Moldova İle de Vizeler Kalkıyor
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi Moldova’dan Türk işadamlarına yatırım daveti geldi. Moldova Başbakanı Vlad Filat’ın 50 kişilik bir işadamı heyetiyle Türkiye’yi ziyaret edeceğini bildiren Moldova’nın Türkiye Büyükelçisi Igor Bolboceanu, iki ülke arasındaki ticareti artıracak anlaşmalara imza atılacağını söyledi.
500 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa vadede 1 milyar dolara, orta vadede 2 milyar dolara çıkarılması hedefeniyor. Moldova Başbakanı Vlad Filat’ın ziyaretinde iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına dair bir anlaşma imzalanacak. Büyükelçi Bolboceanu, vizelerin kaldırılmasının iki ülke arasındaki ticaretin artmasında önemli bir etkisi olacağını kaydetti. Bolboceanu, “Moldova’da ticaret yapmak avantajlı. Avrupa Birliği yolunda ilerleyen bir ülkeyiz. Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri içerisindeyiz. Bize yatırım yapacak firmalar için ucuz işgücü başta olmak üzere cazip fırsatlarımız var.” dedi. Bolboceanu, iki ülke arasındaki ticaretin 2009-2012 dönemleri arasında ortalama yüzde 14’lük artış gösterdiğini kaydetti.
TUSKON’un (Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) 10 Ekim 2012’de Moldova’da düzenlediği iş forumunun ardından iki ülke arasındaki ilişkiler artıyor. Moldova Başbakanı Filat, 1 Kasım’daki Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. İşadamları heyeti de İstanbul ve Ankara’da görüşmelerde bulunacak. Moldova’nın heyetinin ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Türkiye Büyükelçisi Bolboceanu, 2012’yi çok önemsediklerini aktardı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 20. yıldönümü olduğunu aktaran Bolboceanu, ülkesinde 230 Türk firması bulunduğunu aktardı. Bunların 64 tanesi Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi’nde bulunuyor. Moldova’nın Avrupa Birliği ile işbirliğinin de arttığına dikkat çeken Bolboceanu, “Ekonomik ilişkilerimiz siyasi ilişkilerden daha hızlı ilerleyecek. Çok emin adımlarla gidiyoruz. Moldova bu açıdan da önemli fırsatları taşıyor.” diye konuştu. Moldovalı heyetin Başbakan Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye geldiğini belirten Bolboceanu, Dışişleri, İçişleri ve Milli Eğitim bakanlıkları arasında da görüşmeler olacağını aktardı.
2002 yılında 45 milyon dolar düzeyinde olan Türkiye ile Moldova arasındaki ticaret hacmi, 2006 yılına kadar artış trendi göstererek 140 milyon dolara ulaştı. 2008 yılında ise iki ülke arasındaki ticaret hacmi en yüksek değer olan 268 milyon dolara çıktı. 2008 dünya genelinde yaşanan küresel ekonomik krizin etkisi ile 2009 yılında 204 milyon dolara gerileyen ticaret hacmi 2010 yılında 259 milyon dolar seviyesine yükseldi. 2011 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 454 milyon dolara ulaşırken Türkiye’nin ihracatı yüzde 41’lik bir artışla 208,9 milyon dolara çıktı. Türkiye’nin Moldova’dan yaptığı ithalat rakamı ise bir önceki yıla göre yüzde 17’lik artışla 244,5 milyon dolar oldu. İki ülke arasındaki ticarette tarım ve tekstil sektörü ön plana çıkıyor. Sanayi ve hizmet sektörü gelecek vaat eden alanlar. Moldova’da arazi fiyatlarının ucuz ve tarıma elverişli olması yatırımcılar açısından cazip. Türkiye’den gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların hammaddelerini karşılamak üzere burada yatırım yapabileceği ifade ediliyor. (Zaman)