'Söylem Selefi ama hakikat Batılıdır'
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Görgün, Selefi(ci)liğin İslam Medeniyetini tahrip mekanizmasına dönüştüğünü belirterek, "Mekke'ye baktığımızda bu tahribatı çok net görüyoruz. Mekke'de neredeyse Kabe'den başka hiç bir değer yoktur. Mekke'nin yönetimi tamamen batılı şirketler tarafından yürütülmektedir." dedi.
İbn Haldun Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, İslam Araştırmaları Merkezi'nin (İSAM) Üsküdar'daki konferans salonunda, İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından (İSAR) "Modernleşme, Protestanlaşma ve Selefilik / Modern İslami Yorumlarda Metnin/Nassın Araçsallaştırılmasını" konulu bir sempozyum düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda İbn Haldun Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü yarı zamanlı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mürteza Bedir programın açılış ve selamlama konuşmasını yaptı.
Bedir’in başkanlık ettiği "Modernite ve Köklere Dönüş" başlıklı açılış oturumunun "Selefiliğin Çözümlenmesi İçin Bir Anahtar, Modern Bilimlerin Gelişiminde Kuram - Gözlem Bağıntısının Dönüşümü" başlıklı ilk tebliğini İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ayhan Çitil sundu.
İkinci tebliği "Selefi(ci)lik ve Modernizm" başlıklı sunumu ile İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda İbn Haldun Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü yarı zamanlı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Tahsin Görgün yaptı.
"Söylem Selefi ama hakikat Batılıdır"
Görgün, Selefi(ci)liğin İslam Medeniyetini tahrip mekanizmasına dönüştüğünü belirterek, "Mekke'ye baktığımızda bu tahribatı çok net görüyoruz. Mekke'de neredeyse Kabe'den başka hiç bir değer yoktur. Mekke'nin yönetimi tamamen batılı şirketler tarafından yürütülmektedir. Orada söylem Selefi ama hakikat Batılıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Açılış oturumunun son tebliğini ise "Modernite ve Din, Metin mi Din mi?” başlıklı sunumu ile İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk verdi.
Şentürk, dini salt metne indirgemenin çok tehlikeli bir yaklaşım olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Benim anlayışıma göre din bir medeniyettir. Dini, bir kitaba indirgemek dine yapılabilecek en büyük ihanettir. Ve böyle bir yaklaşım dini çökertmek için, içten yıkmak için geliştirilmiş bir stratejidir. İslamı bir medeniyet olarak yok etmek isteyen insanlar böyle bir yaklaşım ortaya koymuşlar. Burada iki büyük hata gerçekleşiyor. Bunlardan biri, "Bize metin yeter" deyip medeniyetin bütün birikimini tasfiye etmek. Diğeri de bu metni usulsüz ve metotsuz olarak yorumlamaya çalışmak. Bu tavır bizi bir taraftan DEAŞ gibi aşırılığa diğer taraftan İbahi -her şeyi mübah sayan- bir takım sonuçlara götürebilir."
"Kur’an ve Hadis İslam ümmetinin yegane referansıdır"
Şentürk, İslam dünyasının mevcut krizlerden kurtulmasının reçetesinin ümmetin ortak ilimde, hayatta ve ortak referanslarda buluşmasından geçtiğini belirterek "Selefilik ve modernizm, metne aşırı vurgu yapıyor ama nasları yorumlarken İslam medeniyetinin üretmiş olduğu usul-i fıkıh metodundan ayrılıyorlar. Bence esas problem burada ortaya çıkıyor. Çünkü Kur’an ve Hadis İslam ümmetinin yegâne referansıdır. Hepimiz oraya referansta bulunuyoruz. Hepimizin başvuru kaynağıdır. ‘Ancak Kuran ve Hadis’i nasıl yorumlayacağız? Oradan nasıl hüküm çıkaracağız?’ konusunda bir ihtilaf ortaya çıkıyor. İslam medeniyetinin ilim geleneğini, bilim geleneğini sürdürmek isteyenler usul-i fıkıhla Kur’an ve sünneti yorumlayıp oradan hükümler çıkartmaya çalışırken modernist ve selefi dediğimiz insanlar alternatif metotlar kullanıyorlar ya da hiçbir metot kullanmamayı tercih ediyorlar." dedi. (AA)