FETÖ mağduru Mehmet Ali Tekin tahliye edildi
'Umut Davası' (Selam-Tevhid) kumpası mağdurlarından Gazeteci Mehmet Ali Tekin tahliye edildi. Sözde Tevhid-Selam Örgütü'nün üyesi olmak suçundan yargılanan Mehmet Ali Tekin, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de İnterpol tarafından tutuklanmış ve 15 Temmuz darbe girişiminden saatler önce cezaevine gönderilmişti.
2000 yılında Umut Operasyonu ile göz altına alınarak sözde Tevhid – Selam Örgütü üyesi olmak suçlamasıyla 5 yıl cezaevinde tutulan ve daha sonra serbest bırakılan gazeteci Mehmet Ali Tekin 14 yıl süren yargılamadan sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından hakkında verilen hüküm onanmış, Tevhid -Selam Örgütünün liderlerinden olma suç isnadı ile 12 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilmişti.
17.03.2014 tarihinde hakkında verilen hükmün onanmasından sonra 13.11.2015 tarihinde anayasa mahkemesine bireysel başvuruda bulunarak iade-i mahkeme isteyen Mehmet Ali Tekin in Tebriz’de bulunduğu süreç içerisinde Türkiye’nin konsolosluğuna giderek bilgi istediği kendisine herhangi bir aranmasının olmadığına dair bilgi verildiği ve pasaportunun süresi de uzatıldığı bilgisine ulaşıldı.
28 Mart’tan bu yana Azarbeycan’ın başkenti Bakü’de göz altında tutulan Mehmet Ali Tekin’in örgüt lideri olarak hüküm giymesine sebep Tevhid – Selam adlı uydurma örgüttü. Bilindiği gibi 2011 yılında ortaya çıkartılan Tevhid – Selam örgütü dinleme skandalı böyle bir örgüt adı altında kurulan kumpasın birincisi değildi. Daha önce 2000 yılının 5 Mayıs’ında Umut Operasyonu adı altında yüzlerce insan gözaltına alınmış, işkenceden geçirilmiş, Selam Gazetesi yönetici ve çalışanlarının bir kısmı da Tevhid – Selam örgütü üyesi olmak suçu ile tutuklanmıştı. Aslında yasal olarak çıkartılan bir gazete ve yasal olarak çıkartılan bir derginin adları birleştirilerek bir örgüt icat edilmişti.
Başta Uğur Mumcu’nun öldürülmesi olmak üzere o güne kadar açığa çıkarılamamış ne kadar faili meçhul siyasi cinayet varsa bu uydurma örgütün üzerine yıkılmış, Selam Gazetesi sahipleri ve çalışanları örgüt üyesi veya lideri olmak suçlamaları ile ağır cezalara çarptırılmıştı. Gazeteci Mehmet Ali Tekin de bunlardan birisiydi. Halen bu davadan 16 yıldır cezaevinde tutulan insanlar bulunmaktadır.
Selam Gazetesi İslami kimliği ile birlikte Amerikan ve İsrail karşıtı yayınları ve Fethullah Gülen’e yönelik eleştiri yazıları ile biliniyordu. Bu durum Umut Operasyonu ile Selam Gazetesi ve çevresinin cezalandırılmak ve susturulmak istenmiş olması kanaatini güçlendirmektedir. Bugünlerde Amerika ve İsrail’le işbirliği yaptıkları açıkça ortaya çıkan paralel yapının 2011 yılından sonra bu sözde örgüt adına yaptığı dinlemeler, aslında 2000 yılında gerçekleştirilen Umut Operasyonunun arkasında da aynı güçlerin olduğu tezini güçlendirmektedir.
MEHMET ALİ TEKİN GÖZALTINA ALINMA VE YARGILANMA SÜRECİ KRONOLOJİSİ
05.05.2000 – Gözaltına alındı
11.07.2000 – Kamu davası açıldı
07.01.2002 – Aleyhine hüküm verildi
12.11.2002 – Yargıtay 9. Ceza Dairesi hükmün bozulmasına karar verdi
28.07.2005 – Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tekrar hüküm tesis edildi
08.11.2006 – 9. Ceza Dairesi tarafından tekrar hüküm bozuldu
17.01.2013 – Tekrar hakkında hüküm tesis edildi
31.03.2014 – Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bu hüküm onandı
13.11.2015 – Anayasa mahkemesine bireysel başvuruda bulundu
09.07.2016 - Bakü'de tutuklandı
15.07.2016 - Cezaevine girdi
Umut Davası
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2013'te, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu çok sayıda olayı kapsayan "Umut" operasyonuna ilişkin açılan ve Yargıtay'ın bozma kararından sonra tekrar görülen davada 3 sanığı "yasadışı Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu" örgütünü kurmak ve yönetmek suçundan 12 yıl 6'şar ay, 5 sanığı ise aynı örgüte üyelikten 6 yıl 3'er ay hapse mahkum etmişti. Sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap, "silahlı suç örgütü kurma ve yönetme" eylemlerinden 15'er yıl hapis cezasına çarptırılmış, iyi halleri nedeniyle cezaları 12 yıl 6'şar aya indirilmişti. Sanıklar Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın da "silahlı suç örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırılmış ve cezaları iyi halleri dikkate alınarak 6 yıl 3'er ay olarak belirlenmişti.
FETÖ kumpası olan ve ismi Selam-Tevhid olarak uydurulan sözde örgüt, adını Fethullah Gülen aleyhinde haber ve yazıların yayımlandığı Selam Gazetesi ve Tevhid Dergisi'nden alıyor. Söz konusu kumpasta, hakkında yeniden yargılanma kararı verilen isimler dışında Necdet Yüksel, Ferhan Özmen, Rüştü Aytufan 'ağırlaştırılmış müebbet' cezasıyla halen cezaevinde tutuluyor. (İslamianaliz)