75 kişiye çıkartılan AK Parti MKYK'da 47 yeni isim
AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi’nde, partiyi 2023 seçimlerine götürecek dönemin kadroları belirlendi. AK Parti’nin MKYK listesinden 22 kişi liste dışı kaldı. Parti yönetiminde yer alacağı iddia edilen Berat Albayrak listede yer almadı.
AK Parti’nin 7. Olağan Büyük Kongresi Ankara Spor Salonu’nda "Türkiye için güven ve istikrar" sloganıyla toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek aday olduğu kongrede, partinin en üst karar alma organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve 11 üyeli Merkez Disiplin Kurulu için seçim yapılacak.
LİSTE DIŞI KALAN İSİMLER
AK Parti’nin 50 kişiden oluşan mevcut MKYK listesinden 22 kişi liste dışı kaldı. Liste dışı kalanlar içinde Lütfi Elvan Hazine Maliye Bakanlığı'na getirilmiş, Cevdet Yılmaz da Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı'na seçilmişti. Liste dışı kalan Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın AK Parti Meclis grubunda görev üstlenebileceği konuşuluyor. MKYK listesinden çıkan milletvekilleri İffet Polat ve Zehra Taşkesenoğlu ise Merkez Disiplin Kurulu üyeliğine kaydırıldı.
MKYK’da liste dışı kalan isimler şöyle:
AK Parti Milletvekilleri Ahmet Arslan, Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, İstanbul Milletvekili Erol Kaya, İstanbul Milletvekili Eyüp Özsoy, İstanbul Milletvekili İffet Polat, Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Aydın Milletvekili Metin Yavuz, İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, İzmir Milletvekili Mahmut Atila Kaya, Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, ayrıca Mehmet Akif Kalaycı, Tuğba, Işık Ercan, Vildan Polat, Gökçen Özdoğan Enç, Hatica Kübra Öztürk Gökkaya, Harun Karacan ve Hatice Merve Tatar.
MKYK'DE YERİNİ KORUYAN İSİMLER
AK Parti yeni MKYK listesinde Mahir Ünal dışında mevcut MYK üyelerinin tamamı yer aldı. Yerini koruyan MKYK üyeleri şu isimlerden oluştu:
Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi, Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Bursa Milletvekili Efkan Ala, Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, İstanbul Milletvekili Erkan Aydemir, Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Edirne Milletvekili Fatma Aksal İstanbul Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, Sana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz ve eski milletvekilleri Orhan Miroğlu, Ömer Çelik ve Büşra Paker.
75 KİŞİYE ÇIKARTILAN MKYK’DA 47 YENİ İSİM
AK Parti 7. Olağan Kongresinde tüzük değişikliği yapılarak MKYK üye sayısı 50’den 75’e çıkarıldı. En üst karar organı olan MKYK’ya değişikliklerle birlikte 47 yeni isim girdi. Bu isimler şunlar oldu:
Abdurrahim Fırat, Abdurrahman Kurt, Ahmet Büyükgümüş, Ahmet Gündoğdu, Alaattin Parlak, Ayhan Salman, Ayşe Böğürlen, Bayram Şenocak, Behiye Eker, Bekir Bozdağ, Belgin Uygur, Binali Yıldırım, Burhan Kayatürk, Burhan Sakallı, Cem Şahin, Cüneyt Yüksel, Derya Yanık, Emre Ete, Fatma Güldemet Sarı, Haluk İpek, Hasan Sert, İsa Sinan Göktaş, İsmail Cenk Dilberoğlu, Lütfiye Selva Çam, Mehmet Ali Zengin, Mehmet Kasım Gülpınar, Mehmet Nil Hıdır, Menderes Türel, Metin Külünk, Metin Tarhan, Mustafa Şen, Mücahit Birinci, Nurcan Dalbudak, Ömer ileri, Özlem Zengin, Resul Kurt, Seda Sarıbaş, Sevan Sıvacıoğlu, Sevgi Yiğit, Sumru Altuğ, Sunay Karamık, Şamil Tayyar, Şaziye Gündüz, Şebnem Koçakelçi, Tahir Akyürek, Tuğba Varol Çokal, Türk İslam Karakoç.
POLEMİKLERLE ANILAN İSİMLER YÖNETİMDE
MKYK'da AK Parti’nin kritik isimleri "çizik" yerken, Mücahit Birinci, Tuba Vural Çokal, Tamer Akkal, Bayram Şenocak, Şamil Tayyar, Emre Cemil Ayvalı gibi farklı dönemlerde polemik yarata isimler de yönetimde yer aldı.
YAVUZ BAHADIROĞLU'NUN OĞLU...
Mücahit Birinci, gerçek adı Niyazi Birinci olan, Atatürk’e yönelik hakaret davalarına konu olan açıklamaları ile tanınan ve kısa süre önce ölen Yavuz Bahadıroğlu’nun oğlu. Yavuz Bahadıroğlu Akit gazetesinde yazılar yazıyordu.
2012-2014 arasında AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanlığı yapan Mücahit Birinci, 2014-2019 arasında da Beylikdüzü Belediye Meclis üyeliği ve AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanvekilliği yaptı. Mücahit Birinci, İBB’nin yöneticileriyle girdiği tartışmalarla ve Ekrem İmamoğlu’na karşı paylaşımlarıyla da sık sık gündeme geliyor.
İYİ PARTİ'DEN GELEN VEKİL DE YÖNETİMDE
Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal Mart 2020'de İYİ Parti'den istifa ederek, AK Parti'ye geçmişti. Çokal'a rozetini Cumhurbaşkanı Erdoğan takmıştı. Çokal istifasında, “Elbette her şeye rağmen mücadeleme devam edebilirdim, ancak parti içinde Türk Milliyetçilerinin ve ülkücülerin ikinci sınıf birey yapılmaya ve dışlanmaya çalışılması, söylemlerle eylemlerin birbirini tutmaması ve milliyetçiliğin seçmeni elde tutmaya yönelik bir söyleme dönüşmesi hayal kırıklığına neden olmuştur" demişti.
Öte yandan, İYİ Parti’den istifa ederek AKP’ye katılan Tamer Akkal'ın da MKYK Yedek Üyesi yapılması dikkat çekti. Akkal'a rozetini de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takmıştı. Akkal, cezaevinde çocuklarıyla görüşme yapması engellenen HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve ailesi hakkındaki hakaret paylaşımı ile gündem olmuştu.
ŞENOCAK GÖREVDEN ALINMIŞTI
AK Parti’de kongre süreci sürerken İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, görevden alınmıştı. Bu gelişme, İstanbul seçimlerinin kaybedilmesine bağlanmıştı. Şenocak'ın yerine de Fazıl Kılıç getirilmişti. Hazine ve Maliye Eski Bakanı Berat Albayrak’a yakın bir isim olduğu belirtilen Şenocak da MKYK'da yer aldı.
DİKKAT ÇEKEN İSİMLER
MYKY’de eski Türkiye güzeli, akademisyen, avukat gibi farklı alanlardan isimler yer aldı. Yeni listede Alevi kanaat önderi Metin Tarhan, Türkiye'deki Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerinden Seval Sıvacıoğlu, 2006 yılında Türkiye güzeli seçilen Seda Sarıbaş ve yazar Ayşe Böhürler’in yer alması dikkat çekti.
Geçmişte Türk Hava Yolları Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği ve Ensar Vakfı Genel Başkanlığı görevlerini üstlenen İsmail Cenk Dilberoğlu, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sumru Altuğ’un yanı sıra şair ve yazar Abdurrahim Karakoç’un oğlu Türk İslam Karakoç’un da yeni MYKY listesinde yer aldığı görüldü.
ŞAMİL TAYYAR'IN DÖNÜŞÜ...
Eski Milletvekili Şamil Tayyar da MKYK’da yer alan isimler arasına girdi. Gazeteci kökenli Tayyar, AK Parti’den 24, 25 ve 26'ncı dönem Gaziantep Milletvekilliği yaptı. Tayyar, son dönemde yaptığı paylaşımlarla dikkat çekiyordu. 'FETÖ' davalarıyla ilgili dikkat çekici bir iddiada bulunan Tayyar'a göre tutuklu iş insanları milyon dolarlar vererek “itirafçı” adı altında tahliye ediliyordu.
Tayyar ayrıca Gaziantep’te FETÖ borsası olduğunu ileri sürerek, “Milyon dolarlar dönüyor. Ben bunu söylüyorum. Evet. İtirafçı adı altında iş adamlarını serbest bırakıyorlar. Türkiye'nin birçok yerinde var bu” demişti. Şamil Tayyar’ın açıklamaları parti içinde de tartışma yaratmıştı.
Son olarak AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcılığı görevi de yürüten Tayyar 8 Haziran 2020’de yaptığı açıklamayla görevinden istifa etmişti. Tayyar, “Birlikte görev yaptığım Tanıtım ve Medya Başkanımız Mahir Ünal’la istişare sonucunda ‘yardımcılık’ görevinden ayrıldım. Nasip olursa mesleğime dönüyorum. Aktif siyaseti bırakıyorum. Bize güvenen tüm dostlara sevgi ve muhabbetle” ifadelerini kullanmıştı. Ancak yeni göreviyle Tayyar siyasete dönmüş oldu.
'KEMALİSTLER'LE FETÖ'CÜLERİ BİRBİRİNE KIRDIRDIK' DİYEN İSİM DE YÖNETİMDE
Bir tartışma programında sinirlenerek geçmişteki AK Parti-cemaat birlikteliğine ilişkin “İktidara geldiğimde sanki kendi kadrolarım vardı da çok muktedirdim de böyle bir fanteziye mi girdim? Hayır. Bir tarafta darbeci Kemalist gelenek vardı, bir tarafta FETÖ vardı ve bunları birbirine kırdırmak suretiyle yol almak mecburiyetinde kaldık” diyen eski AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı da yeni yönetimde yer aldı. Açıklamalarının ardından görevinden istifa eden Ayvalı tartışmaların odağına oturmuştu.
Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, MKYK'ya giremezken, istifa eden iki yardımcısı Emre Cemil Ayvalı ve Şamil Tayyar'ın girmesi de dikkat çekti.
BİNALİ YILDIRIM GENEL BAŞKANVEKİLİ OLACAK İDDİASI
MKYK’ya yeni giren isimler arasında eski Meclis Başkanı, Başbakan Binali Yıldırım’ın yer alması dikkat çekti. Yıldırım’ın tüzük değişikliği ile 2’ye çıkacak genel başkanvekilliği koltuğuna getirilmesi bekleniyor.
AK PARTİ MECLİS GRUBUNDA DEĞİŞİM İŞARETİ
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin de yeni MKYK üyeleri arasında yer aldı. Bu AK Parti Meclis grubunda da değişim olacağının işareti olarak yorumlandı.
ESKİ 2 BAKAN MKYK’DA
Eski bakan, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı yeni MKYK üyeleri arasında yer aldı.
ESKİ İSTANBUL İL BAŞKANI ŞENOCAK PARTİ YÖNETİMİNDE
MKYK listesinde yeni isimler arasında son kongrede aday olmayan AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığından ayrılan Ahmet Büyükgümüş de yer aldı. Listede eski milletvekilleri Abdurrahman Kurt, Ahmet Gündoğdu, Burhan Kayatürk, Ahmet Gündoğdu dikkat çekerken İYİ Parti’den AK Parti’ye geçen Tuğba Varol Çokal da yer aldı.
SIFIR SOSYAL MESAFE
Korona virüsü salgınına rağmen AK Parti kongresi seyircili yapılıyor. 81 ilden delegelerin yanı sıra çok sayıda partili de Ankara’da.
.
Salonun önünde ve içinde yoğun bir kalabalık, sıfır mesafeyle kongreyi izliyor.
SALON ÇEVRESİ TRAFİĞE KAPATILDI
Kongre dolayısıyla partililer, sabahın erken saatlerinden itibaren salonun önünde toplandı. Salon çevresi, bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapatıldı.
Kongreye katılacaklar için güvenlik noktaları oluşturuldu. Partililer, güvenlik noktalarında detaylı üst aramasından geçirildikten sonra alana alınmaya başlandı. Salona giremeyen için de kongreyi takip edebilmeleri için dışarıya dev ekranlar kuruldu. Kongre salonunda delegeler, engelliler, gazeteciler ve köşe yazarları için ayrı platformlar yer aldı.
3 PARTİYE DAVETİYE GÖNDERİLMEDİ
AK Parti, kongresi için CHP, MHP, İYİ Parti, BBP, SP, DP, DSP, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Anavatan Partisi, Hür Dava Partisi olmak üzere 11 partiye davetiye gönderildi. HDP, DEVA ve Gelecek Partisi ise davet edilmedi.
Kongrede tüzük değişikliği yapılarak MKYK üye sayısının 50’den 75’e çıkarılması bekleniyor. Milletvekili ağırlığının azalacağı MKYK’da eski bakan ve milletvekillerine daha çok yer verileceği, ayrıca kadın ve genç sayınının artacağı konuşuluyor.
Ayrıca AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “2023’ün manifestosu olacak” dediği yaklaşık 1.5 saat süren bir konuşma yapması bekleniyor.
ÜNAL: 19 YILDIR YAPTIĞIMIZ HER ŞEY HAZIRLIKTI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal kongreyle ilgili, "Bugüne kadar yaptığımız her şey aslında hazırlıktı. Hazırlıklarımızı tamamlamamız 19 yıl sürdü ve asıl şimdi başlıyoruz. 24 Mart yeni ve büyük bir yolculuğun başlangıcı" demişti.
Öte yandan salona giden yolların, etrafının ve içinin oldukça kalabalık olduğu ve maske, mesafe gibi salgın önlemlerine çok uyulmadığı gözlendi.
Erdoğan, kongrenin yapıldığı spor salonunun önünde bekleyenlere kısa bir konuşma yaptı.
ERDOĞAN: KAR BÜTÜN MİKROPLARI TEMİZLEDİ
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan salona gelişi sırasında dışarıda bekleyen kalabalığı selamladı. Maske takmayan çok sayıda kişinin bulunduğu kalabalığı, "Kar yağışının bütün mikropları temizlediği bir gün" diyerek selamlayan Erdoğan, "Hamd olsun üye kayıt sayımız 13 milyon 500 bine ulaştı. Dünyada böyle bir siyasi parti yok. Bugün yapacağımız tüzük tadilatıyla 50 kişilik bir Merkez Karar Yönetim Kurulu değil 75 kişilik bir Merkez Karar Yönetim Kuruluyla yola devam edeceğiz" dedi. (DUVAR)
11 PARTİDEN 29 TEMSİLCİ KONGREDE
AK Parti’nin 7’nci Olağan Büyük Kongresi’ne HDP, DEVA ve Gelecek Partisi davet edilmezken 11 siyasi partiden 29 temsilci katıldı. CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İYİ Parti adına Siyasi İşler Başkanı Mustafa Cihan Paçacı, TBMM Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu, Eğitim Politikaları Başkanı Şenol Sunat kongrede yer aldı.
Cumhur İttifakı ortağı MHP’yi temsilen ise TBMM Başkan Vekili Celal Adan, Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın, İzzet Ulvi Yönter, ve MYK Üyesi Nevin Taşlıçay’ın yer aldığı beş kişilik ekip kongreye katıldı.
AK Parti’nin kongresine katılan diğer siyasi parti ve temsilcileri ise şu şekilde oldu:
“Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Sabri Tekir ve Hasan Bitmez, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, Genel Başkan Vekili Mehmet Fatih Güllüoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Semih Narlı, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcıları Mikail Şahan, Ahmet Yelis, ve MKYK Üyesi Dilek Keskin, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Uyanık ile Genel İdare Kurulu Üyesi Adnan Turfan, DSP Genel Başkan Yardımcıları Hasan Erçelebi ile Erdoğan Sincer, Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin İmir ile Genel İdare Kurulu Üyesi Enes Demirer, Vatan Partisi Genel Sekreter Özgür Bursalı, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan , Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, Yeniden Refah Partisi Genel Sekreteri Suat Pamukçu, Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe ve MKYK Üyesi Abdülkadir Yılmaz.”