İşgal rejimi ile normalleşmenin sonu
"İşgalci İsrail rejimi ile Fas arasındaki ilişkiler 1993 yılında Filistinliler ile İsrail arasında imzalanan Oslo Antlaşması’nın ardından başlasa da İkinci İntifada ile birlikte ilişkiler tıkanmıştı."
Fas’ta işgalci İsrail rejimi ile “normalleşme” anlaşması yapan Adalet ve Kalkınma Partisi, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen seçimlerde büyük bir hezimet yaşadı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Fas İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit, seçim sonuçlarını duyururken Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidar yarışını kaybetmesi dikkat çekti. Açıklamaya göre 8 Eylül’de yapılan genel geçimlerin galibi, 97 sandalye ile koalisyon ortağı Milli Bağımsızlar Birliği olurken Adalet ve Kalkınma Partisi yalnızca 12 sandalye kazanabildi.
Bir önceki seçimde 125 sandalye kazanan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçimi kaybetmesi Fas’taki yarışın en dikkat çeken noktası olurken söz konusu durumun sebebinin İsrail ile “normalleşme” kararı olduğu düşünülüyor. Zira Fas’ın işgalci İsrail rejimi ile “normalleşme” doğrultusunda attığı adım ülkede büyük tepkilere yol açmış ve konu, parti içerisinde de tartışmalara neden olmuştu. Bu bağlamda partinin mercilerinden farklı açıklamalar gelmişti. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin gençlik kolları ile partinin sivil kanadı ve ülkenin en önemli sivil toplum hareketlerinden Tevhid ve Islah Hareketi, İsrail ile “normalleşme”yi reddettiklerini açıkladı.
İşgalci İsrail rejimi ile Fas arasındaki ilişkiler 1993 yılında Filistinliler ile İsrail arasında imzalanan Oslo Antlaşması’nın ardından başlasa da İkinci İntifada ile birlikte ilişkiler tıkanmıştı.
Bu doğrultuda 2002 yılından bu yana askıda olan ilişkiler, geçtiğimiz yıl alınan skandal bir kararla “normalleşmişti”. Fas Kralı 6. Muhammed, 10 Aralık 2020’de İsrail ile ilişkilerin “en yakın zamanda” kurulacağını duyurmuş, buna karşılık olarak dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Batı Sahra’da Fas’ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını açıklamıştı. Rabat ile Tel Aviv rejimi arasında 22 Aralık 2020’de diplomatik ilişkilerin “normalleştirilmesi” sonucunda dört adet anlaşma imzaladı. (MilliGazete)