'Büyük İsrail Haritasına' tepki
Filistinli ve Ürdünlü yetkililer, İsrail'in bazı Arap ülkelerinin topraklarını sözde “büyük İsrail”in bir parçası olarak gösteren haritasını kınadı.
Press TV’nin bildirdiğine göre, Ramallah merkezli Filistin Yönetimi sözcüsü Nebil ebu Rudeyne, bu hafta İsrail sosyal medya hesapları tarafından paylaşılan haritayı tüm uluslararası kararların ve yasaların bariz bir ihlali olarak nitelendirerek, İsrail'in işgal politikalarının, yerleşimcilerin saldırılarının ve Mescid-i Aksa'ya yönelik aralıksız saldırıların “Filistin halkının maruz kaldığı savaş ve yıkımı durdurmak için acil bir uluslararası duruş” gerektirdiğini söyledi.
Söz konusu haritada Filistin, Ürdün, Suriye ve Lübnan topraklarının bazı bölümleri de yer alıyor.
Ayrıca Sözcü Rudeyne, yeni ABD yönetimine Batı Asya'da güvenlik ve barışı baltalayan tüm İsrail politikalarına koşulsuz desteği durdurma çağrısında bulundu.
Ürdün Dışişleri Bakanlığı da belgeyi “provokatif ve temelsiz” olarak nitelendirerek haritanın yayınlanmasının, aşırı sağcı şahin İsrailli bakan Bezalel Smotrich'in işgal altındaki Batı Şeria'nın ilhakı ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde yerleşim birimleri inşa edilmesine ilişkin yaptığı “ırkçı açıklamalarla” aynı zamana denk geldiğini söyledi.
Bakanlık, İsrail'in ırkçılığa dayalı eylemlerinin ne Ürdün'ün egemenliğini zayıflatacağını ne de Filistin halkının meşru haklarını değiştireceğini söyleyerek İsrail rejiminin “bu provokatif eylemlere derhal son vermesi ve sadece gerginliği körükleyen ve bölgedeki istikrarsızlığa katkıda bulunan pervasız açıklamaları durdurması” gerektiğini vurguladı.
Donald Trump'ın galip geldiği son ABD seçimlerinden sonra, İsrail rejiminin işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşim inşaatlarını önemli ölçüde genişletme arayışında olduğu spekülasyonları yaygınlaştı ve bu durum ABD'nin seçilmiş başkanı tarafından yapılan atamalardan da anlaşıldı.
Gazze'de birçok İsrail askerinin, üniformalarına İsrail rejiminin Suriye ve Irak dahil birçok bölge ülkesine uzanan haritalarını gösteren yamalar takarak rejimlerinin yayılmacı emellerini sergiledikleri görüldü.
Genellikle sınırları yeniden çizilmiş bir bölge haritasının üzerine İsrail rejiminin bayrağının yerleştirildiği bu yamalar, işgal altındaki Filistin topraklarının mevcut sınırlarının ötesindeki Arap topraklarını fethetme arzusunu sembolize ediyor.
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Ürdün Nehri'ne kadar olan tüm Filistin topraklarını fethetmekle kalmayıp Şam'ı da içine alacak şekilde genişletme arzusunu ortaya koydu, ayrıca Irak ve Suudi Arabistan'a kadar uzanan toprakları ilhak etme arzusunu da dile getirdi.
İsrail'in Eylül sonunda başlayan ve 27 Kasım'da ateşkesle sonuçlanan Lübnan'daki son askeri saldırısının Siyonist rejimin daha geniş yayılmacı stratejisinin bir parçası olduğuna inanılıyordu ancak bu saldırı işgal rejimi için bir felaketle sonuçlandı. (YDH)