Kazıdan Battaniyeye Sarılmış İnsan Kemikleri Çıktı
HADEP yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz için, Mardin’in Dargeçit ilçesindeki mezarlıkta kazı yapıldı. Kazıda, battaniyeye sarılmış halde bulunan kemiklerden DNA testi için parçalar alındı.
Güneydoğu’nun en büyük acılarından biri olan faili meçhuller konusunda dün önemli bir adım atıldı. 2001 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan kapatılan HADEP yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz için Mardin’in Dargeçit ilçesinde kazı yapıldı. Savcılığın denetiminde açılan bir mezardan battaniyeye sarılı halde gömülmüş bir kişiye ait kemikler bulundu. Kazı sırasında aileler, avukatlar, BDP ve İHD yöneticileri ile çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Kemiklerden DNA testi için parçalar alındı. Olayın meydana geldiği tarihte Şırnak il jandarma komutanı olan Ergenekon sanığı Levent Ersöz’ün ifadesinin alınmaması tartışma konusu olmuştu. Davayla ilgili Türkiye’yi tazminata mahkum eden AİHM, Ersöz’ün mahkemeye çıkarılmadığına vurgu yaparak, olayın aydınlatılması için gerekli özenin gösterilmediğini, var olan delillerin kullanılmadığına dikkat çekti.
Güneydoğu’nun en büyük acılarından biri olan faili meçhuller konusunda dün önemli bir adım atıldı. 2001 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan kapatılan HADEP yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz için Mardin’in Dargeçit ilçesinde kazı yapıldı. Savcılığın denetiminde açılan bir mezardan battaniyeye sarılı halde gömülmüş bir kişiye ait kemikler bulundu. Kemiklerden DNA testi için parçalar alındı.
Tanış ve Deniz aileleri, Türkiye’deki hukuki yolların tükenmesi üzerine dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımıştı. AİHM, başvuruyu 2005 yılında karara bağladı ve Türkiye’yi ‘yaşama hakkı’, ‘güvenlik ve özgürlük hakkı’, ‘etkili çözüm’ haklarının ihlallerinden tazminata mahkum etti. Faili meçhuller Türkiye’de yeniden gündeme gelince bu dosya da ele alındı. Silopi Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada herhangi bir ilerleme sağlanamayınca dosya 17 Ekim 2011 tarihinde Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Tanıklar yeniden dinlendi. Tanıkların gösterdiği bölgelerde bugüne kadar çok sayıda kazı yapıldı. Son olarak o dönemde askerlik yapan bir kişi, cesetlerin Dargeçit’e gömüldüğünü belirtti. Bunun üzerine Dargeçit’te dünkü kazı yapıldı. (Zaman)