Kurduğu hayal 17 yıl sonra gerçekleşecek
28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağı nedeniyle öğretmenlik hayalini gerçekleştiremeyen 41 yaşındaki Sevim Parlak'ın umutları, atanmak için yaş sınırının kaldırılmasıyla yeşerdi.
Marmara Üniversitesinde coğrafya öğretmenliği eğitimi alan ancak 28 Şubat sürecinde okullarda başörtüsüyle çalışmak yasak olduğundan bunu gerçekleştiremeyen 41 yaşındaki Sevim Parlak'ın umutları, atanmak için yaş sınırının kaldırılmasıyla yeşerdi.
Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) katılacak Parlak, yeterli puanı alıp kaybolan yıllarından sonra bir okulun kapısından öğretmen olarak girmeyi hedefliyor.
Parlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1998 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olduğunu söyledi.
Üniversite son sınıfta staj için gittiği okulda başörtüsü nedeniyle bazı öğretmen ve öğrenciler hakkında soruşturma açıldığını gördüğünü dile getiren Parlak, mezuniyetinin ardından Milli Eğitim Bakanlığının atama için başı açık fotoğraf istemesi üzerine çok arzuladığı halde müracaat edemediğini anlattı.
Sonrasında bazı özel eğitim kurumlarında öğretmenlik yaptığını aktaran Parlak, "Çalıştığım yerlerden birinde, 7'nci ayımın sonunda müfettişler geldi, kaymakam sınıflarımızı bastı ve bizi başörtülü yakalamaya çalıştı. Öğretmenler tuvaletine saklandık. Müfettiş gelince hademeler formalarımızı giyip sınıfa gidiyor, biz de tuvalete saklanıyorduk" dedi.
Yıllarca kamuda başörtüsü serbestliği getirilmesini beklediğini ifade eden Parlak, geçen yıl yapılan düzenlemenin ardından KPSS'ye girip yüksek puan aldığını ancak 40 yaşını doldurduğu için atama başvurusunda bulunamadığını bildirdi.
Bu durumun, öğretmenlikle ilgili bütün hayallerinin suya düşmesine yol açtığını vurgulayan Parlak, "40 yaş sınırının kaldırılmayacağını düşünüyordum. Birçok sendikaya sordum, bunun kaldırılması için kanun çıkarılması gerektiğini söylediler. Bu iş için çok mücadele ettim. Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER), Cumhurbaşkanlığına yazdım. Her seferinde atama sayfalarını takip etmeme dair cevaplar aldım" ifadesini kullandı.
KPSS koşulu olmadan atanmak istiyor
Parlak, 28 Şubat sürecindeki yasaklar yüzünden hayallerini gerçekleştiremediğini belirtti.
Üniversitede bir alt sınıfındaki arkadaşının Uludağ Üniversitesinde profesörlük unvanı almak üzere olduğu bilgisini veren Parlak, şöyle konuştu:
"Ben de o konumda olabilecekken maalesef ne öğretmenliğimi yapabildim ne de üniversitede hoca olabildim. Üniversitede istesem de hoca olamam çünkü yine 40 yaş sınırına takılıyorum. Yıllarca öğretmenlik hayali kurdum. Kızım doğduğu zaman sevinemedim. Kızım olmasını o kadar çok istememe rağmen. Benim yaşadıklarımı yaşayacak diye o kadar korkuyordum ki. Her Öğretmenler Günü benim için çok acı. Çocuğum ve eşim kutluyor ama insanın öğrencilerinin kutlayamaması çok acı bir durum. Hayatımın 17 yılını maalesef çaldılar. 40 yaşında sonra atanmak için KPSS'ye hazırlanmam çok zor. 40 yaş sınırı kaldırıldı ama şimdi atanmak için KPSS'ye girmemiz gerekiyor. 41 yaşındayım sonuçta ve rakiplerim çok daha genç. Birçok kişinin mağduriyeti halledildi. Bir gün bile çalışanlar öğretmenliğe dönebildiler. Ben bir gün çalışma imkanına bile sahip olamadım. Bu mağduriyetin kalkmasını istiyorum. Tek değilim, çevremde bir sürü mağdur var."
İmam Hatip Lisesi mezunu olduğuna değinen Parlak, en büyük idealinin bu okullardan birinde öğretmenlik yapmak olduğunu ifade etti.
Parlak, yaşadığı sorunları farklı platformlarda dile getirebilmek için siyasete atıldığını ve geçen ay gerçekleştirilen kongrede AK Parti Yıldırım İlçe Kadın Kolları Başkanlığı görevine seçildiğini sözlerine ekledi. (AA)