Engellilere verilen dini eğitim stantta anlatıldı
Diyarbakır İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü tarafından kurulan stantta engellilere verilen dini eğitim anlatıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı ‘Hayat boyu öğrenme’ projesi kapsamında Diyarbakır’da çeşitli kurumların ve el sanat ürünlerinin tanıtıldığı öğrenme şenlikleri sergisi düzenledi.
Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezinde düzenlenen şenlikte, Diyarbakır İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü de stant açtı. Kurulan stantta Engelli Koordinatörlüğünün yapmış olduğu hizmetler anlatıldı.
Kurdukları stant hakkında açıklamalarda bulunan Diyarbakır Müftülüğü Engelliler Koordinatörü Musa Salim Söyler, kurmuş oldukları stantla engellilere vermiş oldukları eğitimi uygulamalı bir şekilde anlattıklarını belirtti.
Standa olan ilginin beklenenden daha fazla olduğunu ifade eden Söyler, engellilere ulaşmak için çaba içerisinde olduklarını söyledi.
İlk defa vermiş oldukları eğitimi, stantta anlattıklarını dile getiren Söyler, “Burası bir öğrenme şenliği olarak Milli Eğitim Bakanlığının Hayat Boyu Öğrenim Şubesi tarafından farklı kurum kuruluşların standını açması ve kendi eğitimlerini tanıtması şeklinde yapıldı. Biz de İl Müftülüğü olarak yapmış olduğumuz kabartma Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim ve işaret dili, dini terimler ve Kur’an-ı Kerim’i gelen misafirlerimize gösteriyoruz. Engellilerin Kur’an’ı Kerim’i okumasının o kadar da zor bir şey olmadığını, daha kolay bir şekilde insanların Kur’an’ı okumayı öğrenebileceği gibi görme ve işitme engelli öğrencilerimiz de nasıl eğitim gördüklerini bir nevi burada uygulamalı ve materyallerimizle birlikte göstermek için buradayız. İlk defa stant kuruyoruz. Öğrenme şenlikleri kapsamında ilk defa böyle bir stant açılmış oldu. Halkın standa bakış açısı bizim beklediğimizin biraz daha üstünde. Bizi sevindiren en önemli şey, bize yardımcı olabilecek kurum ve kuruluş yöneticilerinin, idarecilerinin standa daha hassasiyet göstermeleri oldu. Bu, bizi çok sevindirdi. Vali yardımcımız geldi, standa bizzat özel bir alaka gösterdi. O bizi daha da memnun etti. Daha önce kabartma eğitiminin nasıl olduğunu merak edenler de standa ilgi gösteriyorlar.” dedi.
Engellilere yönelik yapmış oldukları faaliyetlerden bahseden Söyler, “Burada imkanlar daha fazla olursa biz daha fazla bir kitleye hitap edeceğiz. Yaklaşık 3 yıldır bu noktada engelli koordinatörlüğü olarak hizmet veriyoruz. Alanı genişletmek için çaba sarf ediyoruz. Mesela geçen sene 30 küsur hoca, hanımlara işaret dili kursunu verdik, yine başlayacağız. Kabartma eğitimi vereceğiz. Alanı genişletmek suretiyle daha fazla engelli kardeşlerimize ulaşmak için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Engellilerin bize ulaşabilmeleri çok kolay. En yakın müftülüklere bunun için başvurabilirler. İl Müftülüğünde Engelli Koordinatörlüğü birimimiz var, oraya da bulundukları mahalleye en yakın camiye de başvurabilirler.” ifadelerini kullandı.
Engellilere inanç, itikat ve ibadet noktasında eğitim verdiklerini dile getiren Söyler, sözlerine şöyle devam etti:
“Diyanet İşleri Başkanlığının bu noktada atmış olduğu adımlar sayesinde şu anda 81 ilimizin hepsinde ve hatta büyük, küçük ilçeler de dâhil olmak üzere engelli koordinatörlüğü birimi oluşturuldu. Engellilere vermiş olduğumuz manevi destek ve eğitimler sayesinde onların da bir nebze olsun hayata daha fazla gülümsemesi bizi sevindiriyor. İnanç, itikat ve ibadet noktasında onlara vermiş olduğumuz dersler neticesinde karşılığını görüyoruz. Onlardaki iştiyakı, arzuyu görüyoruz. Bu, bizleri daha fazlasıyla memnun ediyor. Çalışmalarımızı daha da güçlendirmek istiyoruz. Onların bu halini gördükçe bizde artı bir şevk, heyecan oluşuyor.” (M. Hüseyin Temel, Abdurrahman Tetik – İLKHA)