Çin'den iPhon'e (ABD'ye) karşı bir adım daha
Nikkei Asia’nın haberine göre, Çin’in merkezi hükümet çalışanlarının iPhone kullanımına getirdiği kısıtlamalar yerel yönetimleri ve devlete ait şirketleri de kapsayacak şekilde genişletiliyor.
Merkezi bakanlıklar ve kurumlar, 2020 yılından bu yana resmi işlerde yabancı markalı ürünlerin kullanımını kısıtlıyor. Aralarında bir hükümet çalışanının da bulunduğu kaynakların Nikkei’ye verdiği bilgiye göre, bu kısıtlamalar bu yılın ağustos ayından bu yana vilayetler ve şehirler de dahil olmak üzere yerel yönetimler ve kamu iktisadi teşebbüsleri çalışanlarını da kapsayacak şekilde genişletildi.
Çin pazarındaki satışlar üzerindeki etkiye ilişkin endişeler Apple’ın piyasa değerini iki gün içinde yaklaşık 190 milyar dolar aşağı çekti.
Pekin’de devlete ait bir şirkette çalışan bir kişi, eylül ayı başında bu hamleyle ilgili gizli bir bildirim aldığını söyledi. Çalışana göre, tebligatta yasağın 1 Ekim’den itibaren ticari sırlarla ilgili şirket departmanlarına ve gelecek yıl 1 Mart’tan itibaren de tüm çalışanlara uygulanacağı belirtiliyordu.
Çalışana göre şirket son üç yıldır iPhone’ların kullanımını “tavsiye” olarak kısıtlıyor ve çalışanların çoğu iş için kullanmıyor, ancak birçoğunun kişisel kullanım için iPhone’ları var. Son bildirimin Apple Watch ve AirPod kablosuz kulaklıkları da içerdiği ve bunların işyerine getirilmesinin yasakladığı kaydedildi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu’na göre 2021 yılı itibariyle Çin’de 56,33 milyon merkezi ve yerel hükümet yetkilisi ve devlete ait işletmelerin çalışanı bulunuyor. Çin’deki BT ürünleri hakkında bilgi sahibi olan bir analist, “Birçok devlet çalışanının halihazırda iki iPhone’u ve Çin markalı ürünleri var, ancak [Komünist] Parti’nin yönlendirmesi özel şirketlere ve bireylere yayılırsa, satışlar üzerindeki etkisi kaçınılmaz olacaktır” dedi.
Çin, Apple’ın en önemli pazarlarından biri olup, bu yılın nisan-haziran döneminde toplam satışların yaklaşık %20’sini oluşturdu.
iPhone’ların montajı da Çin’deki fabrikalarda yapılıyor ve şirketin hisse senedi fiyatı, kullanım kısıtlamalarına ilişkin haberler nedeniyle 6-7 Eylül tarihleri arasında iki günde %6,4 düştü.
Çin hükümeti 2010 yılı civarında yerli internet devlerini desteklemek amacıyla ABD merkezli Google ve Facebook ile diğer şirketlerin Çin anakarasında kullanımını kısıtlamıştı.
Bu arada ABD de Huawei ürünlerinin ve Çin menşeli video paylaşım uygulaması olan TikTok’un kullanımını ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle kısıtladı.(harici)