120'den fazla Boeing 777 için dünya genelinde uçuştan çekme talebi
ABD'de bir Boeing 777-200'ün motorunun havadayken alev alması sonrasında, dünya genelinde aynı motoru kullanan Boeing-777 model uçakların hangara çekilmesi istendi.
Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden olan Boeing, United Havayolları'na ait bir Boeing 777-200'ün motorunun havada alev almasının ardından dünya genelinde aynı motoru kullanan 777 model uçaklarının hangara çekilmesini talep etti. Pratt & Whitney PW4000 marka motoru kullanan 120'den fazla uçağın indirilmesi tavsiye edildi.
Boeing'den yapılan açıklamada, bu model motor kullanan 69 uçağın şu an için dünya çapında görevde olduğu, 59'unun ise Covid-19 pandemisi nedeniyle zaten uçuş yapmadığı belirtildi. Söz konusu sorundan etkilendiği düşünülen 777-200 ve 777-300 model uçakların daha eski olduğu, yakıt tasarrufu konusunda yeni modeller kadar verimli olmamaları nedeniyle birçok havayolu firmasının filosundan yavaş yavaş çıkarılmakta olduğu da aktarıldı.
United Havayolları 24 uçağını inceleme için hangara çekerken, Japonya'da da havacılık denetleme kurumunun talimatıyla benzer bir karar alındı. Ülkede JAL ve ANA havayollarının Pratt & Whitney PW4000 motorlu toplam 32 uçağının uçuşlarının askıya alındı. Boeing 777'leri kargo uçağı olarak kullanan Güney Kore ise şimdilik ek önlem almayıp Boeing ve ABD'li havacılık kurumlarıyla görüşeceklerini, uçakların Japonya'ya uçurulmayacağını duyurdu.
ABD'nin Denver kentinde yaşanan olayda, Hawaii'nin Honolulu kentine gitmek üzere 213 yolcu ve 10 mürettebatla havalanan uçağın sağ motorunda kalkıştan kısa süre sonra bir patlama meydana gelmişti. Motor alev alırken, uçağın acil iniş yapmasına kadar geçen sürede motordan bazı parçalar yere düşmüştü. Kazada şans eseri yaralanan olmamıştı. Amerikan Ulusal Havacılık Güvenliği Kurulu, ilk incelemelere göre uçaktaki hasarın motorla sınırlı olduğunu ve motorun iki pervanesinin kırıldığını, diğerlerinin de hasar aldığını açıkladı. (Duvar)