.
Barzani ve eşi biraz bekledikten sonra, elektronik cihazlarda aksaklık yaşandığı bilgisi basın mensuplarına verildi. Eşi Nebile ile beraber ayakta 15 dakika kadar bekleyen Barzani, bu sırada gazetecilere "çekim yapıyor musunuz?" diye sordu. Görevlinin birkaç denemesinin ardından aksaklık giderildi ve Başbakan Barzani ile eşi oylarını 22011008 numaralı sandıkta kullandılar.
Barzani ve eşinin Kürt bölgesinde oy kullanan ilk kişiler olduğu bildirildi. Oy kullanma işlemini tamamladıktan sonra basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulanan Başbakan Neçirvan Barzani, "umuyorum ki, elektronik çihazlar nedeniyle yaşanan aksaklık vatandaşların sandık başına gitmemesine yol açmaz" diye konuştu.
Barzani ve eşi Nebile, daha sonra otelden ayrıldılar. Onların ardından bakanlar oylarını kullanmaya başladılar. Kürt bölgesindeki oy verme işlemi devam ediyor.
Oy verme işlemi geçikiyor
Süleymaniye’de cihazlardaki arıza sebebiyle oy verme işlemi yarım saat geç başladı.
AA Muhabirlerinin aldığı bilgilere göre hala bazı seçim noktalarında arızalar yaşanıyor. Süleymaniye’deki seçim noktalarından biri olan Cemal Tahir Okulu’nda teknik arıza uzun süre giderilemedi.
Süleymaniye’de bir milyon 137 bin 901 seçmen 501 merkezde kurulan 2 bin 674 sandıkta oy kullanacak.
Ancak gazetecilerin sadece iki oy verme merkezinde çekim yapmaları ve gelişmeleri takip etmelerine izin verildi. Bu duruma gazeteciler ve Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri tepki gösterdi. (AA)