'Mülakatla öğretmen alımına karşıyız'
Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şubesi tarafından sendikaya üye olan okul müdürleri ve iş yeri temsilcilerine yönelik düzenlene kahvaltılı toplantıda konuşan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Ahmet Gök, uzun süredir kamuoyunu meşgul eden eğitimle ilgili hususlara değindi.
Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Gök, Yükseköğretime geçiş sınavının birinci basamağında fen ve sosyal konulara ilişkin soruların yer alması gerektiğiyle ilgili beklentilerinin karşılık bulduğunu, TEOG sınavıyla ilgili değerlendirmelerinin de bakanlık tarafından dikkate alındığını, önemli kararların arifesinde konuyla ilgili tüm paydaşların görüşlerinin alınması durumunda tüm kesimlerin bakanlığın beklentilerine cevap verilebileceğini bildirdi.
Rehber öğretmenleri okul memuru mertebesine dönüştürecek tasarıya, bakanlığın en üst düzeyinde en üst perdeden yaptıkları itirazın büyük oranda karşılık bulduğunu belirten Gök, ancak yine de uygun görmedikleri içerikleri idari yargıya taşıyacaklarını belirtti.
MTSK sınavlarıyla ilgili haksız ücret düzenlemesini mahkemeye taşıdıklarını bildiren Gök, şunları ifade etti: “Mülakatla öğretmen almak A şahsını B şahsının önüne geçirmek için kullanılmamalıdır. Aksi halde bu kul hakkına girmeye sebep olur. Bu yüzden mülakatla öğretmen alımına karşıyız. Sözleşmeli öğretmenlik, hukuki tanımı belirsiz ve idari kadro açısından bir ara geçiş uygulaması olup, eksik ve yersiz bir uygulamalıdır. Ücretli ve sözleşmeli ya da başka bir isimle anılan, öğretmenlik mesleğinin kazanımlarını çalan idari tasarruflara karşıyız, teşvik sistemi ve özel hizmet tazminatlarıyla kadro güçlüğü çekilen yerlerin problemleri giderilebilir.”
Aritmetik alfabe icat eden bakanlık bürokratlarının 4 B ve 4 C gibi iş güvenliği ile gelecek güvencesi açısından tuzaklarla dolu tüm uygulamalara karşı olduklarını belirten Gök, “Yıllardır öğretmenler için adil bir kariyer sistemi beklentimiz görmezden gelinirken, okul yöneticilerini sınırlandırılmış bir süre için görevlendirme ile çalıştıran bin bir sorumluluk yükleyip hiçbir hukuki hak da tanımayan nöbetçi idareciliğe karşıyız. Görevinden endişe eden insanlardan, işine sahiplenme ve motivasyon geleceği planlama beklemek beyhudedir. Bu sorunun diğer bir ayağı etkili okul yönetimleri için adil bir yönetici atama uygulamasıdır. Gençliğinden endişe etmeyen bir toplumu, yarınından endişe etmeyen eğitimciler yetiştirecektir.” dedi.
Gök, ders kitapları hazırlanırken özen gösterilmesi gerektiğini ve kitap içeriklerindeki vahim hataların sorumlularının hesap vermesini isteyerek, “Ders kitabı hazırlayıcıları, yardımcı kaynak kitabı gibi ticari işlerle uğraşanlar arasından seçilmemelidir.” diye belirtti.
“Motivasyonun yanındayız, rotasyona karşıyız”
Öğretmen ihtiyacının karşılanması gerektiği gibi öğretmenlerin ihtiyaçlarının da karşılanmasını talep ettiklerini belirten Gök, şöyle konuştu:
“Milyonlarca memuru ilgilendiren 657 sayılı kanunun değiştirilmesi hususunda, iş güvencesini zora sokacak değişiklileri bizler asla kabul etmeyiz. Bu hususu siyasi iktidarın içini oymak, halk desteğini kaybettirmek için tasarlanan sinsi bir girişim addediyoruz. Siyaseten intihar anlamına gelecek bu planlamayı dile getirenlere hükümetin mercekle bakmasını tavsiye ediyoruz ve katiyetle de karşıyız. Vergi dilimi gibi memurun cebine el uzatan uygulamalara da karşıyız. Öğretmenlere, öğrencinin not vermesi gibi tarihte eşi görülmemiş akıl, mantık dışı performans ölçüm önerileri getiren bürokratlara karşıyız. Bu durumu doğuran akıl nerden sadır oluyorsa siyasi sorumlular bu aklı evvellerin elinden eğitim sistemini kurtarmalıdır. Öğretmeni itibarsızlaştıran her türlü yaklaşıma karşıyız.”
Toplantıya, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) İl Müdürü Ahmet Kölemen, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Ahmet Gök ile sendika üyesi okul müdürleri ve iş yeri temsilcileri katıldı. (İLKHA)