'FETÖ yargısı mağdurları yeniden yargılanmalı!'
FETÖ yargısı mağdurlarının yeniden yargılanması gerektiğine işaret eden siyasi parti, sendika ve STK temsilcileri, 20-25 yıldır cezaevlerinde olan Yusufîlerin sesinin duyulması çağrısında bulundular.
İslamî kimlikleri nedeniyle Derin Devlet ile FETÖ'cü hâkim, savcı ve polisler tarafından kurulan kumpaslarla cezaevine atılan Yusufî mahkûmların yakınları, yaşadıkları mağduriyetleri anlatmak için devlet ve hükümet yetkililerine mektup yazdılar.
“28 Şubat ve FETÖ Mağduru Tutsaklara Adalet” için mektup yazan ailelere; HÜDA PAR Adana İl Başkanlığı ve Saadet Partisi İl Başkanlığının yanı sıra onlarca STK ile vatandaşlar da destek verdi.
Mektupların; Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, TBMM Adalet Komisyonu ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna gönderilmesinin ardından açıklama yapan aileler, “Af değil, yeniden yargılanma istiyoruz” diyerek adalet istediler.
Basın açıklamasının ardından İLKHA mikrofonlarına konuşan siyasi parti, sendika ve STK temsilcileri, 20-25 yıldır cezaevlerinde olan FÖTÖ yargısı mağdurlarının yeniden yargılanması gerektiğini dile getirdiler.
“HÜDA PAR olarak Yusufîler ve ailelerinin yanındayız”
Derin yapılar ve FETÖ mağduru mahkûmların uzun yıllardır görmezden gelindiğine dikkat çeken HÜDA PAR Adana İl Başkanı Veysel Yavuz,“Öncelikle FETÖ yargısı tarafından mağdur edilen mahkûmların ve ailelerinin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. HÜDA PAR olarak bu hususta ne gerekiyorsa yapmaya çalışacağız ve bu konunun takipçisi olacağız.”dedi.
İslami kesimlere kurulan kumpasların deşifre olmaya başladığına işaret eden Yavuz, “Malum 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çok sayıda polis, savcı ve yargı mensubu FETÖ mensubu olarak gözaltına alındılar. Bu süreçte gördük ki; bu mahkûm ailelerinin eşlerine ve çocuklarına ceza veren savcı ve hâkimler FETÖ'den cezaevlerine atıldılar.”diyerek hakikatin ortaya çıkmaya başladığını söyledi.
“Adalet ise herkese adalet olması lazım!”
Yargılamada gözlenen çifte standartlara da dikkat çeken Yavuz, “Bu süreçte bir çifte standart da göze çarpmakta. Kumpas, Ergenekon ve Balyoz davalarında elit olarak bilinen kişilerin davaları hemen düşürülüp beraat ettirilirken dışarıya çıkmaları sağlanırken mazlum ve sahipsiz olan kişilerin ise kesinlikle gözetilmediğini görüyoruz. Bu çifte standardın izahı olamaz! Adalet ise herkese adalet olması lazım. HÜDA PAR olarak bu adaletsizliğin giderilmesi için sonuna kadar bu konunun takipçisi olacağız”şeklinde konuştu.
“FETÖ terör örgütü kumpas kurmakta çok mahir”
Kumpaslarla cezaevlerine atılanların yeniden yargılanması gerekliliğini savunan MEMUR SEN Adana İl Başkanı Mehmet Sezer ise,“15 Temmuz darbe ve işgal girişiminden sonra gördük ki bu FETÖ terör örgütü kumpas kurmakta çok mahir. FETÖ yargısı mağdurlarının aileleri tarafından yapılan basın açıklamasını dinledim. Mağdur aileler açıklamalarında ‘Biz özgürlük istiyoruz, bizi affedin, biz cezaevinden çıkalım!' demiyorlar. Diyorlar ki ‘Adil yargılanalım!' Bu talep çok önemli ve mutlaka dikkate alınmalı.”dedi.
“28 Şubat ve FETÖ mağdurlarının seslerine de kulak verilsin”
Geçmiş dönemlerdeki kumpasların, 15 Temmuzdan sonra daha net görünmeye başlandığını belirten Sezer, “28 Şubat ve FETÖ mağduru bu kardeşlerimizin seslerine de kulak verilsin ve adil bir şekilde yargılansınlar. Orada mağdur olanlar varsa mağduriyetleri giderilsin. Bizim arzu ettiğimiz budur. Memur Sen olarak da hem biz, hem de Ankara genel merkezimiz tarafından özellikle bu tür mağduriyetlerin giderilmesi noktasında, adil yargılanılması noktasında mücadele ediyoruz. Kamuoyu oluşturup görüşmeler yapıyoruz. Altını çiziyorum, istediğimiz şu, adil yargılama!”diyerek görüşlerini paylaştı.
“Nihayet FETÖ kumpasları gündeme gelmeye başladı”
FETÖ'nün devlet kademelerini ele geçirerek ülkeyi kaosa sürükleyen bir çete olduğunu ifade eden Tüm Gazeteciler İnternet Medyası Yazarlar ve Yayıncılar Derneği (TÜGİYAD) Başkanı Hacı Ali Doğan, “Ülkemizde özellikle 15 Temmuz olaylarından sonra gerçek yüzünü göstermiş olan FETÖ yapılanmasının, bugüne kadar hem adliyede hem de mülkiyede ve ülkenin diğer çeşitli kademelerinde, kamu kurumlarında örgütlenmiş olduğu ortaya çıktı. Bu minvalde bundan önce yaşanan süreçte çeşitli kişiliklere ve kurumlara kurulan kumpaslar elhamdülillah nihayet gündeme gelmiş durumda.”dedi.
“Mağdurların hak ve itibarlarının iade edilmesi adaletin tesisi açısından çok önemli”
Bugüne kadar FETÖ'nün kumpas kurduğu mağdurların seslerinin pek duyulmadığını hatırlatan Doğan, “Örneğin Sivas Davası, Vasat Davası ve Hizbullah Davası'nda çok mağduriyetler yaşandı. Örneğin bir Şahmerdan Sarı Hoca var ki iki oğlu suçsuz yere cezaevinde yatıyor. Kendisi de şu an yurt dışında mağdur bir şekilde muhacir olarak hayatını idame ettiriyor. Ülkemizde maalesef böyle büyük mağduriyetler ve sıkıntılar var. Bunlarla ilgili yaşanan süreçte dahli olanların özellikle FETÖ mensubu kişilerin, devlet kurumlarının içerisinde odaklanmış olan çetenin bertaraf edilmesi ülkemiz adına önemli bir adım fakat bunun devamının getirilmesi lazım. Bu anlamda FETÖ kumpasları ile mağdur edilen insanların haklarının ve itibarlarının iade edilmesi adaletin tesisi açısından çok önemli.”ifadelerini kullandı.
“FETÖ yargısı mağdurları için adım atılsın!”
Hükümetin bu güne kadar FETÖ yargısı mahkumlarına yönelik bir çalışmasının olmamasını garipsediklerini belirten Doğan, “Son günlerde çıkartılan kanun hükmünde bir kararname ile bazı adi suçlular cezaevlerinden çıkartıldı. Ama önemli olan siyasi anlamda mahkum edilmiş, kumpasa uğramışların haklarının iade edilmesi idi. Biz bunu bekliyorduk fakat bu anlamda henüz bir adım atılmış değil. İnşallah önümüzdeki günlerde böyle bir adımın atılmasını hem Cumhurbaşkanlığı makamından hem Başbakanlıktan hem de Adalet Bakanlığından talep ediyoruz. Zira adaletin olmayacağı bir yerde bağımsızlığın da olmayacağı gün gibi aşikardır.”diyerek adalet için yetkililerin adım atması gerektiğini söyledi.
“Bu süreçte 28 Şubat ve FETÖ mağdurlarının yeniden yargılanması gerekli”
Son olarak mikrofonlarımıza konuşan Adana İnsani Yardım Derneği (ADYAR) Başkan Yardımcısı Mahmut Eraslan da FETÖ mağdurlarına yönelik bir düzenlemenin elzem olacağını ifade etti.
“Malum 28 Şubat, herkesin mağdur olduğu özellikle de dindarların mağdur edildiği bir süreç oldu.”diyerek yaşananlara dikkat çeken Eraslan, “FETÖ darbe girişimi ile birlikte şu an kimin ne olduğu ortaya çıktı. Emniyette, istihbaratta ve yargıda odaklanmış FETÖ yapılanması da bir bir deşifre oldu. Şimdi bazı hakim ve savcıların da bu yapıdan olduğu ortaya çıkınca yapılan yargılamalara ve verilen mahkumiyet kararalarına yeniden bir bakmak lazım. Çünkü FETÖ grubu kendilerinin dışında kim varsa bunları mahkum ettirdi. Alternatif hiçbir dini kuruluş istemediler, onların gelişmesine müsaade etmediler. Gelişecek olanları da kurdukları kumpaslarla cezaevlerine attılar. Darbe girişiminin ardından FETÖ'cüler yargılanmaya ve kurdukları kumpaslar ortaya çıkmaya başladı. Böyle bir süreçte tekrar geriye dönüler 28 Şubat ve FETÖ mağdurlarının tekrar gözden geçirilmesi ve yargılanması gerekli. Bu yeni süreçte mağduriyeti olan, mazlum olan mustazaf olan insanların özgürlüğüne kavuşması lazım diye düşünüyorum.”diye konuştu. (Doğruhaber)