Sedat Peker, İsrail'le normalleşme, Müslüman Kardeşler... Erdoğan, BAE Prensi ile neleri görüştü?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ortadoğu'da, işgal rejimi İsrail'in piyonu olarak hareket eden Birleşik Arap Emirlikleri'nin Veliaht Prensi ile yaptığı görüşmenin yankıları sürüyor. Toplantının içeriğiyle ilgili detaylar paylaşılmasa da kulislerde birçok idd
Dünya Gazetesi yazarı Zeynep Gürcanlı, Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi’nin Türkiye ziyaretini, yapılan anlaşmaları, kulislerdeki iddiaları ve BAE ile yakınlaşmanın gelecekte ne gibi yansımalarının olacağını Sputnikte’ten Ceyda Karan’a değerlendirdi.
Toplantıda ilk olarak Sedat Peker’in gündeme geldiğini düşündüğünü söyleyen Gürcanlı, şu ifadeleri dile getirdi.
“İlk Sedat Peker konuşuldu diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Veliaht Prens ile ne konuştuğunu bilmiyoruz. Ama görebildiğimiz sonuç Sedat Peker’in internet bağlantısının tamamen kapatılması oldu. BAE’de olduğunu zaten kendisi açıklamıştı. Belli ki hükümette belli bir sıkıntıya yol açmış ki internet bağlantısını da kestiler. Böylece sosyal medya kullanımının önüne geçtiler. Bu da AK Parti hükümetine biraz daha rahatlama sağlayacaktır diye düşünüyorum. Çünkü Sedat Peker’in hem kendi tanık olduğu olaylar vardı hem de Ankara’dan ona sızan pek çok bilgi vardı. Bunların doğru yanlış olduğunu bilmek mümkün değil ama gazeteciler arkasından baktıklarında pek çoğunun aslında gerçek payının olduğunu da gördük. Dolayısıyla hükümet çok sıkıntılıydı, öncelikle bunu hallettiler gibi görünüyor. Bunun da bir bedeli var. Müslüman Kardeşler başlangıç olarak. O bedel de ödendi Türkiye tarafından. Çünkü artık giderek Müslüman Kardeşler’den kimsenin bahsetmediği bir döneme girmiş olduk. Hatta önümüzdeki dönemde AK Partili iktidarın Hamas'a yönelik desteğinin bile tartışmaya gireceğidir. O desteğin de ortadan kalkma ihtimali olduğunu tahmin ediyorum. Filistin’e bir destek verilecekti. Batı Şeria’daki hükümete verilecek, bunun da bir pazarlığın parçası olduğunu düşünüyorum.”
Gürcanlı, son dönemde, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Ortadoğu’da artan etkinliğine dikkat çekeren, Ortadoğu’daki varlığını azaltan ABD’nin, yerine BAE’yi bıraktığını söyledi.
“Daha önce BAE’nin konumunda Türkiye vardı” diyen Gürcanlı, BAE’nin parasıyla her taşın altından çıktığını vurguladı.
Toplantıyla ilgili açıklamaların detayları içermediğini belirten Gürcanlı, “Açıkçası tek açıklama ekonomik ortamda oldu. Hangi anlaşmaların imzalandığı açıklandı. Türkiye’ye ne kadar para geleceği açıklandı. Kaldı ki o parayı da kuşkuyla karşılıyorum. Geçen sene de Katar ile 15 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalandığında da çok heyecanlanmıştık. Çok azı, onda biri bile gelmedi. Bunun akıbetinin de ne olacağı konusunda ciddi soru işaretlerim var” değerlendirmelerinde bulundu.
“Bu paralar nereye gidecek?” diye soran Gürcanlı, “Biraz bunu da açık etmek istemedi AK Parti hükümeti, orası bile biraz kapalı kaldı. Hakikaten çok kıymetli ve stratejik öneme sahip şirketleri dahil ettiler. Şimdi bunların hangisi teminat gösterildi gelecek olan yatırım parasına karşılık, AK Parti hükümetinin bunları açıklamakta güçlük çektiğini düşünüyorum. Çünkü Ankara’da konuşulanlar, bunların arasında savunma şirketleri bile olabileceğine ilişkin. Bunlar tahminler, kesin bilgi değil. Ama ASELSAN’ın bir kısmının BAE tarafından alınacağına ilişkin duyumlar var, bunlar teyide muhtaç duyumlar” ifadelerini dile getirdi.
Gürcanlı, hükümetin İsrail ile bir normalleşmenin yolunu açmaya çalıştığını ve BAE’nin bunun öncüsü olduğu görüşünde.
"İsrail ile turist olayından sonra hem başbakandan bir teşekkür geldi, İsrail’in cumhurbaşkanı ayrıca teşekkür etti. Zaten İsrail’in Cumhurbaşkanı göreve başladığında Erdoğan cephesinden bir tebrik telefonu gelmişti. O çerçevede AK Parti hükümetinin İsrail ile de bir normalleşmenin yolunu açmaya çalıştığını düşünüyorum. BAE’nin bunun öncüsü olacağını düşünüyorum. Çünkü BAE bugünlerde İsrail’in ön kuvveti gibi” (Dünya)