Türkiye'nin İlk Başörtülü Başkanları
30 Mart mahalli idareler seçimlerinde, rakiplerini geride bırakarak belediye başkanlığına seçilen ilk başörtülü başkanlar, 28 Şubat sürecinde yaşanan sıkıntıların ardından eğitim ve kamudaki engelin kalkması sonrası yeni bir dönemin başlangıcına bizzat tanıklık edecek.
Bazıları 28 Şubat sürecinde memuriyetten atılan bazıları okuldan uzaklaştırılan kadın başkanlar, 5 ay önce TBMM genel kuruluna 4 kadın milletvekilinin başörtüsüyle katılması ardından şimdi de yerel yönetimlerin en üst kademesinde millete hizmet etme imkanı bulacak.
Ankara
Ankara'nın Güdül ilçesinde belediye başkanlığını, resmi olmayan sonuçlara göre kazanan AK Parti adayı Hava Yıldırım, ilçedeki seçimin galibi oldu.
1976 Güdül doğumlu Yıldırım, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1997'de mezun oldu. Mezuniyet sonrası başladığı avukatlığı 15 yıldır sürdüren Yıldırım, 2001 yılında AK Parti Güdül İlçe Başkanlığı kurucusu oldu. 2009 yerel seçimlerine kadar 2 dönem ilçe başkanlığı görevini yürüten Yıldırım, 2009 yılında AK Parti'den Ankara İl Genel Meclis Üyesi seçildi. Çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşlarında görevleri bulunan Yıldırım, evli ve iki çocuk annesi.
Van
Van'ın Erciş ilçesinde belediye başkanlığını, resmi olmayan sonuçlara göre kazanan BDP adayı Diba Keskin de 5 yıl boyunca başörtülü olarak belediyeyi yönetecek.
İlçe Seçim Kurulunun resmi olmayan sonuçlarına göre, 70 bin seçmenden 34 bin 605'inin oyunu alan Keskin, ayrıca Erciş'in ilk kadın belediye başkanı da oldu.
Keskin, 1973 yılında Muş'un Malazgirt ilçesinde doğdu. İmam hatip olan babasının görevi nedeniyle uzun yıllar önce Erciş'e yerleşen Keskin, ilk, orta ve lise eğitimini ilçede tamamladı. 30 Mart'taki seçimlerde belediye başkanı seçilen Keskin, evli ve 4 çocuk annesi.
Konya
Konya'nın metropol ilçelerinden Meram'da belediye başkanlığını, resmi olmayan sonuçlara göre kazanan AK Parti adayı Fatma Toru, gelecek 5 yıl boyunca başörtülü olarak başkanlık yapacak.
1972 yılında devlet memuru bir ailenin kızı olarak Konya'da dünyaya gelen Toru, gerek öğrenim hayatında gerekse çalıştığı kurumlarda, inancından dolayı taktığı başörtüsü nedeniyle sıkıntılı yıllar yaşadı. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi mezunu olan Toru, mezuniyet sonrası Konya'da bir kamu kuruluşunda başladığı görevinden, kılık kıyafeti nedeniyle baskılar sonucu ayrılmak zorunda kaldı.
Toru, kamu kurumlarında başörtüsü engelinin ortadan kaldırılması üzerine AK Parti tarafından Meram Belediye Başkan adayı gösterildi. Seçimde ilçedeki geçerli 192 bin 509 oydan 136 bin 160'ını alarak başkan seçilen Toru, başörtüsüyle Meram Belediye Başkanı oldu.
Elazığ
Elazığ'ın Keban ilçesinde, resmi olmayan sonuçlara göre, AK Parti'den belediye başkanlığına seçilen Fethiye Atlı, ilçenin ilk kadın belediye başkanı oldu.
Keban'da 1963 yılında dünyaya gelen Atlı, ilk, orta ve lise eğitimini ilçede tamamladı. Evli olan Atlı, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ev İdaresi Bölümünden mezun oldu.
1990-2000 yılları arasında devlet memurluğu da yapan Atlı, 28 Şubat sürecinde başını örttüğü için sıkıntılar yaşadı. Mahkemelere çıkmak zorunda kalan Atlı, AK Parti'den aday olduğu seçimlerde yarışı önde göğüslemeyi başardı.
Diyarbakır
28 Şubat döneminde başını örttüğü için 2 kez üniversiteden uzaklaştırılan Güler Özavcı Doğu, BDP adayı olarak girdiği seçimlerde Diyarbakır'ın Hazro Belediye Başkanlığına seçildi.
Eğitim gördüğü Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesinde başörtüsünden dolayı kınama ve uyarma cezası verilen ardından 2 kez de uzaklaştırma cezasına çarptırılan Doğu, yerel seçimde aday olduğu BDP'den Hazro Belediye Başkanlığını kazandı.
Eskişehir
Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde belediye başkanlığına, resmi olmayan sonuçlara göre seçilen AK Parti adayı Zeynep Akgün, yerel seçimlerde rakiplerini geride bırakarak kazanan başörtülü adaylar arasında yer aldı.
1976 yılında Eskişehir'de dünyaya gelen Akgün, orta ve lise eğitimini Sarıcakaya İmam Hatip Lisesi, yüksek öğrenimini Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladı.
Evli ve bir erkek çocuk annesi olan Akgün, 2003 yılında AK Parti Mihalgazi Kadın Kolları Başkanlığına seçildi, 2004 yılında tüm üyeleri kadınlardan oluşan Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu.
1976 Güdül doğumlu Yıldırım, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1997'de mezun oldu. Mezuniyet sonrası başladığı avukatlığı 15 yıldır sürdüren Yıldırım, 2001 yılında AK Parti Güdül İlçe Başkanlığı kurucusu oldu. 2009 yerel seçimlerine kadar 2 dönem ilçe başkanlığı görevini yürüten Yıldırım, 2009 yılında AK Parti'den Ankara İl Genel Meclis Üyesi seçildi. Çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşlarında görevleri bulunan Yıldırım, evli ve iki çocuk annesi. (AA)