İslam dünyası ihanet içindeyken ABD soykırımı açıktan destekliyor
ABD, İsrail’in Gazze’ye saldırısının ilk yılında işgal rejimine 17.9 milyar dolar askeri yardımda bulundu. Bu rakamın, ABD'nin İsrail'e resmi olarak vermeyi kabul ettiği yıllık 3.8 milyar dolarlık yardımın çok üzerinde olduğu belirtildi.
İsrail ekonomi gazetesi Globes'un bildirdiğine göre, İsrail Savunma Bakanlığı geçtiğimiz hafta Boeing ile 5.2 milyar dolar karşılığında 25 adet F-15IA savaş uçağı tedarik etmek üzere bir anlaşma imzaladı. Savunma Bakanlığı “bu ödemenin ABD'nin askeri yardımından karşılanacağını ve anlaşmanın 25 jet daha satın alma opsiyonu içerdiğini” söylüyor
İsrail rejiminin Gazze’ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana İsrail Savunma Bakanlığı’nın 40 milyar dolar değerinde anlaşma imzaladığını belirten Globes, dolayısıyla geçen haftaki anlaşmanın “bazı soruları gündeme getirdiğini” vurguluyor.
“ABD'nin İsrail'e askeri yardımı son anlaşmaya kadar uzanacak mı ve İsrailli şirketler Boeing savaş uçağı projesine ne ölçüde dahil olacak?” sorularını soran Globes, bu soruların İsrail Savunma Bakanlığı tarafından cevapsız bırakıldığını belirtiyor.
ABD’nin halihazırda İsrail'e 3,3 milyar doları “tedarik” ve 500 milyon doları “ortak hava savunma girişimleri” için olmak üzere 3,8 milyar dolar “askeri yardım” sağladığı bilgisi verilen haberde, ABD'nin her yıl İsrail'e aktardığı “başka hibelerin” de olduğu bildiriliyor.
Brown Üniversitesi Watson Uluslararası ve Kamu İşleri Enstitüsü tarafından yayınlanan “Savaşın Maliyetleri” raporuna göre, İsrail’in Gazze’ye saldırısının ilk yılında “ABD İsrail'e 17.9 milyar dolar askeri yardımda” bulundu, ancak “bunun yıllık askeri yardımın bir parçası mı yoksa onaylanmış veya gelecekte onaylanabilecek diğer hibeler mi olduğu belli değil.”
İşgal rejiminin Savunma Bakanlığı'na göre, F-15IA savaş uçaklarının teslimatı 2031 yılına kadar yılda 4-6 uçak olacak şekilde başlayacak ve teslimatlar en iyimser senaryoda 2035 yılına kadar devam edecek.
“Ödeme konusunun anlaşmanın niteliğine ilişkin soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini” söyleyen Globes, zira ortada “ABD'nin İsrail'e yaptığı yıllık toplam yardımı 1,4 milyar dolar aşan çok büyük bir yatırım söz konusu” olduğunu ve “ödemenin birkaç taksitte yapılabileceğini” ifade ediyor.
1997-2000 yılları arasında Siyonist rejimin genelkurmay başkanının mali danışmanı ve Savunma Bakanlığı'nın bütçe bölümünün başkanı olarak görev yapan Tuğgeneral Moti Besser, “İsrail, ABD savunma yardımının zaman içinde ve kilometre taşlarına göre uzun vadeli sözleşmeler yapmasına izin vermesi açısından istisnai bir ülke” diyor.
Besser şöyle devam ediyor: “Diğer ülkeler savunma ürünleri için ödeme yapmak ve ancak ondan sonra tedarik etmek zorundadır. İsrail'in yıllar içinde inşa edilmiş farklı bir modeli var ve finansmanın uzun bir süreye yayılmasına ve mevcut ve gelecekteki kaynakların dikkate alınmasına olanak tanıyor.”
Besser, işgal rejiminin Savunma Bakanlığı'nın bütçe bölümünün yılda bir kez taahhütleri incelediğini, diğer şeylerin yanı sıra Amerikalıların anlaşmaların 7-9 yıla yayılmasına izin verdiğini açıklıyor. Besser sözlerini şöyle sürdürüyor: “5.2 milyar dolarlık bir anlaşma yaptığınızda ve bunu yıllara yaydığınızda, bu biriken yardımı kilitlemez, aksine ek tedarikler yapmayı mümkün kılan çok yıllı bir akışın parçası olur.”
Globes’e göre, İsrail ile Boeing arasındaki anlaşma ilave bir filo satın alma opsiyonunu da içeriyor. Haberde, anlaşma maddesinin arkasındaki miktarın yayınlanmadığı ancak ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in 13 Ağustos'ta toplamda yaklaşık “18 milyar dolarlık olası bir satışı onaylama kararından” kaynaklandığı belirtiliyor. Bu miktarın sadece 50 uçağın olası satışını değil, diğer silahların uzun bir listesini de içerdiği kaydediliyor. (YDH)