Kur'an Bülbülleri Final için Yarıştı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İmam Hatip Liseleri arası Güzel Kur'an Okuma Yarışması'nın finali Diyarbakır'da yapıldı. Yoğun bir katılımın olduğu yarışmada, dinleyiciler Kur'an ziyafetine doydu.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye İmam Hatip Liseleri arası "Güzel Kur'an-ı Kerîm Okuma Yarışması" finali düzenlendi. Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen final programına Vali Mustafa Cahit Kıraç, İmam Hatip Liselerinin müdürleri, yetkililer, öğrenciler ve halk katıldı.
Yarışmanın jüriliğini Prof. Dr. Ali Erbaş, Yardımcı Doç. Dr. Hacı Önen, Dr. Fatih Loca, Fatih Okumuş, Öğretim Görevlisi Bayram Kanarya, Öğretim Görevlisi Kadri Alperen yaptı.
Final yarışması Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Rıfat Ablay'ın Kuran tilavetiyle başladı.
Yarışmada kısa bir sinevizyon gösterisi yapıldı.
Programda bir konuşma yapan Vali Kıraç, "Bu yarışmanın amacı Kur'an-ı Kerim'e yakışır bir şekilde okumaya çalışmaktır. En güzeli bunun manevi havasını almaktır. Kur'an-ı Kerim'i kendine özgü okunuş tavrıyla indiği günden beri insanları derinden etkilemiştir. Kur'an lafızlarının dizilişi, manalarındaki derinlik güzel ses ve okunuş tarzı ile oluşan ahenk onu okuyan ve dinleyenlere İlahi kelamın yüceliğini hissettirmektedir. Bundan dolayı İslam âlimleri Kur'an'ın tarifini yaparlarken onun okunmasıyla ibadet edilen bir kitap olduğuna dikkat çekmişlerdir. Tabii ki Kur'an-ı Kerim doğru ve güzel okunmasının yanı sıra ayrıca mesajlarına bakmak gerekir" dedi.
Öğrenciler yarışmanın sonucunu heyecanla beklerken, programda İl Müftülüğü İlahi Korosu gazel ve ilahiler seslendirdi.
Yarışmada İstanbul Ümraniye Anadolu İmam Hatip Lisesinden Edip Ali Akan birinci, Kahraman Elbistan Anadolu İmam Hatip Lisesinden Mustafa Avni Çelik ikinci, Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesinden Hasan Latifoğlu da üçüncü oldu.
Sonuçların açıklanmasının ardından ödül töreninde, yarışmaya katılan öğrencilere, lise müdürlerine ve öğrencileri yetiştiren öğretmenlere hediyeler verildi.
Yarışmada birinci olan Edip Ali Akan ödülünü Vali Kıraç'tan aldı.
"Kur'an okumak bir sanattır"
Vali Kıraç, DÜ İlahiyat Fakültesi araştırma görevlisi Rıfat Albay'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açışılında yaptığı konuşmada, yıllar sonra "bereketli hilalde, mübarek topraklarda" yeniden hizmet etme imkanı bulduğu için Allah'a hamd ettiğini belirterek, "Perşembe günü fiilen Diyarbakır valiliği görevini üstlendim. Diyarbakır'daki ilk halkla buluşma toplantımızı Allah böyle güzel bir ortamda nasip etti, ne kadar şükretsem azdır" dedi.
Popüler kültürün aşındıran etkilerinin insanı bunalttığı bir çağda yaşandığını belirten Vali Kıraç, şöyle konuştu: "Toplumsal, bireysel sorumluluğu olanlar, bir biçimde günümüz insanını kasıp kavuran bu manevi, ahlaki yozlaşmayı önlemeye çalışmaktadırlar. Bunun bilinen yegane yolu da her alanda ve her dönemde gelişmenin itici gücü olmuş eğitime gerekli önemi vermektir. Hepimizin amacı, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı, milletimizin milli, ahlaki, insani ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan, geliştiren, ailesini, vatanını ve milletini seven ve daime yüceltmeye çalışan görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş vatandaşlar olarak yetiştirilmeleridir. Bu yarışmanın temel amaçlarından biri de budur. Yarışmada bununla birlikte Kur'an-ı Kerim, Allah kelamını kendisine yaraşır bir şekilde okunmasını ve dinlenmenisini sağlamaktır. "
Kıraç, Kur'an-ı Kerim'in doğru ve güzel okunmasının yanı sıra mesajlarına bakılması gerektiğini, bu öğreti ve mesajların bütün insanları kuşatan, çağdan çağa, ülkeden ülkeden değişmeyen, her coğrafyada, her toplumda her zaman geçerli olabilen, her ortamda davranış ve uygulamalara yansıtılabilen nitelikler olduğunu kaydetti.
Mesajları iyi anlayıp idrak etmenin, insan ve toplumu refaha ve huzura kavuşturacağını anlatan Vali Kıraç, şöyle devam etti: "Öğretileri sadece Müslümanlar için değil, bütün insanlığın mutluluğuna ve kurtuluşuna ışık tutabilicek nitelikte olan yüce dinimiz ve ilahi kitabı ayrı bir değerdedir. İslam dini, komşusu açken karnı tok olan bizden değildir derken, komşusunun dinine, diline, ırkına, cinsiyisetine, mensubiyetine atıfta bulunmamıştır. insan olduğu için ona değer vermemiz gerektiğini ifade etmiştir. Böyle bir dinin mensubu olarak insana, insan değerini vermenin bir insanlık görevi, bir dini vecibe olduğunun altını çizmek istiyorum."
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan da Kur'an-ı Kerim'in insanlığın kurtuluşu için insanların ihtiyaçlarına göre en son gönderilen ve kıyamete kadar hükmü geçerli olan ilahi bir kitap olduğunu söyledi.
İlahi vahye muhatap olan hazreti Muhammed'in Kur'an-ı Kerim'i çok güzel eda ve ses ile okuyup ashabına öğrettiğini ve onun getirdiği hayat ölçülerini bizzat uygulayarak açıkladığını belirten Aycan, "Kur'an okumak bir sanattır. Asırlardan beri Kur'an-ı Kerim'in doğru ve güzel okunması, ezberlenmesi ve sonraki nesillere öğretilmesi için dünyanın her bir yerinde cami halkaları oluşturulmuş, okullar, medreseler, fakülteler gibi eğitim kurumları açılmıştır" dedi.
11 öğrenciden Kur'an ziyafeti
Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Halit Erbaş başkanlığındaki jüri, kendi bölgelerinde birinci olan 11 öğrenciyi dinledi. Öğrenciler maharetlerini sergilerken, programı izleyenlenden de büyük alkış aldı.
Yarışmada İstanbul Ümraniye Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden Edip Ali Akan, Türkiye birincisi, Kahramanmaraş Elbistan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden M.Ayni Çelik ikinci, Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden Hasan Latifoğlu da üçüncülüğü elde etti.
Dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Programa milletvekilleri, Emniyet Müdürü Recep Güven, İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş ve Milli Eğitim Müdürü Hadi Ağırbaş ile çok sayıda davetli katıldı. (İLKHA / AA)