Afganistan'daki insani durum kötüye gidiyor
BD'nin Afganistan Yeniden Yapılanma Özel Müfettişi (SIGAR), ülkedeki kötüleşen insani durumun sonuçları konusunda uyardı.
SIGAR Afganistan ile ilgili 55. raporunda, Afganistan'da 24 milyon 400 binden fazla insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti. Gerçi bu rapora göre, Afganistan'da Ağustos 2021'de Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana ülkedeki muhtaçların sayısı yaklaşık 6 milyon, işsiz sayısı ise yaklaşık bir milyon artmıştır ancak asıl mesele, Afganistan'daki birçok ekonomik ve sosyal sorunun nedenidir ki, iç savaşlara ek olarak, özellikle son yirmi yılda işgalcilerin varlığının Afganistan'daki kötüleşen durum üzerinde önemli bir etkisi olmuştur.
Afganistan meseleleri uzmanı Pir Muhammed Mollazehi bu konuda şöyle diyor "ABD, Afganistan'da bir medinetül fazıla oluşturma sloganıyla 2001 yılında Afganistan'ı işgal etti. Yirmi yıllık işgal süresince Afgan halkının ekonomik koşullarında açılma olmamasının yanı sıra ülkeyi en kötü koşullarda terk etti. "Sadece o zaman dikkatimize geldi. Amerikan kurumlarının Afganistan'daki durumu değerlendirirken asla bahsetmediği bir gerçek."
Ancak kendisini Afganistan'ın hükümdarı olarak gören Taliban, Afgan halkının ekonomik, geçim, tıbbi ve tedavi durumuna kayıtsız kalmamalıdır. Afganistan'da işgalcilerin sınır dışı edilmesini övünç kaynağı olarak gören Taliban, totaliter politikalarında ısrar etmeye devam ederse Afganistan'ın siyasi, ekonomik ve sosyal durumunu iyileştiremeyecek. çünkü Afganistan çok sayıda etnik köken ve ırkla karşı karşıya olduğundan ve Afganistan'daki gelişmelerin, özellikle de 1990'lardaki Taliban rejiminin tarihsel deneyimi, tekel gücünün yalnızca başarısız olmadığını, aynı zamanda Afganistan'ı yeni bir huzursuzluk ve şiddet çağına sürüklediğini gösteriyor.
Afganistan meseleleri uzmanı Ali Vahidi şöyle diyor "Taliban geçmişteki hatalarını tekrarlamamalı. Afganistan halkı bugün Taliban'ı önceki on yılın Taliban'ından farklı görüyor ve bu grup Afganistan'ın sorunlarını çözmek için tüm etnik ve siyasi akımları ulusal birlik adı altında kullanmak zorunda.
Her halükarda Afganistan'daki ekonomik durum, yoksulluk, işsizlik ve hatta uyuşturucuyla ilgili yayınlanan raporlar çok endişe verici. Özellikle Afganistan'daki Taliban yönetimine hiç yakışmayan bu ülkenin insanları arasında endüstriyel uyuşturucu olan şişe kullanımının arttığı gözlenmekte. Bu nedenle Taliban, kapsayıcı bir hükümet kurarak ulusal birliği güçlendirerek bu ülke halkının sorunlarını çözmek için Amerikan birliklerinin Afganistan'dan çekilmesini tarihi bir fırsat olarak kullanmalıdır.
Öte yandan doğal afetler de geçen günlerde bu ülkeyi şiddetle etkisi altına almıştır. Afganistan’da şiddetli yağışlar sel felaketine yol açtı. Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, meydana gelen selde 22 kişinin hayatını kaybettiği, 40 kişinin yaralandığı ifade edildi. Ülkenin 12 vilayetinde etkili olan şiddetli yağışlar sonucu, 500 evin yıkıldığı, 2 bin evde hasar meydana geldiği öğrenildi. Selde ayrıca en az 300 hayvanın telef olduğu ve yaklaşık bin 214 hektarlık tarım arazisinin zarar gördüğü belirtildi.Ghor, Badgis, Parvan, Samangan, Faryab ve Bağlan vilayetlerinin selden en çok etkilenen bölgeler olduğu belirtildi.Uluslararası Kızılhaç Örgütü sel bölgelerinde yardım çalışmalarını sürdürürken, Taliban yetkililerinin yardım için uluslararası örgütlere başvurduğu bildirildi.(Ajanslar)