Davutoğlu: D-8 İlham Kaynağı Oldu
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, D-8 kurulduktan sonraki dönemde ortaya çıkan ekonomik krizlerin dünyada, G-20, MİKTA, BRICS gibi uluslararası platformların oluşmasına neden olduğunu belirtti.
16. D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapıldı. Konsey üyesi ülkelerin temsilcileri ilk olarak aile fotoğrafı çektirdi daha sonra toplantıya geçildi.
Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etti. Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, D-8 üyesi ülkelerin günümüzde dünyada 1 milyarlık bir nüfusu temsil ettiğini, 4 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılalık bir ekonomik hacme sahip olduğunu söyledi. 2012 sonu itibariyle üye ülkelerin tamamına dışarıdan yapılan toplam yatırım miktarının 685 milyar doları bulduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:
"D-8, bugün yaklaşık 1 milyar nüfusu, 4 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılayı temsil eden bir ekonomik teşkilattır. 2012 yılı sonu itibari ile üye ülkelere toplam doğrudan yatırım tutarı 685 milyar dolar civarındadır. D-8 kurulduğunda bu ülkelerin toplam ticaret hacmi 434 milyar dolar iken şimdiki rakam yaklaşık 2 trilyon dolardır. Bugün 16 yıllık bir ekonomik işbirliği örgütünün bakanlar toplantısını düzenliyoruz ancak ne yazık ki henüz işlevsel hale gelmiş bir tercihli ticaret anlaşmamız yok. Tercihli ticaret anlaşmasının D-8 içerisindeki imzalananan plan ve yol haritasındaki ticaret hedeflerine ulaşılması için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede ülkelerin taviz listelerini bir an önce sekreteryaya sunarak onay süreçlerini tamamlamak suretiyle varılan anlaşmanın bir an önce işlerlik kazanmasını diliyorum."
"Ekonomik krizler küresel işbirliğini mecbur kılıyor"
D-8 teşkilatının 1997 yılında "ileri görüşlü liderlerin ileriyi gören yaklaşımları" sonucunda kurulduğunu ve gelinen noktada örgütün gelecek adına daha fazla anlam taşıdığını ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:
"D-8, 1997 yılında ileri görüşlü liderlerimizin ileriyi gören yaklaşımları çerçevesinde kurulmuş bir yapıdır. Aynı düşünceye sahip ülkelerin ekonomik işbirliğini ve uluslararası iktisadi yapı içerisinde güç birliği içerisine girmesini hedefleyen D-8 teşkilatı bugün geleceğimiz için daha çok şey ifade etmektedir. 1997 yılından bu yana bir çok kriz ortaya çıkmıştır. Bu ekonomik krizler ülkeleri uluslararası ekonomi konusunda küresel düzeyde daha fazla işbirliği yapmaya mecbur kılmıştır."
"D-8 ilham kaynağı oldu"
D-8'in 1997 yılında kurulduğunda yapısının kimi uluslararası uzmanlar tarafından tartışıldığını hatırlatan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"1997'de D-8 kurulurken yapısı uluslararası kamuoyundaki bazı uzmanlar tarafından, üye ülkeler arasındaki coğrafi uzaklık göz önünde bulundurularak tartışılmıştı. Bu bağlamda D-8 ülkelerinin ortak bir paydasının olmadığı ifade edilmiş, teşkilatın başarılı olması konusundaki çekinceler dile getirilmişti. Ama unutmayalım ki D-8 kurulduktan sonraki dönemde ortaya çıkan ekonomik krizler dünyada G-20, MIKTA, BRICS gibi uluslararası platformların oluşmasına neden olmuştur. Bu çerçevede D-8 teşkilatının bu kurumlara vakti ile ilham kaynağı olduğunu düşünüyorum."
Mevlana'nın sözleriyle davet
Bakan Davutoğlu konuşmasının sonunda, büyük mutasavvıf Mevlana'nın "Gel, ne olursan ol yine gel" sözleri ile 2014 yılında Türkiye'de düzenlenecek 9. D-8 Devlet Başkanları Zirvesi ve 17.Dışişleri Bakanları toplantısının Konya'da yapılması için çağrıda bulundu.
Türkiye'nin öncülüğünde İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde kurulan ve sekretaryası İstanbul'da bulunan D-8, "İslam Dünyasının Gelişen Sekiz Ülkesi" arasında her alanda işbirliğini öngörüyor.
Davutoğlu Zarif ile Görüştü
16. D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılmak üzere Pakistan'da bulanan Bakan Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile Pakistan Dışişleri Bakanlığı binasında görüştü.
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, görüşmede, Davutoğlu'nun Tahran'a yaptığı son ziyaret sırasında ele alınan konular ve üzerinde mutabakata varılan bazı noktalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
İki bakanın, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve bölgesel konularda işbirliğinin artırılması için karşılıklı değerlendirmeler yaptığı belirtilerek, gelecek dönemde karşılıklı ziyaretlerin devam edeceğinin teyit edildiği kaydedildi.
Görüşmede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin karşılıklı ziyaretleri için tarih belirleme çalışmaları hakkında fikir alış-verişi de yapıldığı ifade edildi.
İkilinin görüşmesinde Zarif'in, Mevlan'nın 740. ölüm yılı nedeniyle Konya'da yapılan Şeb-i Arus törenlere katılamadığı için üzüntüsünü dile getirdiği, Bakan Davutoğlu'nun da kendisini törenlere her zaman beklediğini ifade ettiği belirtildi. (AA)