Fransa'dan göçmenleri denizin ortasında bırakan İtalya'ya tepki
"Çok insanlık dışıydı, sonuçları olacak"
Akdeniz sularında 234 mülteciyi taşıyan geminin İtalya tarafından 20 gün boyunca bekletilmesine tepkiler devam ediyor. Fransa ve İtalya arasında büyük krize neden olan gemiye ilişkin Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, İtalya'ya sert tepki gösterdi. Darmain, 20 gün boyunca Akdeniz'de bekletilen ve herhangi bir karar almayan İtalya'nın tutumunu "insanlık dışı" olarak niteledi.
Darmanin, 10 Kasım'da konuk olduğu TF1 kanalında, 234 göçmeni taşıyan ve sivil toplum kuruluşu Sos Akdeniz tarafından işletilen göçmen gemisi Ocean Viking'in bugün Toulon Askeri Limanı'na varacağını aktardı.
Söz konusu göçmenlerin Fransa'da götürüldükleri idari merkezden çıkamayacaklarını ifade eden Darmanin, göçmenlerin sağlık kontrolünden sonra "tehlikeli bir kişi olup olmadığını" belirlemek için Fransa İç İstihbarat Biriminin (DGSI) incelemesinden geçeceğini, ardından iltica hakkı olup olmadığına ilişkin mülakata tabi tutulacaklarını anlattı.
Mülteciler 9 ülkeye gönderilecek
Bakan Darmanin, iltica hakkı olan göçmenlerin 3'te 2'sinin aralarında Almanya, Bulgaristan, Lüksemburg, Hırvatistan ve Norveç'in de bulunduğu 9 Avrupa ülkesine gideceğini, iltica hakkına sahip olmayanların ise kendi ülkesine döneceğini ifade etti.
Darmanin, "Avrupa dayanışmasının" tecelli ettiğini belirterek, "Bu dayanışmayı İtalyanlara teklif ettik, sahip olmaları gereken insanlık görevine ve uluslararası hukuka rağmen bunu istemediler." dedi.
Sınır için 500 polis görevlendirildi
Gelecek günlerde Avrupalı içişleri bakanların bir toplantı yapacağına atıfta bulunan Darmanin, "İtalya çok insanlık dışıydı, İtalyan yetkililer profesyonellikten uzaktı, bu tekneyi 20 gün kararsız bıraktılar. Tabii ki birtakım sonuçları olacak." ifadesini kullandı. Darmanin, Fransa'nın İtalya'yla olan ortak sınırının daha iyi kontrol edilmesi için 500 polisin görev aldığını kaydetti.
Fransız basını, Paris makamlarının 234 göçmenin bulunduğu gemideki 4 kişinin sağlık sorunları gerekçesiyle Fransa'ya tahliyesine izin verildiğini aktarmıştı. Basında ayrıca gemideki göçmenler arasında 57 çocuk ve 20 hasta bulunduğu bilgisi yer almıştı. Darmanin, Fransa'nın İtalya'dan göçmen dağıtım programı çerçevesinde alacağı 3 bin 500 göçmenin alımını askıya aldığını açıklamıştı.
Ne olmuştu?
İtalya'nın Akdeniz'de göçmenleri kurtaran sivil toplum kuruluşu (STK) gemilerine yönelik izlediği "kapalı liman" politikası, Fransa ile arasının açılmasına neden oldu. İtalya'da 22 Ekim'de göreve gelen Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin, son haftalarda, Akdeniz'de kurtardığı göçmenler için güvenli liman talep eden Avrupa merkezli STK gemilerine limanlarını açmaması, İtalya ve Fransa ilişkilerinin gerilmesine yol açtı.
Fransa'dan sert tepki
İtalya'nın, bu hafta içinde 4 STK gemisine önce limanlarını açmakta direnmesi, ardından da liman verdiği 3 geminin 2'sindeki göçmenleri acil sağlık koşullarına göre "seçerek" tahliye etmesi, söz konusu 4 gemiden 1'ine limanlarını açan Fransa'nın sert tepkisini çekti.
Fransa İçişleri Bakanı ayrıca, Fransa'nın İtalya'dan göçmen dağıtım programı çerçevesinde alacağı 3 bin 500 göçmenin alımını askıya aldığını duyururken diğer AB ülkelerinden de İtalya ile yaptıkları göçmenleri yeniden yerleştirme programını durdurmaya çağırdı.
İtalya, Fransa’nın tepkisini "orantısız" buldu
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de resmi temaslar için bulunduğu Amsterdam'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Açıkçası Fransa'nın tepkisinin biraz orantısız olduğuna inanıyorum." dedi.
Tajani, AB içinde göçmenlerin yeniden dağıtılması programında da diğer ülkelerce pek bir şey yapılmadığını ifade ederek İtalya'dan 8 bin kişinin dağıtılması gerektiğini ancak bu sayının 117'de kaldığını söyledi.
İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi de yaptığı açıklamada, "İtalya’nın bu yıl 90 bin düzensiz göçmeni aldığı yerde, Fransa’nın 234 göçmeni almasına karşılık gösterdiği bu tepki, bu insanlara yönelik sürekli dayanışma çağrısı yapılırken tamamen anlaşılmazdır ama bu durum, diğer milletlerin yasadışı göç konusundaki duruşunun ne kadar sağlam ve kararlı olduğunu da gösteriyor. Bizim anlamadığımız şey, neden başkalarının kabul etmeye istekli olmadığı bir hususu İtalya’nın isteyerek kabul etmesi gerektiğidir." ifadelerini kullandı.(AA)