Dünya servetinin yarısına 2 bin kişi sahip
Oxfam’ın 2019 yılı için hazırladığı raporda, en zengin 2 bin 153 kişinin servetinin en yoksul 4,6 milyar insanın toplam servetinden daha fazla olduğu kaydedildi.
Oxfam’ın raporuna göre, 2019 yılında dünya genelindeki en zengin 2 bin 153 kişinin serveti, en yoksul 4,6 milyar kişinin toplam servetini geçti. 2019 yılının verilerinde aynı zamanda düşük ücretli veya maaş almadan çalışan kadınların ekonomiye katkısının, teknoloji sektörüne kıyasla daha fazla olduğu belirtildi.
Nairobi merkezli İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünya genelinde kadınların hiç ücret almadan çalıştığı sürenin 12,5 milyar saat olduğunu kaydetti. Maaş almadan çalışan kadınların küresel ekonomiye katkısı ise yılda 18.8 trilyon dolar. Bu, teknoloji sektörünün küresel ekonomiye katkısından üç kat daha fazla.
Rapor, Davos’ta düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu’ndan önce açıklandı. Kuruluşun Hindistan CEO’su Amitabh Behar, Reuters ajansına verdiği röportajda ‘bu durumun değişmesi gerektiğini’ söyledi. Behar, bir taraftan Hindistan’da günde 16-17 saat çalışan kadınların, diğer tarafta da ‘Davos’ta kişisel uçakları, kişisel jetleriyle toplanan milyarderlerin olduğunu’ dile getirdi. “Milyoner patlamasına son vermemiz gerekiyor” diyen Behar, bu durumu düzeltmek için hükümetlerin, zenginlerin vergilerini ödediklerinden emin olması ve kontrol etmesi gerektiğini, ödenen bu vergilerin de temiz su ve sağlık hizmetlerinde kullanılması gerektiğini ifade etti.
Behar sözlerine şöyle devam etti: “Şu an en az 30 ülkede protestolar düzenleniyor. İnsanlar sokakta ve ne söylüyorlar? Eşitsizliği kabul etmiyorlar, bu şartlar altında yaşamayacaklarını söylüyorlar. (Duvar)