İsviçre’de Camiler yeniden ibadete açılıyor, ancak...
İsviçre hükümeti 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren ibadethaneleri açma kararı aldı. Ülkede kiliseler, sinagoglar ve camiler halka açık ibadetlerde güvenlik konsepti ve korunma tedbirlerine uymak zorunda olacak.
İsviçre federal hükümeti 16 Nisan kararlarında koronavirüs yasaklarının üç aşamalı bir uygulama ile gevşetilmesini ilan etmişti. 20 Mayıs’ta alınan yeni kararlar ile camiler 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren tekrar halka açılabilecek. Bunun üzerine İsviçre Sağlık Bakanlığı aynı gün temel şartları ve tavsiyeleri açıklayan bir konsept yayımladı.
İsviçre İslam Kuruluşları Federasyonu’nun (FIDS) açıklamasına göre, alınan karar cami ve cemiyetlerdeki namaz kılma yerlerini, yani mescit bölümlerini de kapsıyor. Camilerdeki eğitim odaları henüz kullanıma açık olmayacak ve hükümetin okullardaki temel eğitimi tekrar başlatma kararına göre açılabilecek. Federasyon Kurban Bayramı için alınacak kararı ise daha sonra yayımlayacağını bildirdi.
İsviçre Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı temel tavsiyelere binaen FIDS İsviçre’deki Müslüman cemaatler için halka açık ibadetlerde ve namazlarda geçerli olan güvenlik konseptini yayınladı. Federasyon bu önemlerin alınabilmesi için camilere ilk etapta üç vakit namaz için açılmalarını tavsiye ediyor. Bu durumda cami cemaatinin vaktinde gelmesi ve namazlar eda edildikten sonra camiden tekrar çıkması isteniyor.
- FIDS Güvenlik Konsepti indirmek için (A2-PDF)
Cami Ziyaretçileri Kaydedilecek
2 metre sosyal mesafenin korunması ve maske takma zorunluluğu camilerde alınacak tedbirler arasında yer alıyor. Federasyon cami kullanım alanını baz alarak her kişiye en az 4 metrekare alan düşmesi gerektiğini vurguladı. Camiler bu durumda namaz kılma yerlerini halılarda işaretleyecek. Cemaatin bireysel seccade getirmesi zorunluluk olacak. Çok sayıda kişinin geleceğini öngören camiler, online veya telefon üzerinden kayıt işlemleri ile sayıyı kontrol altına tutabilecekler. Buna ek olarak olası bir enfeksiyondan sonra herkesi koruyabilmek ve bilgilendirmek için camiler ziyaretçilerin isim, soy isim ve telefon numaralarını kayıt edecekler. Listeler iki haftalık bir süreden sonra kişisel verileri koruma kanunu kapsamında silinmek zorunda olacak.
Hijyen konusunda camilerin hassas olmaları ve sürekli alanları dezenfekte etmeleri tavsiye ediliyor. Kapı kolları gibi yerlerin her vakitten sonra dezenfekte edilmesi gerekirken, cami halıları her iki vakitte bir dezenfektan ile temizlenecek. Aynı zamanda FIDS tuvalet ve abdesthanelerin kullanıma kapanması çağrısında bulundu. Nikah merasimleri ve benzeri faaliyetlere izin verilmezken, cenaze namazlarını imam öncülüğünde aile bireyleri ve yakın çevre ile beraber kılmak mümkün.
Son olarak 12 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaş üstü kişilerin evde kalmaları ve camiye gelmemeleri tavsiye ediliyor. Aynı zamanda hastalık belirtisi gösteren veya hasta ile temasta olan kişilerin de camiye gelmemeleri federasyon tarafından şiddetle tavsiye edilmekte. (perspektif)