Avrupa’da İslamî Cemaatler’den Takvim Birliği: 2023’de başlıyor
Avrupa’daki İslamî cemaatler, 7 yıllık bir çalışmanın sonunda ortak namaz takvimi konusunda anlaştı. Cemaatler 2023 yılı takvimlerini ittifak edilen ilkelere göre yayımladı.
IGMG tarafından yayımlanan Hicret Takvimi ile DİTİB ve bazı Türkiye, Arap ve Balkan kökenli cemaatlerin takvimleri 2023 yılından sonra aynı olacak.
Avrupa’daki İslamî cemaatlerin önemli bir bölümü namaz vakitlerini gösteren takvimlerde aynı vakitleri kullanma kararı aldı. Cemaatler alınan yeni karara göre hazırladıkları takvimleri de yayımladı. Takvimler camilere gönderilmeye başlandı.
2023 yılı namaz vakitleri takvimi, başta İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) gibi İslamî cemaatlerin de dahil olduğu Türkiye, Arap ve Balkan kökenli cemaatlerin katılımıyla Berlin, Köln, Strazburg gibi Avrupa şehirlerinde birçok kez bir araya gelen komisyonun çalışması sonrasında yayımlandı. Komisyon yaklaşık 7 yıl çalışma yaptı.
İmsak Vakti Tartışmaları Bitecek
Yeni takvimler, Müslüman cemaatler arasında aynı vakitte namaz kılamama ve aynı vakitlerde imsak vaktini belirleyip oruca başlayamama şeklinde tezahür eden ihtilafları da kaldırmış oldu.
Özellikle ramazan ayında Müslümanlar arasında yatsı ve imsak vakti tartışmalarını da kısmen bitirecek olan yeni takvim hakkında bir açıklamada bulunan İslam Toplumu Millî Görüş İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç, “Namaz vakitlerinde oluşan ihtilaflar bütün cemaatleri rahatsız ediyordu. 2014 yılından beri bir araya gelerek, nasıl, hangi konuda ittifak edebiliriz? Sorularına cevap aradık. Elhamdulillah, nihayetinde şu anda yayımlanan takvimimiz ortaya çıktı.” dedi.
Ortak takvim komisyonunun, 2021 yılı eylül ayında çalışmalarını tamamladığını, bir yıllık değerlendirme sürecinden sonra temmuz 2022’de Avrupa’daki pek çok cemaat temsilcisinin de kararı onayladığını bildiren Celil Yalınkılıç, bu yeni takvimin var olan mevcut takvimlerden birisinin tekrarı değil, üzerinde ittifak edilmiş prensiplere göre hazırlanan yeni bir takvim olduğunu bildirdi.
Hazırlanan yeni takvimin sağlanan ittifak sonrasında oluştuğunu ve hedefin de Avrupa’daki Müslümanların ibadet vakitlerinde birliği olduğuna vurgu yapan Celil Yalınkılıç “Bizim ve diğer cemaatlerin namaz vakitleri konusunda daha önceden kendi kararları vardı. Zaten ictihadi bir konu olan namaz vakitlerinde ittifak yolları arandı ve böylece bulundu. Önemli olan da buydu.” açıklamasını yaptı.
Takvimdeki Yeni Kurallar
IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç, cemaatlerin anlaştığı yeni takvim uygulamasındaki prensipleri de şu şekilde izah etti:
1. Takvim, şeri gecenin üçte biri esasına göre hazırlanmıştır. Yani gecenin üçte biri olduktan sonra yatsı namazının vakti girer.
2. Tahammül edilemeyecek derecede meşakkat ortaya çıkmadığı sürece namaz vakitleri için belirlenmiş olan şeri alametlere riayet etmemek caiz değildir. Namaz vakitlerinin takdir edilmesi sadece meşakkat zamanlarıyla sınırlıdır.
3. Fecr (imsak) vakti, doğu ufkunda ortaya çıkan yatay beyazlıkla yani güneş ufka 18 derece yaklaştığında başlar.
4. Yatsı vakti güneş battıktan sonra kızıllığın kaybolması ile yani güneş ufkun 16 derece altına indiğinde başlar.
5. Vakit alametlerinin oluşmadığı zamanlarda imsak ve yatsı vakitleri şeri gecenin üçte biri kriterine göre hesaplanır, fecrin doğmadığı zamanlarda şeri gece hesabında son oluşan fecr vakti esas alınır.
6. İmsak ve yatsı vakitleri oluştuğu hâlde şeri gecenin üçte birinden sonra olmaları hasebiyle zorluk ve meşakkat olduğunda bu vakitler takdirle belirlenir. (Camia)